- 09.04.2021
- 2 min czytania
Herbata matcha: dlaczego ma zbawienny wpływ na organizm?
przeczytanie artykułu zajmie Ci: 3 minuty
Matcha – co wyróżnia sproszkowaną zieloną herbatę? Jakie właściwości ma matcha green tea? Dlaczego warto pić ją regularnie? Początkowo pita przez samurajów i mnichów buddyjskich. Badania wykazują, że ludzkość zna matche już od ok 8000 lat. Szukasz zdrowego energetyka? Przeczytaj ten artykuł i dowiedz się jak poprawnie parzyć matche.
Herbata matcha – czym jest i jak powstaje?
Matcha – rodzaj zielonej herbaty, która powstała ponad 7500 lat temu i wygląda jak puder. Początkowo była używana głównie przez samurajów i chińskich mnichów buddyjskich. Tak naprawdę w Europie zaczęto jej używać stosunkowo niedawno. Matcha powstaje poprzez zmielenie zielonych liści herbaty. To bardzo drobny proszek o silnie zielonym kolorze, cudownym smaku oraz z niesamowitym aromatem. Dlaczego warto pić ją regularnie?
Różnica między japońską matcha, a zwykłą zieloną herbatą:
Podczas produkcji matchy nie dodaje się żadnych barwników, chemikaliów czy konserwantów. Podczas picia konsumuje się cały liść herbaty – jest to jeden z głównych powodów, czemu matcha jest ok 10-krotnie mocniejsza od filiżanki zwykłej zielonej herbaty. Ostatnie badania naukowe wykazały, że matcha zawiera również ok 100 razy więcej antyoksydantów.
Właściwości odżywcze – zielona herbata matcha
Spożywając jedną porcję matchy bezpośrednio przed aktywnością fizyczną, podczas ćwiczeń spalisz więcej energii. Zawiera ona także mnóstwo witamin i składników mineralnych, jest bogata w przeciwutleniacze – pomagają pozbyć się wolnych rodników, które są źródłem wielu różnych chorób.
Ponadto zielona herbata matcha wspomaga metabolizm i pomaga w odchudzaniu – oczywiście spożywana regularnie przy odpowiedniej zdrowej diecie i towarzyszących jej treningach. Uspokaja, lecz nie usypia. Pod względem wartości odżywczych jest około 10 razy silniejsza niż zwykła zielona herbata, głównie dlatego, że pijąc matchę wypijamy cały liść drzewa herbacianego
matcha właściwości
- zdrowy “energetyk” – dostarcza energii
- poprawia koncentrację
- powoduje wzrost dopaminy
- zawiera witaminy C, E, A
- przyspiesza metabolizm o ok 30% – 40%
- bardzo dobre źródło błonnika
- ogromna ilość przeciwutleniaczy
- zawiera bardzo dużo aminokwasów
- spróbuj naszych deserów z matcha w odpowiedniej kaloryczności
Jak parzyć matcha? Instrukcja w 3 krokach
Matcha powinna mieć kolor jasno zielony, bez grudek i pokryta pianką z małych pęcherzyków powietrza. Pianka nadaje kremową konsystencję i przyjemny smak.
- Zagotowaną wodę ostudzić do ok. 80 stopni. W międzyczasie nagrzać kubek – nalać gorącej wody i włożyć do kubka miotełkę bambusową, aby zmiękła. Poruszać czarką tak, aby woda ogrzała jej ścianki. Po chwili wylać wodę i wytrzeć kubek do sucha.
- Nasypać do kubka 2 gramy matchy – (¾) łyżeczki. Ważne, aby użyć sitka!
- Wlać do kubka ok. 3 łyżki wody i przy pomocy miotełki bambusowej roztrzepać proszek, aby nie było grudek. Następnie dolać wody do 1/3 wysokości kubka i mieszać do czasu powstania pianki. Mieszamy szybko wykonując nadgarstkiem ruchy w kształcie litery M.