- 08.04.2022
- 5 min czytania
Przepisy Nice To Fit You
Często pytacie nas o najróżniejsze przepisy na nasze potrawy. Zazwyczaj ich nie udostępniamy, ale przy okazji Świąt Wielkanocnych postanowiliśmy zrobić wyjątek i rozpisać dokładnie jak możecie przygotować przepyszne dania w swoim domu. Zapraszamy do kuchni! Smacznego!
Dieta Daily: ciasto leśny mech – przepis
Składniki na ciasto:
- 450 g świeżego szpinaku
- 150 ml oleju (⅔ szklanki)
- 120 g cukru pudru (1 szklanka)
- 3 jajka
- 260g mąki (2 szklanki)
- 8g proszku do pieczenia (2 łyżeczki)
Składniki na krem:
- 250g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki 36%
- 40g cukru pudru (4 łyżki)
- 5g pasty waniliowej (1 łyżeczka)
Dekoracja:
- Maliny, granat, borówki
Sposób przygotowania:
Szpinak myjemy, blendujemy na konsystencję musu. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Jajka razem z cukrem ubijamy na puszystą i jasną piankę. Następnie ciągle ubijając, dodajemy olej (cienkim strumieniem!). Do jajek, cukru i oleju dodajemy mus szpinakowy i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia, po czym ostrożnie dodajemy do masy szpinakowej. Mieszamy.
Masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (średnica 24 cm) i pieczemy ok. 40-45 minut. Wyjmujemy i chłodzimy.
Mocno schłodzony serek mascarpone blendujemy ze śmietanką, pastą waniliową i cukrem. Ubijamy do uzyskania większej objętości i puszystości.
Ciasto kroimy wzdłuż, na 2 części, jedną zostawiając na paterze. Smarujemy kremem. Z drugiej (górnej) części wybieramy zielony środek i wykładamy na krem. Pozostałej części ciasta (kopułki) nie wykorzystujemy.
Na koniec dekorujemy świeżymi owocami.
Dieta Classic: barszcz chrzanowy z pieczoną kiełbasą – przepis
Składniki:
- 3 białe kiełbasy
- 500g wędzonego boczku
- 4 cebule
- 150g chrzanu tartego
- 3 ząbki czosnku
- 1l śmietanki 30%
- 4 jaja
- 4 łyżki śmietany 18%
- 30ml oleju rzepakowego
- 250g obranych ziemniaków (pokrojone w kostkę)
- sól, biały pieprz, 4 liście laurowe, 6g majeranku
Sposób przygotowania:
Żurek: Cebulę kroimy w kostkę, a pozostawione większe kawałki opalamy nad palnikiem. Boczek kroimy w plastry i parzymy w wodzie z dodatkiem przypraw i ćwiartek opalonej cebuli. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę pokrojoną w kostkę do uzyskania złocistego koloru. Dodajemy parzony boczek pokrojony w kostkę i smażymy razem. Do gotującej się wody dodajemy usmażony boczek z cebulką oraz ziemniaki. Następnie wlewamy śmietanę. Z ugotowanych jajek oddzielamy żółtka i mieszamy z kilkoma łyżkami ugotowanej zupy, chrzanem i śmietaną 18%. Białka drobno siekamy. Dodajemy całość do zupy.
Zupę porcjujemy do talerzy i na koniec nakładamy usmażoną kiełbasę. Możemy udekorować świeżym majerankiem.
Kiełbasa: Kiełbasę nacinamy w kilku miejscach na ukos i smażymy z cebulką i czosnkiem.
Dieta Veggy: szparagi w cieście twarogowym – przepis
Składniki na ciasto:
- 200g wędzonego twarogu
- 200g masła
- 200g mąki pszennej
Dodatkowo:
- 1 kg zielonych szparagów
- 1 jajko
- 30 g miksu ziaren (3 łyżki)
- szczypta mąki (do posypania)
- szczypta soli gruboziarnistej (do oprószenia szparagów)
Sposób przygotowania:
Mąkę, twaróg i masło łączymy w misce, dokładnie mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto formujemy w kulkę, owijamy ją folią spożywczą i chłodzimy (co najmniej ok. 1 godziny w lodówce).
Na oprószonej mąką stolnicy, rozwałkowujemy ciasto, na ok. 4-5 mm grubości, po czym wykrawamy kwadraty.
Odrywamy zdrewniałe końcówki szparagów. Na środku każdego kwadratu, kładziemy po jednym lub dwa szparagi (w zależności od ich grubości). Przeciwległe rogi każdego kwadratu zawijamy do środka i lekko dociskamy, aby się skleiły.
W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Gotowe szparagi układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. W misce rozkłócamy jajko i pędzelkiem smarujemy wierzch ciasta. Całość oprószamy ziarnami.
Pieczemy ok. 15-20 minut na złoty kolor.
Dieta 100% Vegan: wegański majonez – przepis
Jak zrobić go samodzielnie w domu, przecież to główny składnik każdej wielkanocy ;). Można z niego na koniec pokazać jak zrobić na jego bazie sos tatarski. Ładne krojenie na drobno warzyw.
Składniki:
- 125 ml aquafaby
- 1 łyżka płatków drożdżowych
- 2 łyżeczki octu lub soku z cytryny
- ¾ łyżeczki musztardy
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki syropu z agawy
- 1,5 szklanki oleju roślinnego
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki oprócz oleju miksujemy za pomocą blendera przez około 2 minuty do czasu spienienia składników. Następnie dodajemy olej i blendujemy góra-dół aż poczujemy, że pasta gęstnieje.
Do gotowego majonezu możemy dodać posiekany szczypiorek, czerwoną cebulę i marynowane pieczarki by powstał sos tatarski.
Dieta Light LG&DF: łosoś a’la wellington – przepis
Składniki na masła czosnkowo – ziołowe:
- 75 g miękkiego niesolonego masła
- 30g posiekanej natki pietruszki (3 łyżki)
- 20g posiekanego szczypiorku (2 łyżki)
- 3 ząbki czosnku
- skórka i sok z 1 cytryny
- parę kropel tabasco
Składniki na wellingtona:
- 2 x 750 g filetów z łososia bez ości i skóry
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka wody
- 500g maślanego ciasta francuskiego (1 opakowanie)
- szczypta mąki
Sposób przygotowania:
Czosnek przeciskamy przez praskę. Masło, czosnek, posiekane zioła, tabasco, sól, skórkę i sok z cytryny dokładnie mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji.
W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Odcinamy ⅓ bloku ciasta francuskiego, cienko rozwałkowujemy, tworząc prostokąt o 2 cm większy niż łosoś wokół (ok. 22 cm x 28 cm).
Łososia oprószamy solą, kładziemy na środku ciasta, smarujemy masłem. Żółtko łączymy z wodą, mieszamy. Brzegi ciasta smarujemy masą jajeczną. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 26cm x 32 cm, przykrywamy nim łososia i zamykamy paczkę, poprzez przycinanie widelcem jej brzegów. Wierzch ciasta smarujemy za pomocą pędzelka pozostałą masą jajeczną.
Paczkę z łososiem pieczemy ok. 45 minut, do uzyskania złocistego koloru. W połowie pieczenia przykrywamy folią.
Przed pokrojeniem odstawiamy potrawę na ok. 15 minut do przestygnięcia.
Dieta ProActive: jajka zapiekane w szynce – przepis
Składniki:
- 6 jajek
- 6 plastrów szynki serrano
- 6 suszonych pomidorów pokrojonych w plasterki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Formę na muffiny smarujemy oliwą z oliwek. Układamy plasterek szynki by zakrywał dno formy i brzegi. Na szynkę układamy suszone pomidory i wbijamy jajko. Następnie całość doprawiamy z wierzchu solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 15 minut. Upieczone w ten sposób jajka możemy udekorować rzeżuchą lub posiekanym szczypiorkiem.
Dieta Foodie: beza pavlova z likierem jajecznym i malinami – przepis
Składniki:
BEZA
- 170 ml białek jaj
- 250 g cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka białego octu winnego
KREM
- 250 g mascarpone
- 16 g cukru wanilinowego
- 1 op. śmietan fix
- ok. 12 łyżek likieru jajecznego
- 250 g malin
- świeża mięta
Sposób przygotowania:
Beza: Białka jaj ubijamy na pianę, stopniowo dodajemy cukier i miksujemy aż do uzyskania sztywnej, gęstej piany. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczana i ocet i ubijamy jeszcze przez minutę. Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni grzanie góra-dół. Powstałą pianę wykładamy za pomocą rękawa cukierniczego na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez 30 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy jeszcze 3 godziny.
Krem: Schłodzone mascarpone wkładamy do miski razem z cukrem waniliowym i ubijamy dodając stopniowo likier jajeczny. Ubity krem wykładamy na upieczoną, schłodzoną bezę, dekorujemy świeżymi malinami i listkiem mięty.
Nice To Fit You – dieta, z którą wszystko można!
- Sprawdź nasze zdrowe i zbilansowane diety – aż 7 propozycji
- Oblicz szybko dziennie zapotrzebowanie kaloryczne
- Codziennie aż 35 dań w menu do wyboru! Największy wybór na rynku
- Każdy dzień może być inny! Wybieraj posiłki, ich ilość oraz kaloryczność!
- Zamów zestaw biurowy, lunch box lub jedzenie dla dzieci
- Przeglądarka, ranking dań cateringu dietetycznego NTFY