• data 22.10.2025
  • 4 min czytania
  • Ocena

Dieta GAPS – na czym polega i komu może pomóc?

Jej założenia opierają się na przekonaniu, że zdrowie jelit wpływa na układ trawienny (co jest dla nas dość oczywiste), jednak równocześnie warunkuje prawidłową pracę mózgu, całego układu nerwowego i samopoczucie…

Poradnik dieta gaps

Jej założenia opierają się na przekonaniu, że zdrowie jelit wpływa na układ trawienny (co jest dla nas dość oczywiste), jednak równocześnie warunkuje prawidłową pracę mózgu, całego układu nerwowego i samopoczucie emocjonalne.

Czy dieta GAPS ma potencjał? Czytaj dalej i poznaj szczegóły. 

Na czym polega dieta GAPS?

Dieta GAPS ma wspierać odbudowę mikroflory jelitowej, gojenie nabłonka jelit i zmniejszanie obciążeń wynikających z nietolerancji pokarmowych. 

Jadłospis zakłada przejście przez kilka etapów. Dieta GAPS w swoich założeniach przypomina podejście eliminacyjne. Jej podstawą jest restrykcyjne ograniczenie wielu produktów i skupienie się na żywności, którą uznaje się za łatwiej przyswajalną, mniej obciążającą przewód pokarmowy i potencjalnie korzystną dla mikrobioty. 

Brzmi sensownie. Czy faktycznie takie jest? 

  • Ważne miejsce w jadłospisie zajmują buliony długo gotowane na kościach, jajka, mięso, ryby, fermentowane warzywa i produkty mleczne bez laktozy. 

Stopniowo włącza się kolejne grupy produktów, obserwując reakcję organizmu.

  • Wykluczone są produkty zbożowe (w tym gluten) oraz wszystkie źródła skrobi (np. ryż, ziemniaki, kukurydza), produkty bogate w laktozę, cukry rafinowane oraz żywność wysokoprzetworzona. 

Głównym celem jadłospisu diety GAPS jest stworzenie warunków, które – według koncepcji Campbell-McBride – mają sprzyjać regeneracji jelit, stabilizacji pracy układu nerwowego i zmniejszeniu obciążenia organizmu toksynami.

Sprawdź
diety NTFY

Więcej białka, mniej cukru

Sport

W menu znajdziesz wysokobiałkowe dania mięsne i wegetariańskie. Cukier biały zastąpiliśmy zamiennikami, takimi jak erytrytol i ksylitol, aby zapewnić Ci zdrowe i sycące posiłki.

Sprawdź Szczegóły
Zbilansowana dieta, niski IG

Niski IG

Nasze posiłki są komponowane tak, by miały niski bądź średni ładunek glikemiczny, wspierając kontrolę masy ciała. Pełnowartościowe białko, błonnik i naturalne składniki sprawiają, że czujesz się syty na dłużej.

Sprawdź Szczegóły
Bez mleka i jego przetworów

Bez nabiału

To idealny wybór dla osób z nietolerancją laktozy, alergią na mleko lub tych, którzy chcą ograniczyć nabiał bez utraty różnorodności i smaku. Dieta jest bogata w warzywa i owoce, zapewniając witaminy i błonnik.

Sprawdź Szczegóły
Wege, bez mięsa

Wege

Chcesz jeść zdrowo, bez mięsa, a jednocześnie zadbać o odpowiednią ilość białka w diecie? Wege od Nice To Fit You to pełnowartościowe posiłki na bazie tofu, tempehu, jaj, nabiału oraz roślin strączkowych – teraz wzbogacone o dodatkowe, wysokobiałkowe dania sportowe!

Sprawdź Szczegóły
Zdrowie mamy i dziecka

Dla Mam

Zdrowa dieta to podstawa w ciąży i podczas karmienia piersią. Dieta Dla Mam od Nice To Fit You powstała z myślą o przyszłych i młodych mamach.

Sprawdź Szczegóły
Mniej glutenu

Less Gluten

Jeśli chcesz ograniczyć gluten, ale nie rezygnować z różnorodności, Less Gluten od Nice To Fit You to idealne rozwiązanie!

Sprawdź Szczegóły
Wysoka zawartość tłuszczów

Keto

Dieta bazuje na zdrowych tłuszczach, ograniczając węglowodany do minimum i dostarczając solidną porcję tłuszczów i białka. W menu znajdziesz także niskowęglowodanowe desery na bazie erytrytolu, które osłodzą Twój dzień bez wyrzutów sumienia.

