- 16.07.2021
- 3 min czytania
Zielony koktajl – pomysły, przepisy, składniki
Zielone koktajle! Orzeźwiające, zdrowe i apetyczne. Ich spożywanie daje dużo satysfakcji – są niesamowicie odżywcze i lekkie dla żołądka. Tworzy się je szybko, a ich kombinacji jest tyle, że pozwalają wypłynąć kreatywności na szerokie wody. Z jarmużem, ze szpinakiem, z natką pietruszki, zielonym ogórkiem i kiwi. A może z czymś innym? Z chęcią opowiemy więcej!
Pyszne zielone koktajle
Nice To Fit You – więcej niż catering dietetyczny
Co robią dla Ciebie zielone koktajle?
Są zdrowe, smaczne i modne – ale co popularne smoothie robią tak naprawdę pożytecznego dla Twojego ciała? Okazuje się, że całkiem wiele.
Zielone koktajle:
- Są cennym źródłem witamin, składników mineralnych i błonnika.
- Mogą stanowić ciekawą alternatywę dla osób, którym ciężko jest zmusić się do jedzenie warzyw, albo owoców. Przemycanie ich w formie koktajli może być świetnym pomysłem.
- Są po prostu bardzo smaczne. Pamiętaj, że nie musisz kurczowo trzymać się przepisów. Zaszalej, dodaj do mieszanki swój ulubiony owoc i zobacz, jaki osiągniesz efekt; kombinacje są niemal nieograniczone.
- Są proste i szybkie w przygotowaniu.
- Sycą na długo, a dzięki swojej formie są łatwo przyswajalne dla organizmu, a zwłaszcza układu pokarmowego.
Z czego przyrządzić zielone koktajle?
Ogranicza Cię wyobraźnia, chociaż my polecamy szczególnie niektóre z warzyw i owoców.
- Szpinak zawiera wiele przeciwutleniaczy, witamin i soli mineralnych. To prawdziwa zdrowotna bomba. Koktajl ze szpinakiem dostarcza do naszych organizmów magnez, kwas foliowy, potas i żelazo. Właściwości lecznicze szpinaku są szeroko znane – jego spożywanie obniża stres, zapobiega bólom głowy, a nawet zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Aby zwiększyć przyswajalność żelaza ze szpinaku należy dodatkowo dostarczyć wit C.
- Jarmuż jest bogaty w białko i błonnik, witaminę C, a także sole mineralne. Chroni przed chorobami nowotworowymi, a także dolegliwościami serca. Koktajl z jarmużem jest świetnym rozwiązaniem, zwłaszcza jeśli doskwierają nam problemy związane z jelitem grubym, krtanią, czy przełykiem. Dlaczego? To za sprawą obecnych w warzywie przeciwutleniaczy.
- Natka pietruszki – jak wszystko z naszej listy – ma dość wszechstronne zastosowanie. Zwłaszcza koktajl z pietruszką to strzał w dziesiątkę. Warzywo zawiera dużo witaminy C, E, żelaza i beta-karotenu. Pomaga w regulacji stresu, ma właściwości dezynfekujące, a nawet bywa zbawienne dla cery.
- Zielony ogórek to odżywcza bomba – to niepozorne warzywo jest bogate w najważniejsze witaminy dla naszych organizmów. Znajdziemy tu między innymi witaminę C, witaminę K, witaminę B6, a także kwas foliowy, niacynę. Zielony ogórek bogaty jest także w wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas, a także błonnik i przeciwutleniacze. Co istotne, większość tych wartościowych składników odżywczych znajduje się w skórce warzywa. Koktajl z ogórkiem to dobra metoda na utrzymanie nawodnienia organizmu, ochronę przed nowotworami, a także na lepszą koncentrację, pamięć i ogólną sprawność mózgu. Nic, tylko brać garściami!
- Kiwi to jedyny owoc na naszej liście, ale za to jaki! Jest bogaty w witaminę C, witaminę K oraz witaminę E. Koktajl, w którym znajdzie się miejsce dla kiwi będzie wsparciem dla systemu odpornościowego, może pomóc w obniżeniu cholesterolu, chronić organizm przed chorobami nowotworowymi, a także będzie wspierać stan zdrowia skóry.
Czy istnieją zielone koktajle odchudzające?
Nawet zielony koktajl nie sprawi, że ktoś straci na wadze, ale z powodzeniem może wspierać proces odchudzania! Smoothies są bardzo sycące, zawierają dużo wartości odżywczych, a ich spożywanie jest proste, lekkie i przyjemne. Zielone koktajle mogą stanowić alternatywę dla niektórych posiłków w ciągu dnia, a w upalne dni nadadzą się ugaszenia pragnienia i orzeźwienia. Podstawą powinna być jednak dopasowana dieta, rozsądne zaplanowanie kaloryczności potraw i pewna doza aktywności fizycznej. Na zdrowie!