Święta Wielkanocne za pasem, a Wam rzednie mina na myśl o konieczności przygotowania tych samych sałatek jarzynowych, żurów i mazurków jak co roku? Macie ochotę na coś lżejszego, może tym razem wege? Zaskoczcie rodzinę i znajomych i w te święta przygotujcie coś innego! Specjalnie dla Was szef kuchni Nice To Fit You odkrywa tajniki trzech pysznych dań, które świetnie sprawdzą się na wielkanocnym stole. Mamy dla Was przepis na oryginalną pastę jajeczną z dodatkiem wędzonego pstrąga, pasztet z białej fasoli, który możecie podać z konfiturą żurawinową, a na deser pyszny keks bananowy z nutą cytrynową, który możecie posłodzić według upodobać – cukrem albo ksylitolem!

Psst! Koniecznie spróbujcie tego pasztetu – gwarantujemy, że żaden wujek nie zorientuje się, że jest wegetariański!

Cały zespół NTFY życzy Wam smacznych Świąt! Odpocznijcie i cieszcie się czasem spędzonym z najbliższymi!

PASTA JAJECZNA Z WĘDZONYM PSTRĄGIEM

Przepis wielkanocny - pasta jajeczna z pstrągiem.

Składniki:

200g jaj kurzych ugotowanych na twardo

200g fileta z wędzonego pstrąga   

50g jogurtu naturalnego

25g musztardy

sok z cytryny

sól i pieprz

Przygotowanie:

Ugotowane i obrane jaja rozdrabniamy za pomocą widelca lub drobno siekamy. Rybę kroimy na równie drobne kawałki. Następnie w misce mieszamy wszystkie składniki. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Schładzamy w lodówce. I gotowe!

Pastę można podawać z posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem.

PASZTET Z BIAŁEJ FASOLI Z DŻEMEM ŻURAWINOWYM

Składniki:

2 puszki białej fasoli

1 cebula

5 jaj

1 jabłko  

8 łyżek płatków owsianych

0,5 łyżeczki suszonego tymianku

0,5 łyżeczki suszonego majeranku  

0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej

1 ząbek czosnku

1 łyżka oleju rzepakowego

1 łyżka musztardy

Świąteczne potrawy - pasztet z fasoli.

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek pokrojone w kostkę podsmażamy na patelni na oleju. Dodajemy jabłko starte na tarce na grubych oczkach. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy odsączoną fasolę i smażymy kilka minut. Na koniec dodajemy tymianek, majeranek i gałkę.

Podsmażone składniki przekładamy do naczynia, dodajemy jaja, płatki owsiane, musztardę i miksujemy na gładką masę przy pomocy blendera. Całość przekładamy na blachę – keksówkę wyłożoną papierem.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut.

Upieczony pasztet możecie podawać z dżemem żurawinowym, pieczywem i świeżymi warzywami.

KEKS BANANOWY Z CYTRYNĄ

Składniki:

3 banany

20g mielonego siemienia lnianego

100g roztopionego oleju kokosowego

130g cukru albo ksylitolu

⅓ szklanki mleka migdałowego

sok i skórka z 1 cytryny 

laska wanilii

60g rodzynek

70g mąki jaglanej

90g mąki gryczanej

90g mąki kukurydzianej

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

0,5 łyżeczki sody oczyszczonej  

Szczypta soli

Potrawy wielkanocne - keks.

Przygotowanie:

W misce łączymy przesiane mąki, proszek do pieczenia, sodę i sól.

W drugiej misce rozgniatamy widelcem banany. Dodajemy wybrane słodzidło, olej kokosowy, ziarenka z laski wanilii, sok i skórkę z cytryny i mleko roślinne. Całość dokładnie mieszamy. Do masy bananowej wsypujemy mielone siemię lniane. Następnie do suchych składników dodajemy mokre i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy rodzynki i mieszamy.

Przekładamy masę na blachę – keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez około 40-50 min.