Strona głównaHistamina – jej rola w organizmie i jaki ma związek z alergią?
22.07.2021
5 min czytania
Ocena
4.54
Histamina – jej rola w organizmie i jaki ma związek z alergią?
Czym jest i jaką rolę pełni histamina w ciele człowieka? Gdzie jest produkowana? W jakich produktach możesz ją znaleźć? Czy można być na nią uczulonym? Histamina jest substancją chemiczną – dokładnie hormonem tkankowym – składowaną przez komórki tuczne w organizmie człowieka. Produkujemy ją naturalnie przez bakterie jelitowe, chociaż obecność histaminy można zauważyć również w niektórych produktach spożywczych…
Czym jest i jaką rolę pełni histamina w ciele człowieka? Gdzie jest produkowana? W jakich produktach możesz ją znaleźć? Czy można być na nią uczulonym? Serwujemy odpowiedzi jak na tacy!
Histamina jest substancją chemiczną – dokładnie hormonem tkankowym – składowaną przez komórki tuczne w organizmie człowieka. Produkujemy ją naturalnie przez bakterie jelitowe, chociaż obecność histaminy można zauważyć również w niektórych produktach spożywczych. Za co więc odpowiada? Okazuje się, że hormon w istotny sposób wpływa na nasze ciała, wspierając koncentrację, uczestnicząc w przekazywaniu impulsów w układzie nerwowym, a także pośrednicząc w reakcjach alergicznych.
Jaka jest rola histaminy w ciele człowieka?
Przyśpiesza gojenie się ran,
działa korzystnie na pracę mięśni gładkich oskrzeli, żołądka, jelit,
Zyskaj dostęp do 5 dodatkowych dań keto w menu! Poprawia skuteczność spalania tkanki tłuszczowej. Wspomaga koncentrację w pracy oraz lepszy, bardziej jakościowy sen.
Nadwrażliwość na histaminę dotyka 1% populacji. Histamina pośredniczy w rozwoju reakcji alergicznej. Po kontakcie z alergenem następuje uwolnienie histaminy z komórek układu odpornościowego i pojawienie się charakterystycznych objawów nietolerancji. Ponieważ histamina produkowana jest przez człowieka naturalnie, może również dojść do przeciążenia organizmu zdrowego człowieka, prowadząc do zwyczajnego zatrucia. Zwłaszcza warunki chronicznego stresu, połączone z obecnością produktów bogatych w histaminę mogą prowadzić do powikłań zdrowotnych.
Jakie są objawy alergii na histaminę?
Katar, zatkany nos, wodnisty wyciek z nosa, a także problemy z oddychaniem,
duszność,
bóle głowy,
problemy skórne takie jak zaczerwienienie, wysypka czy pokrzywka, a także świąd,
problemy żołądkowe, takie jak nudności, wymioty czy biegunka,
uderzenia gorąca,
suchość w jamie ustnej,
U chorych na astmę, objawy mogą być dużo groźniejsze, prowadząc do poważnych problemów z oddychaniem. Przy faktycznej alergii na histaminę, zalecane jest branie leków antyhistaminowych i stosowanie dopasowanej diety eliminacyjnej. Badanie krwi powinno z łatwością wykazać, czy nadwrażliwość na hormon wynika ze stanu alergicznego.
Jakie produkty zawierają histaminę?
Jest ich całkiem sporo, ponieważ histamina znajdziemy w alkoholu, a także całym szeregu produktów fermentowanych, np. chlebie (to wynika z drożdzy), czy kiszonej kapuście. Osoby, które borykają się z nietolerancję powinny wystrzegać się także produktów przetworzonych, zwłaszcza napojów zawierających ulepszacze smaku i sztuczne barwniki. Na liście eliminacyjnej znajdziemy również niektóre owoce i wędzone mięso.
Alergia na histaminę – czego nie jeść?
Alkohol (piwo, ale zwłaszcza czerwone wino),
fermentowane produkty mleczne i warzywne,
orzeszki ziemne, orzechy nerkowca,
owoce – papaja, maliny, gruszka, pomarańcza, czy grejpfrut,
przetworzone produkty mięsne, konserwy rybne,
mięso wędzone (w tym ryby),
czekolada i kawa.
Nice To Fit You – więcej niż catering dietetyczny.
W Select codziennie czeka na Ciebie szeroki wybór posiłków, które możesz zamawiać na konkretny dzień i dla dowolnej liczby osób. Ciesz się pysznymi i zdrowymi daniami bez żadnych zobowiązań.