- 07.02.2022
- 4 min czytania
Jajka na śniadanie, obiad i kolację? W tej diecie to możliwe. Zdaniem amerykańskich twórców tego sposobu odżywiania, możemy zgubić dodatkowe kilogramy w zaskakująco szybkim tempie, a to wystarczy, żeby przykuć uwagę wielu osób. Na czym więc dokładnie polega dieta jajeczna i jaki wpływ wywiera na organizm? Ile jajek dziennie możemy spożywać? Czy istnieją ku temu jakieś przeciwskazania? Przedstawiamy dietę jajeczną.
Czym jest dieta jajeczna?
Dieta jajeczna to nic innego, jak system żywienia skoncentrowany wokół spożywania jaj. Stanowią one trzon jadłospisu przy niewielkiej obecności innych produktów, takich jak mięso, ryby, warzywa i egzotyczne owoce. W naszym codziennym menu powinno znaleźć się maksymalnie 6 jajek, a sama dieta nie powinna trwać dłużej niż 14 dni. Taka metoda odżywiania ma prowadzić do dużego deficytu kalorycznego, który przekłada się na szybką redukcję masy ciała.
Warte zauważenia jest jednak, że skuteczność diety jajecznej wynika z szybkiej utraty wody z organizmu, nie zaś wysokiego tempa spalania tłuszczu. Zdrowszą alternatywą jest stosowanie zrównoważonej diety o właściwej kaloryczności.
Zasady diety jajecznej – ile jajek dziennie? Jak je przygotowywać?
Według twórców diety najlepsze efekty osiągniemy stosując jajeczny jadłospis przez 2 tygodnie. Eksperci prezentują odmienny punkt widzenia, uważając, że restrykcyjność diety może prowadzić do niebezpiecznych konsekwencji zdrowotnych i zachęcając tym samym do najwyżej kilkudniowego trzymania się zasad metody.
Według głównych założeń diety powinniśmy spożywać 2 jajka przy 3 posiłkach dziennie (śniadanie, obiad oraz kolacja). Bardzo ważne jest, aby nie zapominać o warzywach i owocach (dopuszczalne są pomarańcze i grejpfruty), które w niewielkich ilościach mają uzupełniać codzienny jadłospis. Jajka możemy przygotowywać na różne sposoby – mogą być ugotowane na twardo, miękko, a także w formie potrawy. Przy stosowaniu diety powinniśmy ograniczyć słodycze oraz alkohol, a okazyjnie możemy pozwolić sobie na zjedzenie mięsa.
Jaki wpływ na organizm mają jajka?
Jak łatwo się domyślić, dieta opierająca się głównie na jednym produkcie może wiązać się z konkretną reakcją organizmu. Nie inaczej jest w tym przypadku. Jajka zawierają bardzo dużo białka, dlatego czujemy się nasyceni przez długi okres czasu. Zawierają także szereg witamin (A, E, K, D oraz kwas foliowy), jak i również minerałów (magnez, cynk, potas, selen czy jod).
Jak wpływ na organizm ma dieta jajeczna?
- W trakcie diety możemy odczuwać ogólne osłabienie organizmu wraz z bólami głowy i brzucha.Jajka zawierają niewielką ilość węglowodanów, dlatego możemy być pozbawieni energii.
- Dieta jajeczna dostarcza bardzo dużo białka, dlatego może na tym ucierpieć praca nerek – w przypadku osób z niewydolnością.
- Możliwe, że dieta jajeczna spowoduje wzrost “złego” cholesterolu we krwi, co zwiększa ryzyko wystąpienia chorób serca.
- Jajeczny jadłospis może spowodować szybką utratę masy ciała.
Dieta jajeczna – przeciwwskazania
Restrykcyjność diety powoduje, że nie każdy będzie mógł bezpiecznie sprawdzić efekty jej działania na sobie. Dieta jajeczna nie jest właściwa dla osób cierpiących na dolegliwości związane z układem pokarmowym, a także chorobami nerek czy wątroby. Nie powinni jej stosować także ci, którzy zmagają się z wysokim cholesterolem.
Sprawdź
diety NTFY
Nice To Fit You – dieta pudełkowa, z którą wszystko można!
- Sprawdź nasze zdrowe i zbilansowane diety – aż 7 propozycji
- Oblicz szybko dziennie zapotrzebowanie kaloryczne
- Codziennie aż 35 dań w menu do wyboru! Największy wybór na rynku
- Każdy dzień może być inny! Wybieraj posiłki, ich ilość oraz kaloryczność!
- Zamów zestaw biurowy, lunch box lub jedzenie dla dzieci
- Przeglądarka, ranking dań cateringu dietetycznego NTFY