- 26.10.2021
- 4 min czytania
Pochodzi z Ameryki Południowej, a chociaż uchodzi powszechnie za warzywo, to jej słodki miąższ jest w rzeczywistości owocem. Dynia bywa nazywana królową jesieni i stanowi nieodłączny element Halloweenowych ozdób. Występuje w wielu odmianach, kształtach i kolorach; wygląda niesamowicie, a smakuje jeszcze lepiej. Ciekawi Was, jakie skrywa w sobie właściwości? Wyjaśniamy w artykule.
Jakie wartości odżywcze ma dynia?
Entuzjaści dyni przede wszystkim mogą cieszyć się z jej niskiej kaloryczności – okazuje się, że na 100 g rośliny przypada tylko 26 kalorii. To znaczy, że średniej wielkości dynia (około 850 g, mowa o części jadalnej) to tylko 221 kalorii. Niektórzy, a zwłaszcza cukrzycy albo osoby z obniżoną wrażliwością na insulinę, mogą unikać tego jesiennego przysmaku z uwagi na wysoki indeks glikemiczny. Warto jednak zaznaczyć, że w znacznej większości składa się z wody, dlatego jej ładunek glikemiczny będzie niski. Dobrze ją w takim wypadku spożyć z produktem białkowym albo tłuszczowym.
Co jeszcze skrywa w sobie dynia?
- Dynia jest jest dobrym źródłem białka oraz błonnika pokarmowego. Dzięki temu świetnie poradzi sobie z zaparciami.
- Dynia zawiera dużo witaminy A, B, C, E oraz K. Poza tym jest cennym źródłem beta-karotenu.
- Dynia jest bogata w takie minerały jak: magnez, wapń, potas, cynk i selen. W jej zawartości znajdziemy też niacynę i kwas foliowy.
- Dynia dostarcza sporo pektyn, które zmniejszają poziom “złego” cholesterolu. Roślina może znaleźć zastosowanie w diecie na nadciśnienie i wspieraniu leczenia innych chorób krążenia.
Zdrowotne właściwości dyni (a zwłaszcza pestek dyni)
Dynia zasłynęła z wielu właściwości zdrowotnych. Dzięki zawartości beta-karotenu może zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Zgodnie z badaniami opublikowanymi przez Uniwersytet Cambridge, spożywanie pestek dyni może minimalizować ryzyko pojawienia się raka piersi, raka żołądka, raka jelita grubego oraz raka płuca.
Pestki dyni są bogate w substancje roślinne – fisterole. Ich spożywanie łagodzi trudności związane z oddawaniem moczu i zmniejsza przerost prostaty. Badania przeprowadzone w Chinach wykazały również, że dzięki obecności karotenu spożywanie dyni zmniejsza ryzyko rozwoju raka prostaty.
Zawarta w świeżych pestkach dyni kukurbitacyna działa przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie. Unieszkodliwia także pasożyty i usuwa je z organizmu. Z jej pomocą możemy zwalczyć np. owsiki czy tasiemce.
Jak wybrać i przechowywać dynię?
Jak rozpoznać najlepszą dynię? Jest kilka wyznaczników.
- Warto zwrócić uwagę na skórę dyni, która powinna być gładka i jędrna.
- Miękka dynia może świadczyć o tym, że roślina jest niedojrzała.
- Lepiej omijać egzemplarze z nietypowymi plamami i przebarwieniami.
- Najlepiej wybrać dynię o jak najbardziej pomarańczowym odcieniu (taka dynia zawiera więcej beta karotenu).
Gdy udało nam się zdobyć dynię, postarajmy się przechowywać ją w lodówce albo innym chłodnym i przewiewnym miejscu. Dobrze, jeżeli roślina nie jest wystawiona na światło.
Co można zrobić z dynią?
Przepisy z użyciem dyni dowodzą, że to bardzo uniwersalna roślina. Możemy przyrządzić z powodzeniem zupę krem, ciasto, gulasz, placki, sałatkę, pasztet czy farsz do pierogów. Atrakcyjną cechą dyni jest fakt, że możemy ją wykorzystać na multum sposobów – miąższ wykorzystamy jako nadzienie, a pestki ususzymy. Poza tym, przyrządzanie Halloweenowych ozdób może być zajęciem dla całej rodziny i potworrrnie smaczną zabawą.
Sprawdź
diety NTFY
Nice To Fit You – więcej niż catering dietetyczny.
- Sprawdź nasze zdrowe i zbilansowane diety – aż 7 propozycji
- Oblicz szybko dziennie zapotrzebowanie kaloryczne
- Codziennie aż 35 dań w menu do wyboru! Największy wybór na rynku
- Każdy dzień może być inny! Wybieraj posiłki, ich ilość oraz kaloryczność!
- Zamów zestaw biurowy, lunch box lub jedzenie dla dzieci
- Przeglądarka, ranking dań cateringu dietetycznego NTFY