-
15.10.2025
-
7 min czytania
Tak – bo to źródło pełnowartościowego białka, wapnia, witaminy B12 i szeregu innych składników, które trudno znaleźć w takiej kombinacji w innych grupach żywności.
Nie – bo dla części osób jego spożycie powoduje nieprzyjemności, które są związane z nietolerancją laktozy, alergią na białka mleka krowiego albo po prostu dyskomfortem trawiennym.
Wokół nabiału krąży tyle pytań i sprzecznych opinii. Jedni uważają go za obowiązkowy element diety, inni za coś zbędnego, a nawet szkodliwego. Jak jest naprawdę?
Nabiał – zdrowy czy nie? Scharakteryzujmy tę szeroką grupę produktów
W podręczniku do technologii żywności znajdziemy definicję, w której „nabiał” opisuje się jako produkty powstające z mleka – krowiego, koziego czy owczego. W tej grupie znajdziemy mleko w czystej postaci, jogurty, kefiry, sery twarogowe, sery dojrzewające czy masło. Wiele osób mylnie włącza tu także jaja.
- W tym miejscu obalamy pierwszy mit – jaja nie są produktami mlecznymi, choć często podaje się je tuż za nabiałem.
Dieta pudełkowa bez nabiału w domyśle nie wyklucza też jajek – „bez nabiału” = „bez produktów mlecznych”.
Sprawdź
diety NTFY
Najważniejsze składniki nabiału
O nabiale najczęściej mówi się w kontekście białka i wapnia. Słusznie. Dlatego i my w ten sposób sobie o nim opowiedzmy.
- Białko z produktów mlecznych jest pełnowartościowe, dobrze przyswajalne i łatwostrawne.
- To także grupa, która dostarcza największe ilości wapnia. W diecie Polaków to właśnie nabiał jest głównym źródłem tego składnika mineralnego. Przy tym wapń, który się w nim znajduje, wyjątkowo dobrze się wchłania – dzięki obecności laktozy i niektórych aminokwasów oraz korzystnemu stosunkowi wapnia do fosforu.
Nie warto patrzeć na nabiał wyłącznie przez pryzmat tabeli wartości odżywczych. To też wygoda dnia codziennego – łatwo dostępne, niedrogie i uniwersalne produkty, które można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Świetnie pasują do dań słodkich i wytrawnych, sprawdzają się w szybkich recepturach i w bardziej złożonych przepisach.
Nabiał a zdrowie – jak więc patrzeć na to zestawienie? Jako że mamy tutaj jedno z lepszych źródeł białka i wapnia, można śmiało powiedzieć, że produkty zaliczane do tej grupy mogą sprzyjać zdrowiu kości, zębów i pracy układu mięśniowego.
Czy jednak każdy produkt będzie tak dobrze wpływać na organizm?
I znowu nasze ulubione stwierdzenie – „to zależy”.
Czy nabiał jest zdrowy?
Mówiąc o zaletach nabiału, zazwyczaj mamy na myśli produkty o mniejszej zawartości tłuszczu. Do tej grupy zalicza się kefiry, jogurty naturalne, maślanki czy twarogi. To one są źródłem wartościowych składników, a jednocześnie nie dostarczają dużych ilości nasyconych kwasów tłuszczowych.
Inną kategorią są produkty wysokotłuszczowe. Do nich należą sery dojrzewające, śmietana czy masło. Ich wartością jest również białko i wapń, jednak dominującym składnikiem są tłuszcze nasycone, które w nadmiarze sprzyjają podwyższeniu poziomu cholesterolu LDL we krwi.
Nie trzeba ich jednak całkowicie eliminować. To często dietetyczny mit (już drugi, który obalamy). Nabiał z wyższą zawartością tłuszczu można traktować jako dodatek – kilka kawałków mozzarelli do tostów, niewielka ilość parmezanu w sałatce czy łyżka śmietany w zupie jeszcze nikomu nie zaszkodziły (no chyba, że ktoś ma nietolerancję – to już inna sprawa).
Wpływ nabiału na organizm – komu może zaszkodzić i w jakich przypadkach?
Niestety nie każdy może sięgać po produkty mleczne bez konsekwencji (niezależnie od tego, czy mówimy o nisko- czy wysokotłuszczowym nabiale).
Najczęstszym powodem stosowania diety bez nabiału jest nietolerancja laktozy albo alergia na białko mleka krowiego. Choć obie sytuacje prowadzą do rezygnacji z części produktów mlecznych, to mocno się od siebie różnią. Czym?
Nietolerancja laktozy – objawy i mity
Laktoza to cukier mleczny naturalnie obecny w mleku. Do jego trawienia potrzebny jest enzym – laktaza. U osób z nietolerancją laktaza działa w niewystarczającym stopniu lub nie działa wcale.
W efekcie laktoza w diecie nie zostaje w pełni rozłożona i zaczyna fermentować w jelitach – i wtedy pojawiają się objawy (zwykle do 2 godzin od spożycia produktu z laktozą). Typowe dolegliwości to bóle brzucha, wzdęcia, biegunka czy uczucie „przelewania się” w układzie pokarmowym.
Jakie jest na to remedium? Są dwa. Albo stosować dietę bez laktozy, albo po konsultacji z lekarzem przyjmować preparaty, które uzupełniają brakującą laktazę.
