- 28.10.2021
- 4 min czytania
W czasie pandemii nie sięgaliśmy zbyt chętnie po owoce i warzywa, a co trzeci Polak zaobserwował wzrost masy ciała. Mens sana in corpore sano – w zdrowym ciele zdrowy duch. Ciężko wyobrazić sobie czasy, w których ta klasyczna sentencja byłaby jeszcze bardziej aktualna.
Zwłaszcza kariera pochłania mnóstwo czasu i energii. W efekcie odstawiamy zdrowe żywienie na dalszy plan. Niejednokrotnie jemy nieregularnie, nie dojadamy, a sięgając po coś nieprzemyślanego, tracimy nie tylko na zdrowiu, ale i produktywności w pracy. Na londyńskim szczycie zdrowotnym zorganizowanym przez Allegra Strategies zaprezentowano badania, według których niemal co trzeci współczesny pracownik uważa, że dostęp do zdrowych posiłków w pracy jest jednym z najważniejszych priorytetów przy poszukiwaniu pracy.
Owocowe piątki to przeszłość i bardziej temat żartów, niż atrakcyjna zachęta dla pracownika i sposób na budowanie zaangażowania. Polacy mają apetyt na więcej, a pełnoprawne posiłki mogą być efektywną motywacją w pracy. Przynajmniej z 5 podstawowych powodów.
Żywieniowy benefit to co drugi bardziej zmotywowany pracownik
Zgodnie z badaniami przeprowadzonymi między innymi w Wielkiej Brytanii (mowa o 1200 badanych), aż 60% pracowników odczułoby większą satysfakcję z powodu spontanicznych posiłków organizowanych przez pracodawcę. Zwłaszcza millenialsi (pokolenie aktywne zawodowo, mające obecnie od 19-39 lat) szczególnie mocno doceniają pracodawcę, który dostarcza posiłki w formie benefitów.
Czas to pieniądz, a posiłki w pracy to oszczędność czasu
Łatwo jest popaść w roztargnienie w czasie pracy, zwłaszcza kiedy nasze myśli błądzą wokół jedzenia. Gdzie zjeść lunch? Jak tam dotrzeć najkrótszą trasą? Co zamówić? Czy to co zamówię będzie zdrowe? Tyle dylematów wobec prostej potrzeby.
84% pracowników ceni wspólne posiłki
To fakt – wspólne biesiadowanie jest w nas zakorzenione od zarania dziejów. Badania mówią, że aż 84% pracowników ceni wspólne posiłki. Nie ma w tym niczego zaskakującego – przerwa na lunch to doskonała okazja do tego, żeby budować zdrowe relacje. Poza tym, wzajemne spędzanie czasu na jedzeniu buduje wewnętrzną kulturę firmy.
Zbilansowane posiłki to o 25% większa efektywność w pracy
Niemal co drugi Polak nie spożywa w pracy regularnych posiłków. Jesteśmy zabiegani, skupieni na pracy i nawet jeśli zrobimy sobie przerwę na szybki lunch – zapominamy o zdrowym bilansie, owocach i warzywach. Nasz system odpornościowy w dużej mierze jest zależny od układu pokarmowego – pełnoprawne i zbilansowane posiłki budują lepsze samopoczucie i zwiększają efektywność w pracy nawet o 25%.
Dbając o pracowniczą dietę okazujemy uznanie ich wysiłków
Warto doceniać wysiłek pracowników. Wprowadzenie posiłków w formie benefitu może nie tylko wzmocnić satysfakcję i oddanie osób już zatrudnionych, ale także zwiększyć udział poleceń firmy i wspomóc budowanie wizerunku marki.
Jako Nice To Fit You mamy rozwiązanie, które w łatwy sposób można wprowadzić w każdej organizacji. A co ważne – łatwe do wdrożenia. Codzienny wybór posiłków, zróżnicowane diety, restauracyjny smak i zdrowie, za które odpowiada sztab działu dietetyki. Dostawa pod dowolny adres: do biura lub prosto pod drzwi pracowników.
NTFY – Nice To Fit You gotuje, a pracodawca obserwuje efekty. Skontaktuj się i rozpocznij budowę swojego miejsca pracy – ze smakiem!
Kontakt:
Tomasz Zieliński [email protected]
Sprawdź
diety NTFY
Nice To Fit You – więcej niż catering dietetyczny.
- Sprawdź nasze zdrowe i zbilansowane diety – aż 7 propozycji
- Oblicz szybko dziennie zapotrzebowanie kaloryczne
- Codziennie aż 35 dań w menu do wyboru! Największy wybór na rynku
- Każdy dzień może być inny! Wybieraj posiłki, ich ilość oraz kaloryczność!
- Zamów zestaw biurowy, lunch box lub jedzenie dla dzieci
- Przeglądarka, ranking dań cateringu dietetycznego NTFY