Święta Wielkanocne za pasem, a Ty już zastanawiasz się nad tym, jak przygotować dietetyczną sałatkę jarzynową, lekki żurek i mazurki w wersji light. Zaskocz rodzinę i zorganizuj dla niej fit Wielkanoc! Szef kuchni Nice To Fit You specjalnie dla Ciebie odkrywa tajniki trzech pysznych dań, które świetnie sprawdzą się na wielkanocnym stole.

W tekście znajdziesz przepisy na:

  • pastę jajeczną na Wielkanoc,
  • pasztet z białej fasoli,
  • keks bananowy.

Wprowadzenie zdrowego jedzenia na świąteczny stół wydaje Ci się trudne? Wcale nie musi takie być! Chociaż na czas Świąt diety często schodzą na dalszy plan, nie ma powodu, aby wielkanocne potrawy były ciężkie i wysokokaloryczne. Mamy więc dla Ciebie pomysły na oryginalną wielkanocną pastę jajeczną z dodatkiem wędzonego pstrąga, pasztet z białej fasoli, który możesz podać z konfiturą żurawinową, oraz na wyjątkowy deser – pyszny keks bananowy z nutą cytryny, który możesz posłodzić według upodobań cukrem albo ksylitolem.

Pasta jajeczna na Wielkanoc – wersja fit z wędzonym pstrągiem

Jaja to w większości polskich domów podstawa wielkanocnego śniadania. Są symbolem życia i odrodzenia przyrody po zimowym śnie. W NTFY wspieramy tradycję, ale w nowoczesnym wydaniu! Tym razem podaj więc jajka inaczej niż zwykle, bez dodatku tłustego majonezu. Przekonaj się, że pasta jajeczna wielkanocna może być bez niego równie smaczna.

Przepis wielkanocny - pasta jajeczna z pstrągiem.

Składniki:

  • 200 g ugotowanych na twardo jaj kurzych,
  • 200 g fileta z wędzonego pstrąga,
  • 50 g jogurtu naturalnego,
  • 25 g musztardy,
  • sok z cytryny,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

Ugotowane i obrane jaja rozdrobnij widelcem lub drobno posiekaj. Rybę pokrój na drobne kawałki. Następnie zmieszaj wszystkie składniki w misce. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Schłodź w lodówce. Gotowe!

Pamiętaj, że pasty jajeczne na Wielkanoc najlepiej podawać na eleganckim talerzu, posypane posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem. Tak udekorowane danie będzie cieszyć nie tylko podniebienie, ale też oczy!

Potrawy wielkanocne – pasztet z białej fasoli z dżemem żurawinowym

Nasze fit przepisy wielkanocne to propozycje, które potrafią zaskoczyć. Jak bez mięsa zrobić aromatyczny pasztet? Doświadczenie szefa kuchni NTFY pokazuje, że do wegepasztetu najlepsza będzie biała fasola. Smak tego dania jest tak podobny do tradycyjnego, że na ten mały podstęp nabrał się już podobno niejeden wujek tradycjonalista!

Składniki:

  • 2 puszki białej fasoli,
  • 1 cebula,
  • 5 jaj,
  • 1 jabłko,
  • 8 łyżek płatków owsianych,
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku,
  • 0,5 łyżeczki suszonego majeranku,
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 1 łyżka musztardy.
Świąteczne potrawy - pasztet z fasoli.

Przygotowanie:

Posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek podsmaż na patelni. Dodaj jabłko starte na tarce o grubych oczkach i przypraw solą i pieprzem. Dorzuć odsączoną fasolę i smaż przez kilka minut. Na koniec dodaj tymianek, majeranek i gałkę. Podsmażone składniki przełóż do dużej miski. Dodaj jaja, płatki owsiane, musztardę i zblenduj składniki na gładką masę. Całość przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut.

Upieczony pasztet podawaj z dżemem żurawinowym, pieczywem i świeżymi warzywami. Uwaga – zwykle znika ze stołu z prędkością światła!

Keks bananowy z cytryną na fit Wielkanoc

Składniki:

  • 3 banany,
  • 20 g mielonego siemienia lnianego,
  • 100 g roztopionego oleju kokosowego,
  • 130 g cukru albo ksylitolu,
  • ⅓ szklanki mleka migdałowego,
  • sok i skórka z 1 cytryny, 
  • laska wanilii,
  • 60 g rodzynek,
  • 70 g mąki jaglanej,
  • 90 g mąki gryczanej,
  • 90 g mąki kukurydzianej,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,  
  • szczypta soli.
Potrawy wielkanocne - keks.

Przygotowanie:

W misce połącz przesiane mąki, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugim naczyniu rozgnieć widelcem banany. Dodaj wybraną substancję słodzącą, olej kokosowy, ziarenka z laski wanilii, sok i skórkę z cytryny oraz mleko roślinne. Całość dokładnie wymieszaj. Do masy bananowej wsyp mielone siemię lniane. Następnie do suchych składników dodaj mokre i znów dokładnie je wymieszaj. Na koniec dodaj rodzynki. Przełóż masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach przez około 40-50 min.

Pamiętaj, żeby przed krojeniem zaczekać, aż ciasto wystygnie, chociaż jego kuszący aromat może Ci to utrudniać!

Z naszymi przepisami organizacja Wielkanocy fit to pestka! Jeśli przygotowujesz świąteczne śniadanie dla rodziny, zamień część dań na nasze propozycje i sprawdź, jak zareagują na nie miłośnicy tradycyjnych potraw. Potraktuj to jak ciekawy eksperyment, który być może przekona Twoich bliskich do wielkanocnych (i nie tylko) potraw w wersji fit. Życzymy miłego świętowania bez uczucia pełności i polecamy naszą dietę pudełkową z wyborem menu także na co dzień!