Czy wiesz, że wiele produktów mlecznych naturalnie nie zawiera laktozy? W niektórych z nich podczas procesu produkcji zachodzi proces jej rozkładu.
Należą do nich:
- sery dojrzewające (żółte) – np. gouda, cheddar, parmezan, emmentaler,
- sery pleśniowe – np. camembert, brie,
- masło,
- ghee (klarowane masło).
Utrwaleniem mitu (już trzeciego), który mówi o tym, że ser żółty będzie niewskazany przy nietolerancji, jest asortyment sklepów, w których znajdziemy ser gouda czy masło bez laktozy. To chwyt marketingowy, na który nie warto dać się złapać.
Czy wiesz, że część osób z nietolerancją laktozy dobrze toleruje kefir czy jogurt naturalny? Dzieje się tak, ponieważ bakterie obecne w fermentowanych produktach rozkładają część laktozy jeszcze przed ich spożyciem.
Wpływ nabiału na organizm osoby z alergią na białko mleka krowiego
Alergia na białko mleka krowiego nie ma nic wspólnego z laktozą (obalamy czwarty mit). Tutaj źródłem problemu (nie będzie zaskoczenia) są białka – głównie kazeina i beta-laktoglobulina. Układ odpornościowy traktuje je jak zagrożenie i reaguje stanem zapalnym.
Objawy bywają bardziej zróżnicowane niż w nietolerancji – to nie tylko bóle brzucha czy biegunki, ale też wysypka, świąd skóry, obrzęki, a w cięższych przypadkach nawet duszności. Dolegliwości często pojawiają się znacznie szybciej, nie są aż tak zależne od dawki (nawet niewielka ilość nabiału może zaszkodzić) i mają silniejszy charakter.
Dieta eliminacyjna w przypadku uczulenia na nabiał musi być dużo bardziej restrykcyjna. Produkty mleczne trzeba całkowicie wykluczyć, niezależnie od tego, czy zawierają laktozę, czy nie.
Produkty przeciwwskazane przy alergii na białko mleka krowiego:
- mleko i napoje mleczne (krowie, owcze, kozie),
- jogurty, kefiry, maślanki,
- sery twarogowe i sery dojrzewające,
- śmietana, masło,
- serwatka, odżywki białkowe na bazie kazeiny i serwatki.
Czy brak nabiału w diecie może prowadzić do niedoborów?
Na koniec skupmy się na – piątym – micie o niepełnowartościowości jadłospisów bez nabiału. Zwykle chodzi o wapń, ale pojawiają się też błędne przekonania na temat białka.
Pełnowartościowe białko znajdziemy przecież w mięsie, rybach, jajkach czy nasionach roślin strączkowych – produktach, które śmiało możemy włączać w diety bezmleczne i bezlaktozowe.
A jak jest z wapniem? Choć faktycznie nabiał jest jego bardzo dobrym źródłem, możemy znaleźć ten składnik także w innych produktach. Roślinne produkty (te same, z których korzystają weganie – oni też przecież eliminują nabiał) mogą z powodzeniem uzupełniać dietę.
Żywność, która jest źródłem wapnia (poza nabiałem):
- napoje roślinne wzbogacane w wapń (np. sojowe, migdałowe, owsiane),
- tofu,
- sezam i pasta tahini,
- migdały,
- orzechy laskowe,
- mak,
- fasola biała,
- jarmuż, brokuły, kapusta włoska,
- figi suszone,
- sardynki i szprotki (jedzone z ośćmi).
Dobrze zbilansowana dieta bez nabiału nie musi być uciążliwa. Wymaga większej uwagi przy planowaniu, ale nie jest równoznaczna z niedoborami ani koniecznością rezygnacji z różnorodności posiłków.
Bibliografia
- Sanjulián, L., Fernández-Rico, S., González-Rodríguez, N., Cepeda, A., Miranda, J. M., Fente, C., … & Regal, P. (2025). The Role of Dairy in Human Nutrition: Myths and Realities. Nutrients, 17(4), 646.
- Thorning, T. K., Raben, A., Tholstrup, T., Soedamah-Muthu, S. S., Givens, I., & Astrup, A. (2016). Milk and dairy products: good or bad for human health? An assessment of the totality of scientific evidence. Food & Nutrition Research, 60(1), 32527.
- Givens, D. I. (2020). MILK Symposium review: The importance of milk and dairy foods in the diets of infants, adolescents, pregnant women, adults, and the elderly. Journal of Dairy Science, 103(11), 9681-9699.
- Kongpharm, K., Nakklay, P., Kongtong, C., Tanapumchai, P., Prapkree, L., Rueangsri, N., & Singhato, A. (2024). Impacts of people at-risk of either cow milk allergies or lactose intolerance on their daily calcium intake and bone mineral density. Frontiers in Nutrition, 11, 1421275.
- Darwin, A. H., Carroll, M. P., Noda, S. D. G., Perez, S. F. P., Mhaskar, R. S., Spoto-Cannons, A. C., & Lockey, R. F. (2021). Calcium and vitamin D intake in allergic versus non-allergic children and corresponding parental attitudes towards dairy products. World Allergy Organization Journal, 14(9), 100579.