- 23.09.2022
- 7 min czytania
Które warzywa i owoce królują jesienią w kuchni?
Jesień nadciąga wielkimi krokami, a wraz z nią coraz krótsze i chłodniejsze dni. Nie oznacza to jednak, że w tym okresie musisz rezygnować ze zdrowej diety. Wręcz przeciwnie! Jesienne warzywa i owoce to prawdziwe bomby witaminowe, które powinny znaleźć się na talerzu każdego z nas. Mamy dla Ciebie gotową listę owoców i warzyw, bez których nie obejdzie się żaden kucharz!
Jesienne warzywa i owoce
W Polsce jesień to prawdziwy wysyp warzyw i owoców. Na lokalnym rynku za niewielkie pieniądze możesz nabyć pełne torby świeżych i zdrowych produktów, które odpowiednio spożywane przyczynią się do poprawy odporności i pozwolą uniknąć jesiennej chandry. Które jesienne warzywa i owoce powinny stać się stałym elementem Twojej diety?
- Cukinie i kabaczki
Niewprawny konsument może mieć problem z rozróżnieniem tych warzyw, są one bardzo podobne do siebie. Oba produkty mogą być spożywane jako smażone, grillowane lub suszone, a także surowe – bez obróbki termicznej. Wyróżniają się bardzo niską gęstością energetyczną, zaledwie kilkanaście kilokalorii na 100 g produktu i dostarczają spore ilości błonnika zapewniając na długo uczucie sytości.
Te warzywa to bogate źródło witaminy A, C, B6 oraz folianów, a także magnezu, potasu i miedzi. Cukinie zawierają duże ilości przeciwutleniaczy (m.in. luteiny i beta-karotenu).
- Dynia
Można wyróżnić wiele rodzajów dyni, ale każdy z nich jest równie wartościowy. Dynia zawiera niewiele kilokalorii i dostarcza m.in. witamin C, K, E, B6 oraz miedzi i żelaza. Ze względu na wyjątkowo wysoką zawartość beta-karotenu zaleca się spożywanie dyni w celu poprawy odporności oraz wzmocnienia skóry i jej ochrony przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym. Poza miąższem, ziarna dyni stanowią wartościowe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz białka i doskonałą przekąskę. Wystarczy je uprażyć i gotowe!
- Czarny bez, malina i róża
Jesienne warzywa i owoce nie zawsze wyglądają imponująco. Czasami są bardzo niepozorne, choć trudno wyobrazić sobie bez nich zdrową dietę. Z czarnego bzu, malin i dzikiej róży produkuje się soki, marmolady, ale mogą one stanowić również dodatek do potraw i wypieków. Dostarczają ogromne ilości witaminy C oraz polifenoli. Owoce jagodowe to także podstawa coraz bardziej popularnej fitoterapii.
Oczywiście jesiennych warzyw i owoców jest na tyle dużo, że można by z nich ułożyć postacie z obrazów Giuseppe Arcimbolda. Warto wymienić chociażby:
- pomidory;
- paprykę;
- aronię;
- winogrona;
- jabłka;
- orzechy.
Każdy z nich to prawdziwa skarbnica wartościowych składników, które przyczyniają się do poprawy naszej odporności i samopoczucia.
Sprawdź
diety NTFY
Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?
Sezonowe owoce i warzywa to doskonały sposób na dostarczenie organizmowi wartościowych mikroskładników w innej formie niż wiosną lub latem. Wybierając dary jesieni masz szansę znaleźć inspiracje kulinarne i odkryć smak natury na nowo.
Światowa Organizacja Zdrowia sugeruje, aby codziennie zjadać przynajmniej 400 g warzyw i owoców. Żeby zapewnić równomierne przyswajanie zawartych w nich składników warto rozłożyć tę ilość na kilka mniejszych porcji tak, aby znalazły się one w każdym posiłku. Oczywiście nic się nie stanie jeżeli nieznacznie przekroczysz zalecaną porcję witamin. Pamiętaj jednak, że niektóre warzywa (zwłaszcza bakłażan, kabaczek lub cukinia jedzone ze skórką) mogą być ciężkostrawne. Uwzględnij to w swojej diecie jeśli cierpisz na problemy z układem trawiennym.
Jeśli nie przepadasz za jesiennymi owocami i warzywami wypróbuj przygotowywanie smoothie, koktajli, zup lub chłodnych gazpacho. To świetny sposób, aby przekonać do zdrowego odżywiania dzieci.
Kiedy chcesz przenieść nieco jesiennej magii na inne pory roku możesz wypróbować suszenie lub mrożenie owoców i warzyw. Obie metody jedynie w niewielkim stopniu niszczą prozdrowotne związki zawarte w produktach i pozwalają cieszyć się ich pełnymi wartościami odżywczymi. Przyznasz chyba, że wizja zupy dyniowej w środku lata lub soku z aronii zimą brzmi kusząco, prawda?
Zdrowa dieta na jesień. Jak powinna wyglądać?
Jeśli szukasz pomysłów na zdrową dietę mamy dla Ciebie kilka gotowych propozycji:
- Leczo
Znajdziesz w nim wszystko, czym jest bogata polska jesień – paprykę, pomidory, cukinię, czosnek, cebulę i wiele innych składników. Może być serwowane z ryżem lub spożywane samodzielnie.
- Zupa dyniowa
Zdrowa dieta jesienią? Koniecznie z aromatyczną zupą dyniową. Doprawiona szafranem, cynamonem i mlekiem kokosowym stanowi prawdziwą skarbnicę smaków, aromatów, ale też witamin i minerałów.
- Sorbet z jesiennych owoców
Jeśli szukasz czegoś na słodko, ale nie chcesz zapomnieć o lecie, wypróbuj jesienny sorbet. Możesz do niego dodać praktycznie wszystkie owoce, ale wyjątkowo dobrze sprawdzą się gruszki oraz drobne jagody, maliny lub porzeczka. Wystarczy je zamrozić, zblendować i pyszny deser gotowy.
Jeszcze więcej pomysłów znajdziesz w ofercie Nice To Fit You. Kiedy masz dosyć szablonowych potraw, wypróbuj nasze menu Light LG&DF lub daj się zaskoczyć warzywnymi jadłospisami Veggie lub 100% Vegan. Ostrzegamy, to czego spróbujesz u nas sprawi, że nie będziesz chciał już dłużej gotować samodzielnie!
Nice to Fit You – dieta, z którą wszystko można
Nasza Oferta
Twój wybór
Bibliografia:
https://dietetycy.org.pl/budowanie-odpornosci-latem/
https://dietetycy.org.pl/warzywa-jesienne-skarby-jesieni-dla-twojego-zdrowia/
https://dietetycy.org.pl/owoce-i-warzywa-sezonowe-zalety-ich-spozywania/
https://dietetycy.org.pl/zywieniowe-sposoby-na-jesienna-chandre/