Sprawdź Szczegóły
Różnorodnie

Flexitarian

To elastyczna dieta, która łączy różnorodność kuchni roślinnej i tradycyjnej, dostarczając organizmowi niezbędnych składników.

Sprawdź Szczegóły

Jakie są etapy diety GAPS?

Dieta GAPS dzieli się na dwa główne segmenty – dietę wstępną (Introduction Diet) i dietę pełną (Full GAPS Diet).

Dieta GAPS – wstępny etap 

Jest najbardziej wymagającą częścią diety. Składa się z sześciu faz, w których na początku drastycznie eliminuje się wiele produktów, by następnie stopniowo poszerzać jadłospis. 

  • Faza I – bazuje na bulionach gotowanych na mięsie i kościach, fermentowanych sokach warzywnych oraz niewielkich ilościach gotowanych warzyw.
  • Faza II – wprowadza się żółtka jaj i duszone mięso.
  • Faza III – dopuszcza się awokado i kiszonki. 
  • Faza IV – pojawia się pieczone mięso, tłuszcze zwierzęce i olej tłoczony na zimno.
  • Faza V – jadłospis pozwala na uwzględnienie surowych warzyw. 
  • Faza VI – stopniowe rozszerzanie diety o owoce. 

Praktycznie każda faza uniemożliwia zbilansowanie menu w taki sposób, by móc nazwać je pełnowartościowym. W tym przypadku efektem diety GAPS jest przede wszystkim narażenie na ryzyko niedoborów pokarmowych. 

Druga faza diety GAPS – Full GAPS Diet

Jadłospis nadal opiera się na mięsie, rybach, jajkach, fermentowanych warzywach, orzechach, pestkach i niskoskrobiowych warzywach. Wciąż jednak pozostaje bardzo restrykcyjny i ciężko tutaj mówić o jego pełnowartościowym menu.

Kto może skorzystać z diety GAPS?

Zwolennicy zasad diety GAPS wskazują, że może ona być wsparciem dla osób z zespołem jelita drażliwego, przewlekłymi dolegliwościami trawiennymi, chorobami autoimmunologicznymi, a nawet zaburzeniami neurologicznymi (m.in. z ADHD, depresją czy zaburzeniami ze spektrum autyzmu). 

Takie twierdzenia budzą wiele emocji. Dlaczego? W badaniach nie wskazuje się jednoznacznych dowodów na skuteczność diety GAPS w żadnym z wymienionych obszarów. Co więcej, można przytoczyć wiele publikacji, które potwierdzają skuteczność innych modeli żywienia znacznie lepiej wpisujących się w definicję diety dla zdrowia jelit

Kiedy dieta GAPS nie jest wskazana?

Tak restrykcyjny model nie będzie odpowiedni dla każdego. Wykluczanie licznych grup produktów bez uzasadnienia nie ma nic wspólnego ze zdrowymi nawykami żywieniowymi i grozi niedoborami witamin z grupy B, witaminy D, wapnia czy błonnika. 

Tak właściwie, jeśli nie mamy potwierdzonych efektów, to czy możemy polecać dietę komukolwiek? Prawda jest taka, że nie będzie to najlepsza odpowiedź na to, jak dbać o zdrowie

Bibliografia 

  1. Campbell-McBride, N. (2008). Gut and psychology syndrome. Journal of Orthomolecular Medicine, 23(2), 90.
  2. Delaunay-Vagliasindi, S., Seneff, S., Coro, S., & Campbell-McBride, N. (2021). GAPS Nutritional Protocol as a Treatment for PANDAS: A Case Study. Journal of Orthomolecular Medicine, 36(3).
  3. Lerner, A., O’Bryan, T., & Matthias, T. (2019). Navigating the gluten-free boom: the dark side of gluten free diet. Frontiers in Pediatrics, 7, 414.
  4. Randeni, N., Bordiga, M., & Xu, B. (2024). A comprehensive review of the triangular relationship among diet–gut microbiota–inflammation. International Journal of Molecular Sciences, 25(17), 9366.

Kalkulator kalorii

1500, 2000, 2500 czy więcej? Jaka ilość kalorii będzie dla Ciebie odpowiednia? Uzupełnij pola i poznaj swoje potrzeby oraz swojego organizmu.

Jaki jest Twój cel
Ile masz wzrostu i ile ważysz?
Ile masz lat a ile ćwiczysz?
Twoja płeć?

Twoje zapotrzebowanie kaloryczne to: