- 17.09.2021
- 2 min czytania
Jest nieskończenie słodki i orzeźwiający! Wywodzi się z Afryki, bywa nazywany kawonem, a swoje święto obchodzi 3 sierpnia. Arbuz nie jest wyłącznie słodką przekąską na letnie upały – to warzywa (nie owoc!) skrywa w sobie o wiele więcej. Zapraszamy do lektury!
Arbuz, zdrowotna przekąska. Jak działa na organizm?
Na arbuz powinny uważać osoby stosujący dietę z niskiego indeksu glikemicznego. Ma w sobie stosunkowo dużo fruktozy. Poza tym – jego działanie jest naprawdę dobroczynne.
- Spożywanie arbuza zapobiega niektórym nowotworom. Odpowiedzialny jest za to lipoken, czyli silny utleniacz odpowiadający za czerwony kolor arbuza.
- Arbuz nawadnia. Nic dziwnego, składa się w 92% z wody – dzięki temu słynie z orzeźwiającego działania. Jak przetrwać upały? Z arbuzem w dłoni!
- Arbuz jest pełen witamin. Znajdziemy w nim witaminę A (wzmacnia skórę, włosy, paznokcie, wzrok, a także cały system odpornościowy), witaminę B (działa na cały organizm!), a także witaminę C.
- Arbuz posiada ważne minerały. Jędząc warzywo dostarczamy do organizmu cynk, magnez, fosfor, wapń i selen.
- Jedzenie arbuza zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca. To dlatego, że warzywo zapobiega gromadzeniu się złego cholesterolu.
- Arbuz pomaga na ból mięśni. Działa tak przez obecność w warzywie elektrolitów i cytruliny.
Co można zrobić z arbuzem?
Prawie wszystko! Kawon jest uniwersalny – z łatwością wprowadzimy go do codziennego menu w różnych formach.
- Arbuza może z powodzeniem zamrozić i użyć jako przekąski. Jest idealny dla dzieci – możemy go pokroić w różne wzory (albo użyć foremki), jest kolorowy i słodki.
- Koktajle z arbuzem to świetny pomysł na odżywcze nawodnienie. Zwłaszcza w lecie, kiedy spada nam apetyt.
- Grillowany arbuz ze skórką to hit! Świetnie się sprawdzi również jako część owocowego szaszłyka.
- Możemy go użyć w formie sałatki – zarówno warzywnej, jak i owocowej.
Jak wybrać arbuza?
- Zwróć uwagę na ciężar arbuza, a najlepiej porównaj go z innymi. Bardzo dojrzałe arbuzy składają się nawet w 90% z wody, dlatego stosunkowo duży ciężar będzie stanowił zaletę warzywa.
- Popatrz na spód arbuza i postaraj się odnaleźć spłaszczoną plamę o żółtym kolorze (im bardziej żółta tym lepiej). Jej brak może świadczyć o tym, że warzywo zostało zerwane zbyt szybko.
- Jeśli nie kupujesz całego arbuza (a np. połówkę) to możesz przyjrzeć się miąższowi – wybierz kawałek o najbardziej głębokim kolorze.
Arbuz jako element diety
Chociaż należy pamiętać, że arbuz znajduje się w wysokim indeksie glikemicznym (należy przy tym wspomnieć, że fruktoza przyswaja się łatwiej niż sacharoza), warzywo może z powodzeniem stanowić część zrównoważonej diety. Arbuz posiada niespełna 90 kalorii i 22 gramy węglowodanów. Z uwagi na to, że w większości składa się z wody i nie jest kaloryczny to może wspierać w procesie odchudzania. Uniwersalność tego warzywa nie pozwala także na nudę. Znajdziemy dla niego zastosowanie i oczarujemy nim dziećmi.
Nice To Fit You – więcej niż catering dietetyczny.
- Sprawdź nasze zdrowe i zbilansowane diety – aż 7 propozycji
- Oblicz szybko dziennie zapotrzebowanie kaloryczne
- Codziennie aż 35 dań w menu do wyboru! Największy wybór na rynku
- Każdy dzień może być inny! Wybieraj posiłki, ich ilość oraz kaloryczność!
- Zamów zestaw biurowy, lunch box lub jedzenie dla dzieci
- Przeglądarka, ranking dań cateringu dietetycznego NTFY