• data 02.02.2021
  • 4 min czytania
  • Ocena 4.50

Witaminy, a zdrowie człowieka – najważniejsze pytania

Zastanawiasz się, co ma najwięcej witaminy C albo jak dostarczyć organizmowi witamin z grupy B? Przeczytaj i dowiedz się! Witaminy to bardzo ważny i nieodłączny element zbilansowanej oraz zdrowej diety. Skąd brać witaminy? Jakie dawkowanie witamin jest odpowiednie? Czy można przedawkować witaminy oraz jak dbać o zdrowie. Zapraszamy do artykułu!

Poradnik zdrowe jedzenie pelne witamin i makroelementow

Zastanawiasz się, co ma najwięcej witaminy C albo jak dostarczyć organizmowi witamin z grupy B? Przeczytaj i dowiedz się! Witaminy to bardzo ważny i nieodłączny element zbilansowanej oraz zdrowej diety. Skąd brać witaminy? Jakie dawkowanie witamin jest odpowiednie? Czy można przedawkować witaminy oraz jak dbać o zdrowie. Zapraszamy do artykułu!

Zacznijmy od tego czym są witaminy. Z definicji SJP dowiemy się, że witamina to organiczny związek chemiczny niezbędny do prawidłowego przebiegu procesów życiowych zachodzących w organizmie, występujący głównie w pożywieniu, biorący udział w regulacji metabolizmu. B1 to pierwsza odkryta witamina w 1913 roku, przez polskiego biochemika Kazimierza Funka. Ze względu na rozpuszczalność – witaminy – dzielą się na  te rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E, K oraz rozpuszczalne w wodzie, między innymi B i C. 

Czy można przedawkować wit C

Witamina C (Wit C) zwana również kwasem askorbinowym odpowiedzialna jest w organizmie za odporność. Jedna z najchętniej i najczęściej przyjmowanych witamin w okresie jesienno-zimowym. Owoce i warzywa są najlepszym źródłem witaminy C. Cytrusy takie jak: pomarańcza, kiwi, cytryna, grejpfrut oraz warzywa: brokuły, kalafior, brukselka i czerwona papryka są bogatymi naturalnymi źródłami witaminy C. Czy można przedawkować wit c? Jej przedawkowanie z pokarmu jest praktycznie niemożliwe. Podczas suplementacji jest trochę inaczej – przyjmowanie dużych dawek wit C w formie tabletek może spowodować wystąpienie objawów przedawkowania w postaci zaburzeń ze strony układu pokarmowego, bólu brzucha oraz wysypki. Co ma najwięcej witaminy C? Najwięcej znajdziemy jej w…cytrynie? Nie! W Papryce żółtej! (ok. 180 mg), nieco mniej w czerwonej (ok, 130 mg), a najmniej w zielonej (ok. 80 mg). 

Ciekawostka: sok z 1 cytryny zaspokaja aż ok. 35% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. 1 pomarańcza to aż 5.5 wyciśniętych cytryn, a 1 żółta papryka to… aż 16 wyciśniętych cytryn!

zdrowe posilki na caly dzien zapakowane do torby diety na dowoz nice to fit you

W czym jest witamina D

Czym jest witamina D? Jest to grupa “steroidowych organicznych związków”. Do najważniejszych witamin z tej grupy zaliczane są witamina D3 i D2. Jak już wiemy, witamina D należy do tych, które są rozpuszczalne w tłuszczach. Pełni w organizmie bardzo istotne role – pobudza wchłanianie wapnia i fosforu, dzięki czemu ma ogromny wpływ na prawidłowe kształtowanie się kości u dzieci i niemowląt, oraz na ich odpowiednią gęstość. Witamina D może zapobiegać nadciśnieniu, chorobom serca, alergii, anemii oraz cukrzycy. Produkowana jest w skórze lub dostarczana wraz z dietą. Zbilansowana dieta realizuje zaledwie ok 20 proc. zapotrzebowania na tę witaminę. Produkty, które zawierają witaminę D to przede wszystkim tłuste, morskie ryby! 

