-
28.10.2021
-
4 min czytania
W czasie pandemii nie sięgaliśmy zbyt chętnie po owoce i warzywa, a co trzeci Polak zaobserwował wzrost masy ciała. Mens sana in corpore sano – w zdrowym ciele zdrowy duch. Ciężko wyobrazić sobie czasy, w których ta klasyczna sentencja byłaby jeszcze bardziej aktualna.
Zwłaszcza kariera pochłania mnóstwo czasu i energii. W efekcie odstawiamy zdrowe żywienie na dalszy plan. Niejednokrotnie jemy nieregularnie, nie dojadamy, a sięgając po coś nieprzemyślanego, tracimy nie tylko na zdrowiu, ale i produktywności w pracy. Na londyńskim szczycie zdrowotnym zorganizowanym przez Allegra Strategies zaprezentowano badania, według których niemal co trzeci współczesny pracownik uważa, że dostęp do zdrowych posiłków w pracy jest jednym z najważniejszych priorytetów przy poszukiwaniu pracy.
Owocowe piątki to przeszłość i bardziej temat żartów, niż atrakcyjna zachęta dla pracownika i sposób na budowanie zaangażowania. Polacy mają apetyt na więcej, a pełnoprawne posiłki mogą być efektywną motywacją w pracy. Przynajmniej z 5 podstawowych powodów.
Żywieniowy benefit to co drugi bardziej zmotywowany pracownik
Zgodnie z badaniami przeprowadzonymi między innymi w Wielkiej Brytanii (mowa o 1200 badanych), aż 60% pracowników odczułoby większą satysfakcję z powodu spontanicznych posiłków organizowanych przez pracodawcę. Zwłaszcza millenialsi (pokolenie aktywne zawodowo, mające obecnie od 19-39 lat) szczególnie mocno doceniają pracodawcę, który dostarcza posiłki w formie benefitów.
Czas to pieniądz, a posiłki w pracy to oszczędność czasu
Łatwo jest popaść w roztargnienie w czasie pracy, zwłaszcza kiedy nasze myśli błądzą wokół jedzenia. Gdzie zjeść lunch? Jak tam dotrzeć najkrótszą trasą? Co zamówić? Czy to co zamówię będzie zdrowe? Tyle dylematów wobec prostej potrzeby.
![biuro i jedzenie pracownicze - benefity](https://ntfy.pl/wp-content/uploads/2021/10/NTFY_KWARTAL_JESIEN_2021_Wework2-2-1024x683.jpg)
84% pracowników ceni wspólne posiłki
To fakt – wspólne biesiadowanie jest w nas zakorzenione od zarania dziejów. Badania mówią, że aż 84% pracowników ceni wspólne posiłki. Nie ma w tym niczego zaskakującego – przerwa na lunch to doskonała okazja do tego, żeby budować zdrowe relacje. Poza tym, wzajemne spędzanie czasu na jedzeniu buduje wewnętrzną kulturę firmy.
Zbilansowane posiłki to o 25% większa efektywność w pracy
Niemal co drugi Polak nie spożywa w pracy regularnych posiłków. Jesteśmy zabiegani, skupieni na pracy i nawet jeśli zrobimy sobie przerwę na szybki lunch – zapominamy o zdrowym bilansie, owocach i warzywach. Nasz system odpornościowy w dużej mierze jest zależny od układu pokarmowego – pełnoprawne i zbilansowane posiłki budują lepsze samopoczucie i zwiększają efektywność w pracy nawet o 25%.
Dbając o pracowniczą dietę okazujemy uznanie ich wysiłków
Warto doceniać wysiłek pracowników. Wprowadzenie posiłków w formie benefitu może nie tylko wzmocnić satysfakcję i oddanie osób już zatrudnionych, ale także zwiększyć udział poleceń firmy i wspomóc budowanie wizerunku marki.
Jako Nice To Fit You mamy rozwiązanie, które w łatwy sposób można wprowadzić w każdej organizacji. A co ważne – łatwe do wdrożenia. Codzienny wybór posiłków, zróżnicowane diety, restauracyjny smak i zdrowie, za które odpowiada sztab działu dietetyki. Dostawa pod dowolny adres: do biura lub prosto pod drzwi pracowników.
NTFY – Nice To Fit You gotuje, a pracodawca obserwuje efekty. Skontaktuj się i rozpocznij budowę swojego miejsca pracy – ze smakiem!
Kontakt:
Tomasz Zieliński [email protected]
Sprawdź
diety NTFY
Nice To Fit You – więcej niż catering dietetyczny.
- Sprawdź nasze zdrowe i zbilansowane diety – aż 7 propozycji
- Oblicz szybko dziennie zapotrzebowanie kaloryczne
- Codziennie aż 35 dań w menu do wyboru! Największy wybór na rynku
- Każdy dzień może być inny! Wybieraj posiłki, ich ilość oraz kaloryczność!
- Zamów zestaw biurowy, lunch box lub jedzenie dla dzieci
- Przeglądarka, ranking dań cateringu dietetycznego NTFY