• data 29.10.2025
  • 5 min czytania
  • Ocena 5.00

Na czym polega dieta FODMAP i dla kogo będzie odpowiednia?

Czy dieta może złagodzić wzdęcia i bóle brzucha? Może. Tak działa dieta FODMAP. Jej celem nie jest odchudzanie, lecz „uspokojenie” zespołu jelita nadwrażliwego. Brzmi jak kolejna „moda”? Tutaj nie trzeba obawiać się dietetycznej pułapki. To model, który ma naprawdę duży potencjał. Na czym polega?

Poradnik danie z ryżem i warzywami

Jakie są założenia diety FODMAP?

Dieta FODMAP powstała na skutek prowadzenia badań, których celem było znalezienie sposobu na zapobieganie objawom zespołu jelita drażliwego (IBS) i innych zaburzeń trawiennych. 

FODMAP – co to znaczy?

Skrót FODMAP odnosi się do grupy fermentujących węglowodanów: 

  • F – fermentable, 
  • O – oligo-, 
  • D – di-, 
  • M – monosaccharides
  • A – and 
  • P – polyols

Fermentujące węglowodany to krótkołańcuchowe cukry i alkohole cukrowe, które u wielu osób nie są w pełni trawione w jelicie cienkim. Związki po dotarciu do jelita grubego stają się pożywką dla bakterii i szybko fermentują. To wywołuje objawy – wzdęcia, gazy, ból brzucha, biegunkę lub zaparcia. U osób zdrowych nie stanowi to dużego problemu, ale u pacjentów z nadwrażliwym jelitem skutkuje poważnym dyskomfortem. 

Mechanizm eliminacji działa bardzo podobnie jak np. wykluczenie laktozy w diecie pudełkowej bez nabiału. Rezygnuje się ze spożycia tych produktów, które powodują objawy. 

Sprawdź
diety NTFY

Więcej białka, mniej cukru

Sport

W menu znajdziesz wysokobiałkowe dania mięsne i wegetariańskie. Cukier biały zastąpiliśmy zamiennikami, takimi jak erytrytol i ksylitol, aby zapewnić Ci zdrowe i sycące posiłki.

Sprawdź Szczegóły
Zbilansowana dieta, niski IG

Niski IG

Nasze posiłki są komponowane tak, by miały niski bądź średni ładunek glikemiczny, wspierając kontrolę masy ciała. Pełnowartościowe białko, błonnik i naturalne składniki sprawiają, że czujesz się syty na dłużej.

Sprawdź Szczegóły
Bez mleka i jego przetworów

Bez nabiału

To idealny wybór dla osób z nietolerancją laktozy, alergią na mleko lub tych, którzy chcą ograniczyć nabiał bez utraty różnorodności i smaku. Dieta jest bogata w warzywa i owoce, zapewniając witaminy i błonnik.

Sprawdź Szczegóły
Wege, bez mięsa

Wege

Chcesz jeść zdrowo, bez mięsa, a jednocześnie zadbać o odpowiednią ilość białka w diecie? Wege od Nice To Fit You to pełnowartościowe posiłki na bazie tofu, tempehu, jaj, nabiału oraz roślin strączkowych – teraz wzbogacone o dodatkowe, wysokobiałkowe dania sportowe!

Sprawdź Szczegóły
Zdrowie mamy i dziecka

Dla Mam

Zdrowa dieta to podstawa w ciąży i podczas karmienia piersią. Dieta Dla Mam od Nice To Fit You powstała z myślą o przyszłych i młodych mamach.

Sprawdź Szczegóły
Mniej glutenu

Less Gluten

Jeśli chcesz ograniczyć gluten, ale nie rezygnować z różnorodności, Less Gluten od Nice To Fit You to idealne rozwiązanie!

Sprawdź Szczegóły
Wysoka zawartość tłuszczów

Keto

Dieta bazuje na zdrowych tłuszczach, ograniczając węglowodany do minimum i dostarczając solidną porcję tłuszczów i białka. W menu znajdziesz także niskowęglowodanowe desery na bazie erytrytolu, które osłodzą Twój dzień bez wyrzutów sumienia.

Sprawdź Szczegóły
Różnorodnie

Flexitarian

To elastyczna dieta, która łączy różnorodność kuchni roślinnej i tradycyjnej, dostarczając organizmowi niezbędnych składników.

Sprawdź Szczegóły

Dieta FODMAP – co jeść? Jak eliminować i wprowadzać produkty? 

Jadłospis w diecie FODMAP polega na ograniczeniu konkretnych produktów (źródeł FODMAP), a następnie ich stopniowym wprowadzaniu. Lista niestety jest długa, a to wiąże się z tym, że przeprowadzenie etapu eliminacji może okazać się wyzwaniem dla osoby, która nie ma odpowiedniej wiedzy żywieniowej. 

Ważne jest jednak to, że pierwsza faza diety dla zdrowia jelit jest przejściowa. Mimo że jest mocno restrykcyjna, paradoksalnie dąży do tego, żeby końcowa forma menu była taka w najmniejszym możliwym stopniu. 

Po wykluczeniu konkretnych składników z diety, a następnie po ich stopniowym wprowadzaniu do jadłospisu (pojedynczo i w określonym czasie), pacjent ma szansę zaobserwować, które produkty są dla niego problematyczne – okazuje się, że nie wszystkie z grupy FODMAP takie są. Zespół jelita drażliwego może przebiegać z różnym nasileniem. 

Po poprawnym przejściu całego protokołu można stworzyć osobistą listę żywności, której należy unikać w menu, by nie nasilać objawów IBS. Po tym etapie dieta FODMAP może mieć charakter diety pudełkowej fleksitariańskiej, z której wykluczy się jedynie pojedyncze produkty. 

