Sprężyste, pyszne, chrupkie, zielone i… sezonowe. Od razu wiadomo, że chodzi o szparagi. Ze wszystkich nowalijek najbardziej wyczekiwane przez wszystkich smakoszy. Przy dobrych wiatrach (a raczej braku przymrozków) pojawiają się już w kwietniu, ale sezon na nie swą pełnię osiąga w maju. To czas, kiedy warto jeść szparagi w każdych ilościach i korzystać, póki są.

Idealne jako dodatek do wszelkiego rodzaju tart, sałatek czy jako baza do zupy. Ale najlepiej jeść je… saute! No, może nie do końca saute, bo my polecamy zrobić do nich pyszne sosy. W pięć minut mamy świeże, lekkie, wiosenne danie na lunch, obiad, a nawet na śniadanie.

Wiele osób podchodzi jednak do gotowania szparagów z niekrytą niechęcią z prostej przyczyny – w obawie przed kulinarną porażką. Dlatego spieszymy z pomocą i zdradzamy wszystkie tajniki niezbędne do perfekcyjnego przygotowania szparagów.

Jak gotować szparagi?

szparagi - tajniki przygotowania

Na bazarowych straganach najczęściej występują w kolorze zielonym bądź białym. Tak jak różni je kolor, tak sposób ich obróbki będzie inny.

Szparagi zielone

Jeśli udało Wam się dorwać świeży pęk, nie musicie ich nawet obierać. Wystarczy umyć pod bieżącą wodą. Jeśli są starsze, obierzcie je od główki aż do samego końca, najlepiej obieraczką. Co najważniejsze, musicie pozbyć się zdrewniałych końcówek. Punkt, w którym trzeba je odciąć wyczujecie nożem. Jeśli z łatwością wbija się w łodygę, można ciąć.

Jak gotować szparagi? Zielone, maksymalnie 5 minut. Wystarczy, że wrzucicie je do osolonej, wrzącej wody. Pamiętajcie tylko, żeby główki wystawały ponad powierzchnię wrzątku. Chwila moment i gotowe!

Szparagi białe

Z białymi szparagami jest zdecydowanie więcej zachodu. Mają grubszą skórkę, która w smaku jest gorzka. Dlatego białe szparagi obowiązkowo trzeba obrać i obciąć łykowatą końcówkę. 

szparagi - przepis

Jak podawać szparagi


Nasza dewiza? Im prościej, tym smaczniej. Dlatego nasi kucharze postanowili podzielić się z Wami przepisami na pyszne, proste sosy, które będą idealnym dodatkiem do zarówno białych, jak i zielonych szparagów. Częstujcie się!

Sos Cezara

Składniki:

10g posiekanych anchois

100g majonezu

10g musztardy

25g tartego parmezanu

5g sosu worcestershire

łyżeczka soku z cytryny

ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

sól, pieprz do smaku

Przepis:

Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszany. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem

Sos jogurtowo-miętowy z cytryną

Składniki:

200g jogurtu naturalnego

3 łyżki świeżej mięty

łyżeczka skórki z cytryny

sól, pieprz

Przepis:

Wszystkie składniki mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Sos bazyliowo-pomarańczowy

Składniki:

40g oliwy z oliwek

120g soku z pomarańczy

3 łyżki świeżej bazylii

łyżeczka miodu

10g musztardy

sól, pieprz

Przepis:

Wszystkie składniki mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.