- 07.06.2021
- 3 min czytania
Czy istnieje coś takiego obiektywnie najlepsza kuchnia świata? Czy podobnie jak nas – zawsze Cię interesowało, co jedzą ludzie z najróżniejszych zakątków świata? Jakie są najbardziej egzotyczne potrawy i skąd czerpać kulinarne inspiracje? Niektóre potrawy, które są uznawane za przysmaki w różnych częściach świata mogą wywoływać w naszej kulturze zdziwienie. W rejonie And ludzie zajadają się świnkami morskimi, a Escamoles to popularny meksykański dodatek do potraw, na który składają się mrówcze jaja, a to tylko początek naszej kulinarnej podróży.
Co jedzą ludzie na świecie?
Czy jadłeś już ryż? To popularne przywitanie prosto z Dalekiego Wschodu, które w dość dobry obrazowy sposób opisuje kulinarną bazę tamtejszych rejonów. Szczególnie interesująca jest dla nas kuchnia chińska, która ze względu na rozległość kraju i odmienny klimat różni się od siebie diametralnie. Właśnie dlatego możemy wyróżnić chociażby kuchnię szanghajską – słynącą z owoców morza, a także słodkich smaków, wynikających z dodawania do potraw brązowego cukru. Szalenie popularne i jednocześnie kontrowersyjne są także przysmaki pochodzące z południa kraju. W okolicy Kantonu i Honkgkongu ludzie jedzą praktycznie wszystko – w diecie pojawiają się nawet węże, żółwie, meduzy, kalmary, czy tak zwane “stuletnie jaja”.
Ropa vieja – czyli dosłownie “stare ubranie”, a kuchni kubańskiej tradycyjne danie składające się z ryżu, wołowiny i cebuli. Kuchnia tego wyspiarskiego państwo może poszczycić się wpływami wielu światowych kultur. Kubańskie potrawy wydają się proste i z reguły takie są – często opierają się na ryżu i fasoli, a przyprawy zazwyczaj kończą się na obecności w daniach cebuli, czosnku, czy oregano. Mieszkańcy Kuby tym bardziej opanowali sztukę tworzenia prawdziwych przysmaków z ograniczonych zasobów. Kochają mięso, a nade wszystko wołowinę, chociaż uświadczymy tam chociażby suszonym plastrów banana przyrządzonych z dodatkiem przypraw, a także najsłodszych deserów, jakie możecie sobie wyobrazić – to za sprawą powszechnej trzciny cukrowej, czy miąższu orzecha kokosowego.
Jakie są najbardziej egzotyczne potrawy?
Egzotyczne kuchnie świata to nie tylko Surströmming, czyli szwedki przysmak o owianych wątpliwą legendą walorach zapachowych. W rankingu najdziwniejszych i najbardziej egzotycznych dań prym wiodą kraje azjatyckie, które wśród swoich nietypowym dań posiadają takie przysmaki jak charakterystyczna ryba rozdymka, której złe przyrządzanie może skutkować nawet utratą życia jedzącego. Chińskim przysmakiem są także maczane w likierze pijane krewetki, które spożywa się, gdy te jeszcze są żywe. W dziwności smaków świata nie ustępują jednak Szkoci, którzy w urodziny swojego rodzimego poety, Roberta Burnsa, spożywają mięsny przysmak, którego składniki duszą się w owczym żołądku.
Skąd czerpać kulinarne inspiracje?
Chociażby od nas? Czasami nie trzeba dalekich wojaży, żeby spróbować czegoś ciekawego. W Nice To Fit You staramy się pokazywać najciekawsze kuchnie świata bez konieczności wychodzenia z domu. Dieta Foodie to wariant przygotowany w oparciu o największe przysmaki, inspirowane światowymi trendami. Znajdziesz tu tak zwane superfoods – topinambur, nasiona chia, dżem z rokitnika, spirulinę, macę i wiele innych. Wśród naszych propozycja jest np. sałatka wietnamska z kolendrą i orzechami ziemnymi podana z sosem limonkowym z chili, albo kaczka hoisin z kapustą pak choi i orzechami nerkowca.
Czy istnieje coś takiego jak najlepsza kuchnia świata? Oczywiście nie, wszystko zależy od kulturowego zakorzenienie, preferencji, a także obranych wyznaczników. Na światowej arenie możemy za to prześcigać się w jednej, obiektywnej wartości. W 2015 r. w tygodniu “Lancet” – jednym z najstarszych i najbardziej znanych periodyków naukowych – opublikowany został raport najzdrowiej jedzących krajów. W pierwszej trójce pojawiła się Islandia, Singapur, czy Szwecja. Polska uplasowała się na 39 miejscu.