- 11.07.2022
- 7 min czytania
Jaka dieta zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy?
Cukrzyca to przewlekła choroba metaboliczna, która upośledza gospodarkę węglowodanami i powoduje zaburzenia poziomu cukru we krwi. To z kolei powoduje liczne powikłania stopniowo wyniszczające organizm. Objawy cukrzycy rozwijają się latami i na początku łatwo je zignorować. Przeczytaj, jak zmniejszyć ryzyko cukrzycy za pomocą diety.
Rodzaje i objawy cukrzycy
Cukrzyca to podstępna choroba, która dotyka osoby w różnych wieku i stanie zdrowia. Medycyna rozróżnia kilka rodzajów tej choroby. Wystąpienie każdego z nich uwarunkowane jest nieco innymi przesłankami. Najczęściej występujące rodzaje cukrzycy to:
- Typ I – tak zwana cukrzyca insulinozależna, która wymaga regularnego podawania insuliny iniekcyjnie (za pomocą penów) lub specjalnej pompy, która w czasie rzeczywistym rejestruje stężenie cukru we krwi chorego. Występuje głównie u osób w młodym wieku wskutek uszkodzenia fragmentu trzustki zwanego wyspami Langerhansa;
- Typ II – określana jako insulinooporna, pojawia się przede wszystkim u osób w podeszłym wieku. Cukrzyca typu II jest wywołana przez niewystarczającą produkcję insuliny przez trzustkę lub zmniejszonej wrażliwości organizmu na ten hormon. O ile cukrzyca typu I może mieć podłoże genetyczne, typ II częściej jest indukowany przez nieprawidłowe nawyki dotyczące żywienia i higieny zdrowia;
Do innych rodzajów cukrzycy należy zaliczyć typ Lada, Mody, cukrzycę ciążową oraz powiązaną z mukowiscydozą.
Objawy cukrzycy u każdej osoby mogą wyglądać nieco inaczej, w zależności od wieku, czy stopnia rozwoju choroby. Typowe symptomy obejmują jednak:
- wzmożone oddawanie moczu;
- utrzymujące się pragnienie;
- senność;
- osłabienie;
- wolno gojące się rany.
Dodatkowym potwierdzeniem objawów cukrzycy może być wykonanie tzw. glikemii przygodnej, czyli testu stężenia glukozy we krwi przeprowadzonego o dowolnej porze dnia. Jeżeli wynik jednokrotnego badania przekracza 200 mg/dl (a dwukrotnego, realizowanego dzień po dniu 126 mg/dl), lekarz może zdiagnozować cukrzycę. Wyniki między 100 a 125 mg/dl przy jednoczesnym współwystępowaniu charakterystycznych objawów to przesłanka do przeprowadzenia testu doustnej tolerancji glukozy.
Aby ograniczyć objawy cukrzycy, powinieneś zadbać o spersonalizowaną dietę, która utrzyma stężenie glukozy w ryzach.
Sprawdź
diety NTFY
Dlaczego cukrzyca jest niebezpieczna?
Cukrzyca to znacznie więcej niż senność. Podwyższone stężenie glukozy we krwi i niemożność jej wykorzystania powoduje, że organizm musi rozkładać kwasy tłuszczowe. W rezultacie może dojść do zakwaszenia organizmu, tzw. kwasicy cukrzycowej, DKA (ang. diabetic ketoacidosis). Wahania poziomu cukru we krwi prowadzą też do wielu powikłań. Typowe spośród nich to:
- hipoglikemia – spadek poziomu cukru we krwi poniżej 55 mg/dl u osób dorosłych i 50 mg/dl u dzieci może skutkować drażliwością, sennością, a w krańcowych przypadkach drgawkami i utratą przytomności;
- hiperglikemia – wzrost poziomu cukru we krwi powyżej 160-180 mg/dl. Objawy przecukrzenia to m.in. zwiększone pragnienie, częste oddawanie moczu, bóle głowy, zaburzenia koncentracji i widzenia.
Do innych powikłań związanych z cukrzycą można zaliczyć np. retinopatię cukrzycową. Polega ona na uszkodzeniu naczyń krwionośnych znajdujących się w siatkówce oka wskutek zaburzenia krążenia. Objawami retinopatii jest słabsze widzenie w ciemności, zaburzenia ostrości widzenia, czy wolniejsze dopasowywanie oka do zmieniających się warunków oświetleniowych.
Cukrzyca może prowadzić także do nefropatii. To strukturalne zmiany w nerkach wywołane przez epizody hiperglikemii. Wczesne stadia nefropatii nie dają objawów, ale jej rozwój powoduje wzrost ciśnienia tętniczego, obrzęki tkanek i łatwe męczenie się.
Z kolei neuropatia cukrzycowa to powikłanie, które prowadzi do uszkodzenia nerwów obwodowych poprzez ich demielinizację oraz zmianę struktury samych neuronów.
Pamiętaj, że z cukrzycą nie ma żartów, a o poziom cukru trzeba dbać! Nieleczona choroba będzie się stopniowo rozwijała, a jej objawy staną się coraz poważniejsze. Zmiany trybu życia warto zacząć od kuchni.
Jak zmniejszyć ryzyko cukrzycy?
Ryzyko cukrzycy można zminimalizować, zmieniając nawyki żywieniowe i tryb życia. Dotyczy to przede wszystkim cukrzycy typu II. Do czynników, które zmniejszają ryzyko cukrzycy, można zaliczyć:
- ograniczenie tłustych pokarmów (mięs, wędlin, jaj, masła);
- wyeliminowanie z diety przetworzonych pokarmów (rozumianych nie tylko jako fastfoody, ale też słodycze oraz potrawy bardzo słone lub pikantne);
- uzupełnienie diety o nienasycone kwasy tłuszczowe (np. olej lniany, olej z wiesioła);
- włączenie aktywności fizycznej.
Warto jednak pamiętać, że ryzyko cukrzycy typu I nadal będzie występowało u osób z predyspozycjami, ponieważ ta odmiana choroby ma podłoże genetyczne. Można jednak ograniczać jej wpływ na organizm.
Chcesz zadbać o swoje zdrowie i zmniejszyć ryzyko cukrzycy, ale nie wiesz jak gotować? Sprawdź ofertę Nice To Fit You i przekonaj się, że cukrzyca nie przekreśla smacznej i zróżnicowanej diety!
Nice To Fit You – dieta, z którą wszystko można
Nasza Oferta
Twój wybór
Bibliografia:
https://www.mp.pl/pacjent/pediatria/choroby/cukrzyca/73624,powiklania-cukrzycy
https://dietetycy.org.pl/dieta-cukrzycowa/
https://dietetycy.org.pl/blonnik-z-produktow-niskoprzetworzonych-w-walce-z-cukrzyca/
https://dietetycy.org.pl/cukrzyca-dieta-typy-oraz-mozliwe-powiklania/
https://dietetycy.org.pl/cukrzyca-rodzaje/
https://www.mp.pl/cukrzyca/powiklania/66473,nefropatia-cukrzycowa