- 03.09.2021
- 2 min czytania
Wiele osób po przebytej chorobie Covid-19 boryka się z powrotem do zdrowia. Utrata węchu, osłabienie smaku, trudności w przełykaniu, zmęczenie i wiele innych dolegliwości potrafią szczególnie mocno osłabić apetyt. Pytanie brzmi – jak powrócić do sił? Jak zmusić się do regularnego i zdrowego odżywiania? Co włączyć do swojego menu i jaką dietę zastosować? Odpowiadamy w artykule!
Jakie znaczenie ma dieta w rehabilitacji po Covid-19?
Olbrzymie! Należy pamiętać, że po każdej przebytej chorobie nasz system odpornościowy jest naruszony i narażony na ataki. Jednocześnie to właśnie w układzie pokarmowym znajdziemy znaczną część komórek odpowiedzialnych za system immunologiczny. Jadłospis ma więc kolosalne znaczenie w powrocie do pełni sił, a przemyślana i dopasowana dieta z całą pewnością pewnością pomoże nam szybciej wyzdrowieć. O roli odżywiania w rehabilitacji po Covid-19 mówi także Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) wydając konkretne zalecenia dotyczące odpowiedniej diety. Zadbanie o pełnowartościowe posiłki pomoże wyeliminować objawy, takie jak osłabienie, pogorszenie smaku i węchu, mgła mózgowa czy ogólna utrata koncentracji.
Co jeść, aby wrócić do zdrowia?
Białko – jest kluczowe dla odzyskania równowagi organizmu i odbudowy mięśni. Zawartość białka w diecie nie powinna przekraczać 100 gram. Powinniśmy sięgnąć po mięso, ryby, nasiona roślin strączkowych (np. fasolę, bób, soczewicę, groch, ciecierzycę, soję czy groszek), a także produkty bogate w nabiał.
Tłuszcze – Ich obecność w diecie jest więcej niż wskazana. Pomocne mogą być tłuste ryby morskie i orzechy w przeróżnych odmianach, np. włoskie, pekan czy arachidowe. Nienasycone kwasy tłuszczowe regulują poziom cholesterolu, wspierają pracę mózgu, a także układu sercowo-naczyniowego i nerwowego.
Owoce i warzywa – są bogate w witaminy, kwas foliowy, potas, prowitaminy A i witaminy C. Świeże owoce i warzywa pomagają utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi, poprawiają pracę jelit i są wsparciem dla organizmu w obronie przed infekcjami.
Przetwory mleczne – jogurt, maślanka czy kefir w istotny sposób odbudowują naszą florę bakteryjną, która wspiera nasz układ immunologiczny. Pomocne mogą okazać się także rośliny strączkowe, czosnek, owies albo jęczmień.
Jaka dieta pomoże w rehabilitacji po Covid-19?
Według zaleceń WHO przy rehabilitacji po Covid-19 powinniśmy ze szczególną uwagą pamiętać o odpowiedniej zawartości białka i tłuszczów w menu, które pomogą odbudować nam właściwą strukturę organizmu. W Nice To Fit You przygotowaliśmy wyjątkowy białkowo-tłuszczowy jadłospis, które nie tylko łączy te elementy, ale dodatkowo oferuje restauracyjny smak. Zalecamy wybór kaloryczności, która spełnia zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia (prawidłowa dieta w czasie rehabilitacji powinna dostarczać od 2000 do 2500 kcal, w zależności od aktywności fizycznej). Dla osób, które ze względów zdrowotnych unikają glutenu i ograniczają nabiał odpowiedni będzie odżywczy wariant Light LG&DF, który dostarcza posiłki bogate w mikroelementy i witaminy oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, a jednocześnie znakomity smak trafiający do najbardziej wybrednych.
Dieta Active – przykładowe menu:
Śniadanie: Sałatka z jajkiem, boczkiem i parmezanem, sos Cezara
- Drugie śniadanie: Tarta daktylowa z proteinowym kremem kokosowym od MrFit-trener
- Obiad: Chili con carne, ryż brązowy
- Podwieczorek: Milk Shake truskawkowo-czekoladowy
- Kolacja: Polędwiczka wieprzowa w teriyaki z warzywami z patelni i makaronem sojowym