Histamina – jej rola w organizmie i jaki ma związek z alergią?

Spis treści
Czym jest histamina? Jaką pełni rolę?
Czym jest i jaką rolę pełni histamina w ciele człowieka? Gdzie jest produkowana? W jakich produktach możesz ją znaleźć? Czy można być na nią uczulonym? Serwujemy odpowiedzi jak na tacy!
Histamina jest substancją chemiczną – dokładnie hormonem tkankowym – składowaną przez komórki tuczne w organizmie człowieka. Produkujemy ją naturalnie przez bakterie jelitowe, chociaż obecność histaminy można zauważyć również w niektórych produktach spożywczych. Za co więc odpowiada? Okazuje się, że hormon w istotny sposób wpływa na nasze ciała, wspierając koncentrację, uczestnicząc w przekazywaniu impulsów w układzie nerwowym, a także pośrednicząc w reakcjach alergicznych.

Jaka jest rola histaminy w ciele człowieka?
- Przyśpiesza gojenie się ran,
- działa korzystnie na pracę mięśni gładkich oskrzeli, żołądka, jelit,
- pobudzenia wydzielania soku żołądkowego,
- reguluje wydzielanie hormonów przedniego płata przysadki,
- zmniejsza ciśnienie krwi,
- wzmacnia koncentrację.
Histamina jest również istotna dla dobrej przemiany materii i układu odpornościowego człowieka.
Dalsza część artykułu poniżej.
Jak objawia się nietolerancja histaminy?
Nadwrażliwość na histaminę dotyka 1% populacji. Histamina pośredniczy w rozwoju reakcji alergicznej. Po kontakcie z alergenem następuje uwolnienie histaminy z komórek układu odpornościowego i pojawienie się charakterystycznych objawów nietolerancji. Ponieważ histamina produkowana jest przez człowieka naturalnie, może również dojść do przeciążenia organizmu zdrowego człowieka, prowadząc do zwyczajnego zatrucia. Zwłaszcza warunki chronicznego stresu, połączone z obecnością produktów bogatych w histaminę mogą prowadzić do powikłań zdrowotnych.
Jakie są objawy alergii na histaminę?
- Katar, zatkany nos, wodnisty wyciek z nosa, a także problemy z oddychaniem,
- duszność,
- bóle głowy,
- problemy skórne takie jak zaczerwienienie, wysypka czy pokrzywka, a także świąd,
- problemy żołądkowe, takie jak nudności, wymioty czy biegunka,
- uderzenia gorąca,
- suchość w jamie ustnej,
U chorych na astmę, objawy mogą być dużo groźniejsze, prowadząc do poważnych problemów z oddychaniem. Przy faktycznej alergii na histaminę, zalecane jest branie leków antyhistaminowych i stosowanie dopasowanej diety eliminacyjnej. Badanie krwi powinno z łatwością wykazać, czy nadwrażliwość na hormon wynika ze stanu alergicznego.
Jakie produkty zawierają histaminę?
Jest ich całkiem sporo, ponieważ histamina znajdziemy w alkoholu, a także całym szeregu produktów fermentowanych, np. chlebie (to wynika z drożdzy), czy kiszonej kapuście. Osoby, które borykają się z nietolerancję powinny wystrzegać się także produktów przetworzonych, zwłaszcza napojów zawierających ulepszacze smaku i sztuczne barwniki. Na liście eliminacyjnej znajdziemy również niektóre owoce i wędzone mięso.
Alergia na histaminę – czego nie jeść?

- Alkohol (piwo, ale zwłaszcza czerwone wino),
- fermentowane produkty mleczne i warzywne,
- orzeszki ziemne, orzechy nerkowca,
- owoce – papaja, maliny, gruszka, pomarańcza, czy grejpfrut,
- przetworzone produkty mięsne, konserwy rybne,
- mięso wędzone (w tym ryby),
- czekolada i kawa.