• data 08.04.2022
  • 5 min czytania
  • Ocena 5.00

Wielkanocne potrawy Nice To Fit You (przepisy)

Często pytacie nas o najróżniejsze przepisy na nasze potrawy. Zazwyczaj ich nie udostępniamy, ale przy okazji Świąt Wielkanocnych postanowiliśmy zrobić wyjątek i rozpisać dokładnie jak możecie przygotować przepyszne dania w swoim domu. Zapraszamy do kuchni! Smacznego!

Poradnik potrawy wielkanocne ntfy

Przepisy Nice To Fit You 

Często pytacie nas o najróżniejsze przepisy na nasze potrawy. Zazwyczaj ich nie udostępniamy, ale przy okazji Świąt Wielkanocnych postanowiliśmy zrobić wyjątek i rozpisać dokładnie jak możecie przygotować przepyszne dania w swoim domu. Zapraszamy do kuchni! Smacznego! 

Dieta Daily: ciasto leśny mech – przepis

Składniki na ciasto:

  • 450 g świeżego szpinaku
  • 150 ml oleju (⅔ szklanki)
  • 120 g cukru pudru (1 szklanka)
  • 3 jajka
  • 260g mąki (2 szklanki)
  • 8g proszku do pieczenia (2 łyżeczki)

Składniki na krem: 

  • 250g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 40g cukru pudru (4 łyżki)
  • 5g pasty waniliowej (1 łyżeczka)

Dekoracja:

  • Maliny, granat, borówki

Sposób przygotowania

Szpinak myjemy, blendujemy na konsystencję musu. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Jajka razem z cukrem ubijamy na puszystą i jasną piankę. Następnie ciągle ubijając, dodajemy olej (cienkim strumieniem!). Do jajek, cukru i oleju dodajemy mus szpinakowy i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia, po czym ostrożnie dodajemy do masy szpinakowej. Mieszamy.

Masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (średnica 24 cm) i pieczemy ok. 40-45 minut. Wyjmujemy i chłodzimy. 

Mocno schłodzony serek mascarpone blendujemy ze śmietanką, pastą waniliową i cukrem. Ubijamy do uzyskania większej objętości i puszystości.

Ciasto kroimy wzdłuż, na 2 części, jedną zostawiając na paterze. Smarujemy kremem. Z drugiej (górnej) części wybieramy zielony środek i wykładamy na krem. Pozostałej części ciasta (kopułki) nie wykorzystujemy. 

Na koniec dekorujemy świeżymi owocami.

Dieta Classic: barszcz chrzanowy z pieczoną kiełbasą – przepis

Składniki:

  • 3 białe kiełbasy
  • 500g wędzonego boczku
  • 4 cebule
  • 150g chrzanu tartego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1l śmietanki 30%
  • 4 jaja
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 30ml oleju rzepakowego
  • 250g obranych ziemniaków (pokrojone w kostkę)
  • sól, biały pieprz, 4 liście laurowe, 6g majeranku

Sposób przygotowania:

Żurek: Cebulę kroimy w kostkę, a pozostawione większe kawałki opalamy nad palnikiem. Boczek kroimy w plastry i parzymy w wodzie z dodatkiem przypraw i ćwiartek opalonej cebuli. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę pokrojoną w kostkę do uzyskania złocistego koloru. Dodajemy parzony boczek pokrojony w kostkę i smażymy razem. Do gotującej się wody dodajemy usmażony boczek z cebulką oraz ziemniaki. Następnie wlewamy śmietanę. Z ugotowanych jajek oddzielamy żółtka i mieszamy z kilkoma łyżkami ugotowanej zupy, chrzanem i śmietaną 18%. Białka drobno siekamy. Dodajemy całość do zupy. 

Zupę porcjujemy do talerzy i na koniec nakładamy usmażoną kiełbasę. Możemy udekorować świeżym majerankiem.

Kiełbasa: Kiełbasę nacinamy w kilku miejscach na ukos i smażymy z cebulką i czosnkiem.

Dieta Veggy: szparagi w cieście twarogowym – przepis

Składniki na ciasto: 

  • 200g wędzonego twarogu
  • 200g masła 
  • 200g mąki pszennej

Dodatkowo:

  • 1 kg zielonych szparagów
  • 1 jajko
  • 30 g miksu ziaren (3 łyżki)
  • szczypta mąki (do posypania)
  • szczypta soli gruboziarnistej (do oprószenia szparagów)

Sposób przygotowania:

Mąkę, twaróg i masło łączymy w misce, dokładnie mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto formujemy w kulkę, owijamy ją folią spożywczą i chłodzimy (co najmniej ok. 1 godziny w lodówce).

Na oprószonej mąką stolnicy, rozwałkowujemy ciasto, na ok. 4-5 mm grubości, po czym wykrawamy kwadraty.

Odrywamy zdrewniałe końcówki szparagów. Na środku każdego kwadratu, kładziemy po jednym lub dwa szparagi (w zależności od ich grubości). Przeciwległe rogi każdego kwadratu zawijamy do środka i lekko dociskamy, aby się skleiły. 

W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Gotowe szparagi układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. W misce rozkłócamy jajko i pędzelkiem smarujemy wierzch ciasta. Całość oprószamy ziarnami.

Pieczemy ok. 15-20 minut na złoty kolor.

Dieta 100% Vegan: wegański majonez – przepis

Jak zrobić go samodzielnie w domu, przecież to główny składnik każdej wielkanocy ;). Można z niego na koniec pokazać jak zrobić na jego bazie sos tatarski. Ładne krojenie na drobno warzyw. 

Składniki:

  • 125 ml aquafaby
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • 2 łyżeczki octu lub soku z cytryny
  • ¾ łyżeczki musztardy
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki syropu z agawy
  • 1,5 szklanki oleju roślinnego

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki oprócz oleju miksujemy za pomocą blendera przez około 2 minuty do czasu spienienia składników. Następnie dodajemy olej i blendujemy góra-dół aż poczujemy, że pasta gęstnieje. 

Do gotowego majonezu możemy dodać posiekany szczypiorek, czerwoną cebulę i marynowane pieczarki by powstał sos tatarski.

Dieta Light LG&DF: łosoś a’la wellington – przepis

Składniki na masła czosnkowo – ziołowe:

  • 75 g miękkiego niesolonego masła
  • 30g posiekanej natki pietruszki (3 łyżki)
  • 20g posiekanego szczypiorku (2 łyżki)
  • 3 ząbki czosnku
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • parę kropel tabasco

Składniki na wellingtona:

  • 2 x 750 g filetów z łososia bez ości i skóry
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka wody
  • 500g maślanego ciasta francuskiego (1 opakowanie)
  • szczypta mąki

Sposób przygotowania:

Czosnek przeciskamy przez praskę. Masło, czosnek, posiekane zioła, tabasco, sól, skórkę i sok z cytryny dokładnie mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji. 

W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.

Odcinamy ⅓ bloku ciasta francuskiego, cienko rozwałkowujemy, tworząc prostokąt o 2 cm większy niż łosoś wokół (ok. 22 cm x 28 cm).

Łososia oprószamy solą, kładziemy na środku ciasta, smarujemy masłem. Żółtko łączymy z wodą, mieszamy. Brzegi ciasta smarujemy masą jajeczną. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 26cm x 32 cm, przykrywamy nim łososia i zamykamy paczkę, poprzez przycinanie widelcem jej brzegów. Wierzch ciasta smarujemy za pomocą pędzelka pozostałą masą jajeczną.

Paczkę z łososiem pieczemy ok. 45 minut, do uzyskania złocistego koloru. W połowie pieczenia przykrywamy folią. 

Przed pokrojeniem odstawiamy potrawę na ok. 15 minut do przestygnięcia.

Dieta ProActive: jajka zapiekane w szynce – przepis 

Składniki:

  • 6 jajek
  • 6 plastrów szynki serrano
  • 6 suszonych pomidorów pokrojonych w plasterki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Formę na muffiny smarujemy oliwą z oliwek. Układamy plasterek szynki by zakrywał dno formy i brzegi. Na szynkę układamy suszone pomidory i wbijamy jajko. Następnie całość doprawiamy z wierzchu solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 15 minut. Upieczone w ten sposób jajka możemy udekorować rzeżuchą lub posiekanym szczypiorkiem.

Dieta Foodie: beza pavlova z likierem jajecznym i malinami – przepis

Składniki:

BEZA

  • 170 ml białek jaj
  • 250 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka białego octu winnego

KREM

  • 250 g mascarpone
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 1 op. śmietan fix
  • ok. 12 łyżek likieru jajecznego
  • 250 g malin
  • świeża mięta

Sposób przygotowania:

Beza: Białka jaj ubijamy na pianę, stopniowo dodajemy cukier i miksujemy aż do uzyskania sztywnej, gęstej piany. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczana i ocet i ubijamy jeszcze przez minutę. Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni grzanie góra-dół. Powstałą pianę wykładamy za pomocą rękawa cukierniczego na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez 30 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy jeszcze 3 godziny.

Krem: Schłodzone mascarpone wkładamy do miski razem z cukrem waniliowym i ubijamy dodając stopniowo likier jajeczny. Ubity krem wykładamy na upieczoną, schłodzoną bezę, dekorujemy świeżymi malinami i listkiem mięty. 


Nice To Fit You – dieta, z którą wszystko można!

Kalkulator kalorii

1500, 2000, 2500 czy więcej? Jaka ilość kalorii będzie dla Ciebie odpowiednia? Uzupełnij pola i poznaj swoje potrzeby oraz swojego organizmu.

Jaki jest Twój cel
Ile masz wzrostu i ile ważysz?
Ile masz lat a ile ćwiczysz?
Twoja płeć?

Twoje zapotrzebowanie kaloryczne to: