Awokado. Co sprawia, że jest takie wyjątkowe?

Spis treści
Awokado – właściwości lecznicze i odżywcze
Awokado – ile ma kalorii? Jakie ma właściwości odżywcze? Jak kupować awokado? Wykopaliska archeologiczne pokazują, że avocado mogło być wykorzystywane już nawet 7000 lat p.n.e. Pochodzi z południowego Meksyku, ale teraz zajada się nim cały świat. Jakie skarby kryje w sobie ten zielony i smaczny owoc w Polsce zwany smaczliwką?
Awokado, czy jest zdrowe?
Tak! Jest bardzo zdrowe. Awokado jest owocem, który spokojnie można określić mianem „superfoods”. Jego miąższ od dawna ludzie traktowali jako skuteczny afrodyzjak. Liście oraz korę rośliny (nie owoc) stosowano np. przy leczeniu gorączki. Owoce doceniano za maślaną konsystencję, smak i składniki odżywcze. Dodatkowo awokado to daleki kuzyn popularnej u nas gruszki – zwany smaczliwką.
Najważniejsze zdrowotne zalety avocado:
- reguluje ciśnienie krwi, dzięki zawartości kwasów tłuszczowych nienasyconych
- poprawia nasze szczęście – jego związki zamieniają się w kwas foliowy
- obniża poziom złego cholesterolu
- jest idealnym pożywieniem dla naszego mózgu
- wykazuje działanie przeciwnowotworowe – zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy
Wybierając awokado w sklepie należy zwrócić uwagę na to czy jest dojrzałe – możemy to łatwo sprawdzić. Powinno być miękkie, a końcówka musi bez trudu odchodzić. Urozmaicając naszą codzienną dietę o awokado, dostarczymy organizmowi wielu zdrowych składników odżywczych, w tym: tłuszczów nienasyconych, witamin C, E i A oraz B jak i przeciwutleniaczy. Jedzenie awokado dobrze wpływa też na oczy, jest w nim bowiem luteina i zeaksantyna.
Dalsza część artykułu poniżej.
Wartości odżywcze i skład
Awokado składa się z miąższu, skórki i pestki.
- tłuszcze to około 17%
- węglowodany ok. 3%
- białko, 2%
- błonnik również ok. 2%
Jego kaloryczność wynosi 160 kcal w 100g owocu. Trzeba również zauważyć, że dostępna w polsce smaczliwka jest dosyć tłusta, tak więc uwzględniając ją w diecie warto obliczyć swoje dzienne zapotrzebowanie kaloryczne. Awokado jest bardzo bogatym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-9 oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Kwasy te są podstawowym i bardzo ważnym składnikiem ludzkich błon komórkowych oraz doskonałym źródłem energii.
Co można zrobić z pestki awokado?
Pestka awokado to aż o około 60% więcej przeciwutleniaczy niż sam owoc! Dodatkowo, ta sama pestka jest m.in. bardzo cennym źródłem rozpuszczalnego błonnika – sprzymierzeńca szczupłej i smukłej figury. Pestka, jeżeli ją ususzymy i zmielimy na proszek – może posłużyć nam jako kilka ciekawych pomocników dnia codziennego:
Z ususzonej i zmielonej pestki awokado (lub pokrojonej na drobne kawałeczki) możemy:
- zaparzyć herbatę
- zrobić peeling (połącz proszek np. z olejem kokosowym)
- dodawać ją do smoothie, owsianki oraz jogurtów
- zabezpieczyć żywność przed szybkim fermentowaniem (tutaj np. do miseczki z guacamole możesz włożyć całą pestkę)
Olej z awokado – nie olewaj go
Może być stosowany zarówno zewnętrznie jak i wewnętrznie – jako naturalny kosmetyk oraz produkt spożywczy o bardzo szerokim zastosowaniu. Uznawany jest za jeden z najzdrowszych olejów świata. Wyróżnia się ogromnymi wartościami odżywczymi oraz zdrowotnym działaniem. Stosowanie oleju z awokado w zdrowej diecie to liczne benefity dla nas – jest idealny dla osób chcących mieć piękne włosy, skórę czy paznokcie. Wpływa również korzystnie na wzrok, czy stawy, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, wzmacnia układ naczyniowo-sercowy i odpornościowy. Często pomaga pokonać najróżniejsze zmiany na skórze.
Decyduj, grymaś i wydziwiaj! Nice To Fit You!