Kulki mocy to deserowy hit, który powinien wypróbować każdy łasuch żyjący w ciągłym biegu. Dodatkowo, są proste w przygotowaniu, dają nieskończoną możliwość eksperymentowania ze składnikami i można je ze sobą wszędzie zabrać. Nasz przepis na wege marchewkowo-kokosowe kulki mocy z macą i orzechami pekan jest łatwy w wykonaniu, a jego korzenny smak zadowoli małych i dużych amatorów domowych słodkości. Wszyscy, którzy korzystają z naszej diety Foodie na pewno mieli już okazję ich spróbować.

Moc tych kulek płynie z wartości odżywczych zawartego w nich korzenia macy. Wiedzieliście, że maca jest adaptogenem? To substancja wpływające pozytywnie na stan naszego układu nerwowego i mózgu. Co więcej, ma zbawienny wpływ na nasz układ odpornościowy, wspomaga pracę układu hormonalnego i poprawia koncentrację. Dzięki temu ten wege deser świetnie sprawdzi się jako przekąska do szkoły i do pracy. Sproszkowany korzeń macy kupicie z łatwością w sklepach internetowych ze zdrową żywnością. Smacznego!

Maca jest składnikiem wegańskiego deseru (zdjęcie)
Sproszkowany korzeń macy to cenne źródło aminokwasów, kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów.

Składniki:

  • 100g startej marchewki
  • 100g wiórków kokosowych
  • 150g zmielonych orzechów pekan
  • 100g wcześniej namoczonych i zblendowanych suszonych daktyli
  • 70g soku pomarańczowego
  • 10g sproszkowanej macy
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki imbiru
  • ¼ gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:

Na tarce ścieramy obraną marchewkę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i formujemy kulki. Uformowane kulki przechowujemy w lodówce. Super deser gotowy!