- 24.08.2021
- 2 min czytania
Odżywianie i nawyki związane z jedzeniem mają ogromny wpływ na nasze stany emocjonalne. Depresja jest chorobą dotykającą wielu, szczególnie w XXI wieku. Psychoterapia prowadzona przez specjalistę jest w tym przypadku nieodzowna, ale starannie przygotowana dieta również może przynieść pozytywne skutki i wspierać w leczeniu. Jak dokładnie? Tego dowiecie się z tego artykułu.
Dlaczego dieta przy leczeniu depresji jest ważna?
Depresja jest specyficzną chorobą, która dotyka zarówno umysłu, jak i ciała. Chociaż kwestia leczenia w największej mierze pozostaje rolą lekarza – specjalisty, to zastosowanie odpowiedniego planu żywieniowego może wspierać psychoterapię i farmakologię. Warto przy tym dodać, że nie każde uczucie przygnębienia i beznadziejności jest koniecznie depresją, ale odpowiednia dieta zawsze może służyć wsparciu pozytywnych stanów emocjonalnych czy hamowaniu stresu. Menu ubogie w najważniejsze składniki odżywcze może potęgować zmęczenie, sprzyjać produkcji kortyzolu (hormonu stresu) i pomagać w rozwoju innych chorób.
Co jeść, żeby czuć się lepiej?
Kwasy tłuszczowe omega-3
Według badań są skuteczne w leczeniu depresji. Sprzyjają koncentracji, poprawnemu funkcjonowaniu skóry, a także pracy układu sercowo-naczyniowego i nerwowego. Znajdziemy je między innymi w tłustych rybach morskich albo orzechach.
Kwas foliowy
Wpływa na wzrost i funkcjonowanie wszystkich komórek w naszym organizmie. Znajdziemy go w np. szpinaku, brokułach, burakach czy nasionach roślin strączkowych. Jego niedobór sprzyja depresji, choć nie tylko, ponieważ braki kwasu foliowego mogą być szczególnie niebezpieczne dla kobiet w ciąży.
Witamina B12
Wpływa zarówno na nasze ciało, jak i umysł. U osób cierpiących na depresję zauważa się istotne braki tej witaminy. Jej działanie ma również istotny wpływ na układ pokarmowy. Witaminę znajdziemy głównie w mięsie, jajach czy produktach mlecznych, dlatego jej suplementacja jest szczególnie istotna dla wegan.
Węglowodany
Sprzyjają lepszemu nastrojowi i produkcji serotoniny. Pobudzają działanie jelit i pomagają regulować poziom cholesterolu. Węglowodany możemy dostarczać poprzez produkty zbożowych, owoce i warzywa.
Podkreślamy przy tym, że ludzie różnie reagują na stres i stany depresyjne. Niektórzy na przygnębienie, niepokój czy zwykły stres odpowiadają nerwowym podjadaniem. Kluczowa w tym wypadku jest odżywcza dieta, a nie wysokokaloryczna. Emocjonalne jedzenie może prowadzić do otyłości i chorób z tym związanych, a brak apetytu do wyniszczenia organizmu i utraty masy ciała. Pomocne mogą okazać się np. zielone koktajle – proste do przyrządzenia, przyjemne w spożyciu i bardzo odżywcze.
Jaka dieta na depresję jest najlepsza?
Najlepszym wyjściem do zachowania równowagi będzie zrównoważona dieta – dostarczająca nienasycone kwasy tłuszczowe w postaci ryb, a także bogata w witaminy i mikroelementy pochodzące ze świeżych warzyw i owoców. W Nice To Fit You przygotowaliśmy dietę Light LG&DF, która pozwala utrzymać równowagę zarówno dla ciała (ze szczególnym uwzględnieniem układu pokarmowego), a także dla głowy. Chociaż nie jest to menu przeznaczone do leczenia depresji to może stanowić profilaktyczny sposób dla zachowania zdrowego odżywiania.
Przykładowe menu – Dieta Light LG&DF.
- Śniadanie: Owsianka kokosowa z pieczonym jabłkiem i daktylami
- Drugie śniadanie: Smoothie pomarańcza, malina, granat, awokado, szpinak
- Obiad: Łosoś chimichurri, pieczone ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty
- Podwieczorek: Hummus ze świeżymi warzywami
- Kolacja: Pasta z pieczonego dorsza, chleb bezglutenowy z ziarnami, oliwki