  • Najważniejszym i najkorzystniejszym efektem diety FODMAP jest maksymalne dopasowanie zaleceń do indywidualnych potrzeb. 

Jak komponować przepisy diety FODMAP? 

Produkty o niskiej zawartości FODMAP:

  • warzywa – marchew, pomidory, ogórki, cukinia, bakłażan, sałata, papryka, ziemniaki, szpinak, dynia, rzodkiewki, rukola, kapusta pekińska, pomidorki koktajlowe;
  • owoce – niedojrzałe banany, winogrona, kiwi, pomarańcze, truskawki, mandarynki, borówki;
  • naturalnie bezglutenowe produkty zbożowe – ryż, owies (z certyfikatem), komosa ryżowa, gryka, kukurydza;
  • nabiał bez laktozy – nabiał oznaczony jako „bez laktozy”, twarde sery; 
  • mięso, ryby, jaja, tofu;
  • tłuszcze roślinne;
  • orzechy i nasiona – orzechy włoskie, migdały w małej ilości, pestki dyni, nasiona chia, siemię lniane.

Produkty FODMAP (eliminowane w pierwszej fazie):

  • oligosacharydy (fruktany, galaktany) – cebula, czosnek, pszenica, żyto, rośliny strączkowe (fasola, ciecierzyca, soczewica, groch, soja), kapusta, brokuły, kalafior, brukselka; 
  • disacharydy (laktoza) – mleko krowie i kozie, nabiał (tak samo jak w diecie bez nabiału);
  • monosacharydy (fruktoza w nadmiarze) – jabłka, gruszki, arbuz, mango, miód;
  • poliole (sorbitol, mannitol, ksylitol) – czereśnie, śliwki, morele, słodziki i wszystkie produkty, które je zawierają (produkty „bez cukru”).

Przykładowy jadłospis diety FODMAP: 

  • Śniadanie: owsianka na mleku bez laktozy z niedojrzałym (lekko zielonym) bananem, borówkami i orzechami włoskimi.
  • II śniadanie: sałatka z jajkiem, rukolą i pieczywem bezglutenowym. 
  • Obiad: pieczony dorsz z ryżem jaśminowym i duszoną cukinią.
  • Podwieczorek: jogurt bez laktozy z pomarańczą i pestkami dyni.
  • Kolacja: omlet ze szpinakiem i sałatką z pomidorków koktajlowych. 

Dlaczego dieta FODMAP działa?

Dieta Low FODMAP znajduje zastosowanie głównie u osób z zespołem jelita drażliwego. Podobnie jak dieta lekkostrawna, dzięki swoim właściwościom w redukcji dolegliwości ze strony układu pokarmowego może być też pomocna u pacjentów z nieswoistymi chorobami zapalnymi jelit (IBD) w remisji, u osób z przerostem bakteryjnym jelita cienkiego (SIBO) czy po operacjach przewodu pokarmowego.

Skuteczność diety Low FODMAP została potwierdzona w wielu publikacjach. 

  • Szacuje się, że u około 70% pacjentów z IBS dochodzi do wyraźnej poprawy objawów – zmniejszenia bólu brzucha, wzdęć, biegunek i zaparć.

Dzieje się tak, ponieważ ograniczenie FODMAP zmniejsza fermentację bakteryjną i gromadzenie gazów w jelitach. Zmniejsza się również ilość wody przyciąganej do światła jelita przez niestrawione cukry. To daje ulgę w dolegliwościach i poprawia komfort – pacjenci z IBS doskonale wiedzą, jak objawy zaburzenia potrafią zaskoczyć i utrudnić codzienność. 

Jeszcze raz należy zaznaczyć, że w tym podejściu nie chodzi o eliminację wszystkich FODMAP na stałe. Fermentujące węglowodany mają korzystny wpływ na mikrobiotę jelitową – są prebiotykami. Dlatego celem diety nie jest ich całkowite wykluczenie, lecz ustalenie indywidualnej tolerancji. 

Bibliografia 

  1. Nanayakkara, W. S., Skidmore, P. M., O’Brien, L., Wilkinson, T. J., & Gearry, R. B. (2016). Efficacy of the low FODMAP diet for treating irritable bowel syndrome: the evidence to date. Clinical and Experimental Gastroenterology, 131-142.
  2. Bertin, L., Zanconato, M., Crepaldi, M., Marasco, G., Cremon, C., Barbara, G., … & Savarino, E. V. (2024). The Role of the FODMAP Diet in IBS. Nutrients, 16(3), 370.
  3. Barrett, J. S. (2017). How to institute the low‐FODMAP diet. Journal of gastroenterology and hepatology, 32, 8-10.
  4. Altobelli, E., Del Negro, V., Angeletti, P. M., & Latella, G. (2017). Low-FODMAP diet improves irritable bowel syndrome symptoms: a meta-analysis. Nutrients, 9(9), 940.
  5. Nybacka, S., Törnblom, H., Josefsson, A., Hreinsson, J. P., Böhn, L., Frändemark, Å., … & Simrén, M. (2024). A low FODMAP diet plus traditional dietary advice versus a low-carbohydrate diet versus pharmacological treatment in irritable bowel syndrome (CARIBS): a single-centre, single-blind, randomised controlled trial. The Lancet Gastroenterology & Hepatology, 9(6), 507-520.

Kalkulator kalorii

1500, 2000, 2500 czy więcej? Jaka ilość kalorii będzie dla Ciebie odpowiednia? Uzupełnij pola i poznaj swoje potrzeby oraz swojego organizmu.

Jaki jest Twój cel
Ile masz wzrostu i ile ważysz?
Ile masz lat a ile ćwiczysz?
Twoja płeć?

Twoje zapotrzebowanie kaloryczne to: