-
08.09.2021
-
5 min czytania
Przysparza wielu kłopotów, często towarzyszy nadwadze i otyłości oraz może stanowić zapowiedź poważniejszego schorzenia – cukrzycy. Przyczyn insulinooporności może być bardzo dużo, a jej diagnostyka nie należy do najprostszych. Czym właściwie jest to zaburzenie metaboliczne, jak je potwierdzić i co jeść, aby dbać jednocześnie o zdrowie i kubki smakowe?
Insulinooporność – czym jest? Przyczyny i objawy.
Insulinooporność to zaburzenie metaboliczne, które dotyka coraz więcej osób i stanowi nowy oraz interesujący przedmiot badań specjalistów. To stan organizmu, w którym organizm człowieka ma obniżoną wrażliwość na insulinę – czyli hormon odpowiadający za poziom cukru we krwi. Rozwój insulinooporności powoduje szereg zmian metabolicznych spowodowanych rozregulowaną pracą naszych organów, np. wzrost produkcji glukozy w wątrobie albo zaburzony metabolizm przemiany tłuszczów. Warto pamiętać, że insulinooporność nie jest chorobą, chociaż może prowadzić do poważnych schorzeń przewlekłych, np. cukrzycy typu 2.
Sprawdź
diety NTFY
![zdrowe batony na insulinooporność przekąski ciastka słodycze](https://ntfy.pl/wp-content/uploads/2021/09/zdrowy-baton-sezam-queen-ntfy-683x1024.jpg)
Jakie są przyczyny insulinooporności?
- brak albo niska aktywność fizyczna,
- nadwaga czy otyłość,
- przyczyny genetyczne,
- nadmierny stres (zwiększony poziom kortyzolu),
- niedobór snu,
- niektóre leki (np. leki antykoncepcyjne albo antybiotyki).
Jakie są objawy insulinooporności?
- pogorszenie nastroju,
- brak siły,
- zaburzenia miesiączkowania,
- ból głowy,
- spadek koncentracji,
- senność,
- ciągłe zmęczenie,
- nadmierny apetyt,
- problemy skórne (rogowacenie ciemne skóry),
- stany depresyjne.
Obniżona wrażliwość na insulinę a diagnoza i badania
Nie da się wykonać jednoznacznego badania, które pozwoli lekarzowi potwierdzić albo wyeliminować występowanie insuliinooporności u pacjenta. Pierwszym krokiem jest oznaczenie glukozy i insuliny na czczo. Pomocne może być określenie profilu lipidowego (cholesterol całkowity, trójglicerydy oraz lipoproteiny o niskiej i wysokiej gęstości) oraz wskaźnika HOMA.
Czego nie jeść przy insulinooporności?
Odpowiednia dieta i unikanie produktów, które mogą rozwinąć insulinooporność w cukrzycę mogą być ciężkie, ale odpowiednie dla organizmu produkty i nowe nawyki żywieniowe pomogą nam poprawić stan zdrowia i formę. Przy zmaganiu się z takim zaburzeniem metabolicznym powinniśmy sięgać głównie po produkty o niskim indeksie glikemicznym.
Co między innymi należy wyeliminować z menu?
- wyroby cukiernicze,
- słodzone produkty mleczne,
- potrawy smażone,
- jasne pieczywo,
- słodzone płatki śniadaniowe,
- makaron pszenny,
- jedzenie mocno przetworzone, szczególnie fast-food,
- słodycze i lody,
- napoje słodzone.
Insulinooporność, jaką wybrać dietę?
Wybór diety przy insulinooporności jest kluczowy, ale i jednocześnie ograniczony przez konieczność sięgania po produkty z niskim indeksem glikemicznym. Nasze menu powinno być bogate w odpowiednie warzywa i owoce, rośliny strączkowe, chude mięso, orzechy, tłuste ryby morskie (przez wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3) i produkty pełnoziarniste. Chociaż w leczeniu insulinooporności liczy się także wzrost aktywności fizycznej, ograniczenie stresu i regularny sen to odpowiednia dieta może skutecznie wspierać powrót do zdrowia.
Nice To Fit You – więcej niż catering dietetyczny.
Nasza Oferta
Twój wybór
- Sprawdź nasze zdrowe i zbilansowane diety – aż 7 propozycji
- Oblicz szybko dziennie zapotrzebowanie kaloryczne
- Codziennie aż 35 dań w menu do wyboru! Największy wybór na rynku
- Każdy dzień może być inny! Wybieraj posiłki, ich ilość oraz kaloryczność!
- Zamów zestaw biurowy, lunch box lub jedzenie dla dzieci
- Przeglądarka, ranking dań cateringu dietetycznego NTFY