  • węgorz świeży (ok 1210 IU / 100 g)
  • śledź w oleju (ok 800 IU /100 g)
  • gotowany/pieczony łosoś (ok 530 IU / 100 g)
  • śledź marynowany (ok 475 IU / 100 g)
  • ryby z puszki (ok 201 IU / 100 g)
  • grzyby shitake (ok 100 IU / 100g)
  • żółtko jaja (ok 50 IU / żółtko)
  • masło (ok 60 IU / 100 g)
  • ser żółty (ok 7,6–28 IU / 100 g)
  • mleko krowie ( ok 1 IU / 100ml)

Witaminę D należy suplementować! Niestety badania pokazują, że w całej Europie deficyt witaminy D jest zjawiskiem bardzo powszechnym. Niedobór witaminy D występuje u osób w każdej grupie wiekowej i może dotyczyć nawet 90-95% populacji! Maksymalne dopuszczalne dobowe dawki witaminy D dla populacji osób zdrowych wg. European Food Safety Authority są następujące: dorośli i seniorzy z prawidłową masą ciała oraz kobiety ciężarne i karmiące piersią: 4000 IU / dobę otyli dorośli oraz otyli seniorzy: 10 000 IU / dobę.

Czy można przedawkować wit D? Jak już sobie powiedzieliśmy – zbilansowana i odpowiednia dieta to zaledwie 20% dziennego (uśrednionego) zapotrzebowania. Większość populacji wykazuje niedobór witaminy D. Nawet całodzienna ekspozycja na słońce w dzisiejszych warunkach powietrzno – smogowych nie grozi przedawkowaniem. W normalnych warunkach witaminy D nie da się przedawkować, chyba, że przez dłuższy czas codziennie będziemy przyjmować jej dawkę ok. 100 000 IU. Nie należy natomiast bagatelizować tego zagadnienia, przedawkowanie wit D jest realne i niekorzystne dla zdrowia.

zdrowe soki owoce oraz warzywa pelne witamin z cateringiem nice to fit you

W czym jest witamina A i B

Witamina A należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. W organizmie witamina ta magazynowana jest wątrobie i tkance tłuszczowej. Jest ona jedną z najwcześniej odkrytych witamin w historii medycyny, ale już znacznie wcześniej, jeszcze przed odkryciem tej witaminy, skutki jej niedoboru (kurza lub zmierzchowa ślepota) zaleczali starożytni Rzymianie i Grecy, a nawet Egipcjanie. W czym jest witamina A? Zawartość witaminy A jest największa w: produktach pochodzenia zwierzęcego – szczególnie wątróbce wołowej, ale także jajach, mleku, rybach (m.in. śledziu, łososiu i tuńczyku) oraz czerwonych, pomarańczowych i zielonych warzywach i owocach – duże ilości witaminy w postaci beta-karotenu znajdziemy m.in. w batatach, szpinaku, marchwi i dyni. 

W czym jest witamina B? Witaminy z grupy B są to witaminy rozpuszczalne w wodzie. Nie są wytwarzane i magazynowane w organizmie – należy pamiętać o ich regularnym dostarczaniu z pożywieniem lub suplementowaniu. Witamina B (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B11 i B12) występują w produktach zbożowych, głównie pełnoziarnistym lub razowym pieczywie. W grubych kaszach: gryczanej i jęczmiennej oraz pęczaku. W płatkach owsianych. W suchych nasionach: fasoli, grochu i ciecierzycy. W drożdżach oraz mięsie – głównie wieprzowym.

Witaminy, a dieta pudełkowa Nice To Fit You

Jedząc z nami nie musisz martwić się o witaminy. Nie potrzeba szukać co zawiera dużo żelaza czy magnezu, potasu, fosforu itd. Sztab naszych Dietetyczek, Kucharzy oraz Logistyczny – codziennie pracuje z uśmiechem na twarzy, aby dieta pudełkowa, która ląduje na Twoim talerzu była zdrowa, zbilansowana oraz świeża. Ty wybierasz, my gotujemy.

Kalkulator kalorii

1500, 2000, 2500 czy więcej? Jaka ilość kalorii będzie dla Ciebie odpowiednia? Uzupełnij pola i poznaj swoje potrzeby oraz swojego organizmu.

Jaki jest Twój cel
Ile masz wzrostu i ile ważysz?
Ile masz lat a ile ćwiczysz?
Twoja płeć?

Twoje zapotrzebowanie kaloryczne to: