- 28.12.2021
- 4 min czytania
Niemal wszyscy wyczekujemy na zimowe szaleństwo, albowiem święta to okres, w którym pozwalamy sobie na nieco więcej. To chwila odpoczynku, ale także moment, w którym dogadzamy swojemu podniebieniu, nie trzymając się kurczowo reguł zdrowego odżywiania. A co, jeśli by tak podarować najbliższym dużo smaku, ale i zdrowia? Jakie potrawy mogą zagościć na naszym wigilijnym stole, aby zadowolić ciało i duszę?
Barszcz kiszony z uszkami z mąki razowej
Barszcz przygotowany z kiszonych buraków cieszy się wyjątkową popularnością. Niektórzy twierdzą, że jego walory smakowe pozostawiają gotowaną alternatywę bez konkurencji. Ważne dla zaznaczenia są także właściwości zdrowotne kiszonych buraków: wzmacniają odporność, zawierają witaminy A, C, a także B. Są bogate w minerały, zapobiegają chorobom serca i mają naturalne właściwości probiotyczne. Uszka przyrządzone z mąki razowej są mniej kaloryczne i zawierają dużo błonnika.
Sałatka jarzynowa z naturalnym jogurtem
Sałatka jarzynowa to dla wielu osób pozycja nie tyle obowiązkowa, co wręcz kultowa. Co jest istotne z punktu widzenia przygotowywania zdrowych świąt, to ta klasyczna pozycja jest także świetnym źródłem witamin (między innymi znajdują się w niej witaminy A, E i D), a także nienasyconych kwasów tłuszczowych. Do ideału wystarczy wymienić majonez na jogurt naturalny, a dodatkowo zadbamy o odpowiedni poziom cholesterolu we krwi.
Pierniczki z otrąb pszennych i owsianych
Zwykłą mąkę pszenną zastępujemy otrębami, czyli łuskami nasion i zarodkami ziaren. Takie pierniczki poprawiają przemianę materii, zawierają bardzo dużo błonnika, dlatego działają zbawiennie na układ pokarmowy i pracę jelit. Co więcej, regulują poziom glukozy we krwi, a w smaku nie ustępują aż tak bardzo klasycznym odpowiednikom.
Pieczony karp na wigilijnym stole
Karp bywa nieodłącznym elementem świąt w wielu polskich domach. Jeśli zależy nam na ograniczeniu kalorii, warto zdecydować się na pieczoną rybę – taki wariant będzie smakował równie dobrze, co smażony (a może nawet lepiej!), a dodatkowo zadbamy o sylwetkę. Rybę możemy podać wraz z warzywami oraz owocami.
Piernik z marchewką
Piernik z marchewką może wyróżniać się delikatnością w smaku, a także ciekawym aromatem. Ciasto powinno być też bardziej wilgotne. Zamiast mąki pszennej warto sięgnąć po jej jaglaną alternatywę, która naturalnie nie zawiera glutenu i może poszczycić się właściwościami detoksykacyjnymi. Marchewki w wypiekach robią olbrzymią różnicę przy niskim koszcie przygotowania ciasta – warzywo jest wyjątkowo tanie. Zamiast cukru możemy użyć miodu, który nie tylko osłodzi wypiek, ale nada świątecznego aromatu.
Sprawdź
diety NTFY
Ponadczasowy kompot z suszu
Kompot z suszu to zdrowa, pyszna i orzeźwiająca tradycja! Choć oryginalnie wierzono, że miał odpędzać złe moce, teraz wiadomo, że w szklance napoju znajdziemy mnóstwo witamin i minerałów. Kompot jest silnym przeciwutleniaczem, wzmacnia serce i układ krwionośny, poprawia odporność, a nawet wspomaga pamięć. Możemy poprawić aromat suszu, korzystając ze skórki z pomarańczy albo przypraw, np. cynamonu, imbiru czy goździków.
Tradycyjny sernik (ale na ksylitolu!)
Ksylitol to inaczej cukier brzozowy, który zasłynął głównie jako zdrowsza alternatywa dla klasycznego i kalorycznego cukru białego. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby upiec tradycyjny sernik z wykorzystaniem lepszej dla organizmu alternatywy. Ciasto zachowuje smak, a delektować mogą się nim nawet cukrzycy albo osoby zmagające się z insulinoopornością. Przy przygotowaniu deseru warto użyć papieru do pieczenia zamiast smarowania blaszki masłem.
Nice To Fit You – więcej niż catering dietetyczny
- Sprawdź nasze zdrowe i zbilansowane diety – aż 7 propozycji
- Oblicz szybko dziennie zapotrzebowanie kaloryczne
- Codziennie aż 35 dań w menu do wyboru! Największy wybór na rynku
- Każdy dzień może być inny! Wybieraj posiłki, ich ilość oraz kaloryczność!
- Zamów zestaw biurowy, lunch box lub jedzenie dla dzieci
- Przeglądarka, ranking dań cateringu dietetycznego NTFY