- 29.04.2019
- 2 min czytania
Sprężyste, pyszne, chrupkie, zielone i… sezonowe. Kiedy widzisz te słowa, pewnie od razu się domyślasz, że chodzi o szparagi. Ze wszystkich nowalijek to one są najbardziej wyczekiwane przez wszystkich smakoszy. Przy dobrych wiatrach (a raczej braku przymrozków) pojawiają się już w kwietniu, ale sezon na nie swą pełnię osiąga w maju. To czas, kiedy warto jeść szparagi w każdych ilościach. Sprawdź, jakie przepisy na szparagi warto wypróbować!
Z tekstu dowiesz się:
- jak ugotować szparagi zielone i białe,
- jak szybko i łatwo przygotować sos do szparagów w 3 wersjach.
Szparagi są idealne jako dodatek do wszelkiego rodzaju tart, sałatek czy jako baza do zupy. Ale najlepiej jeść je… sauté! No, może nie do końca sauté, bo nasz szef kuchni wymyślił do nich 3 pyszne sosy. Świeże, lekkie, wiosenne danie ze szparagów na lunch, obiad, a nawet na śniadanie przygotujesz w 5 minut. To wartościowe i smaczne uzupełnienie zdrowej diety.
Wiele osób nie wie jednak, jak przygotować szparagi. Jeśli Ty też obawiasz się kulinarnej porażki, spieszymy z pomocą! Zdradzamy wszystkie tajniki związane z tym, jak przygotować szparagi,aby były pyszną częścią naprawdę udanego dania. To także doskonały pomysł na to, jak jeść więcej warzyw, zwłaszcza jeśli jesteś już znudzony tymi, które kupujesz przez cały rok!
Szparagi gotowanie – przepis zależy od koloru!
Na bazarowych straganach znajdziesz białe i zielone szparagi. Różni je nie tylko kolor, ale też sposób ich obróbki.
Szparagi zielone
Jeśli udało Ci się dorwać pęczek młodych szparagów, nie musisz nawet ich obierać. Wystarczy je umyć pod bieżącą wodą. Jeśli są starsze, obierz je od główki aż do samego końca, najlepiej obieraczką. Pamiętaj też o pozbyciu się zdrewniałych końcówek. Punkt, w którym trzeba je odciąć, wyczujesz nożem. Jeśli z łatwością wbija się w łodygę, można ciąć!
Jak gotować szparagi zielone? Maksymalnie przez 5 minut. Wystarczy, że wrzucisz je do wrzącej osolonej wody. Pamiętaj tylko, żeby główki wystawały ponad powierzchnię wrzątku. Wystarczy chwila, i gotowe!
Szparagi białe
Przepis na szparagi w kolorze białym jest nieco bardziej złożony – ale tylko jeśli chodzi o przygotowanie ich do gotowania. Mają one grubszą, gorzką skórkę, dlatego obowiązkowo je obierz i obetnij ich łykowatą końcówkę. Samo gotowanie to już pestka: po prostu przytrzymaj je w garnku nieco dłużej niż zielone.
Przepis na szparagi – prosto i smacznie
Nasza dewiza? Im prościej, tym smaczniej. Dlatego nasi kucharze postanowili podzielić się z Tobą przepisami na pyszny, prosty sos do szparagów. A właściwie to na 3 proste sosy, które będą idealnym dodatkiem zarówno do białych, jak i zielonych szparagów.
Sos Cezara
Składniki:
- 10 g posiekanych anchois,
- 100 g majonezu,
- 10 g musztardy,
- 25 g tartego parmezanu,
- 5 g sosu worcestershire,
- łyżeczka soku z cytryny,
- ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
- sól, pieprz do smaku.
Sos jogurtowo-miętowy z cytryną
Składniki:
- 200 g jogurtu naturalnego,
- 3 łyżki świeżej mięty,
- łyżeczka skórki z cytryny,
- sól, pieprz.
Sos bazyliowo-pomarańczowy
Składniki:
- 40 g oliwy z oliwek,
- 120 g soku z pomarańczy,
- 3 łyżki świeżej bazylii,
- łyżeczka miodu,
- 10 g musztardy,
- sól, pieprz.
Wykonanie sosów do szparagów w każdym z tych trzech przypadków jest banalnie proste: po prostu zblenduj ze sobą wszystkie składniki i… gotowe!
Sezon na szparagi nie trwa długo, więc korzystaj z ich krótkiej obecności w sklepach. Istnieje też duża szansa, że natkniesz się na nie, jeśli zdecydujesz się na naszą dietę pudełkową w jednej z 12 dostępnych wersji – polecamy!