• data 09.06.2025
  • 5 min czytania
  • Ocena 5.00

Warzywa niskowęglowodanowe – które z nich można włączyć do jadłospisu low carb?

Na diecie niskowęglowodanowej stawiamy na większą ilość tłuszczów i nieco wyższą zawartość białka. Ograniczamy produkty zbożowe i cukier, ale także większość owoców i niektóre warzywa. Nie chodzi jednak o to, by „eliminować”. Należy wiedzieć, po jakie produkty sięgać.

Poradnik makaron ryżowy z ogórkiem, szpinakiem, papryką i kurczakiem

Dzisiaj na tapet bierzemy warzywa niskowęglowodanowe – to ważna kwestia, którą warto dobrze omówić. 

Dlaczego nie należy całkowicie rezygnować z warzyw na diecie low-carb? Jakie produkty wpisują się w ten model żywienia? Których warzyw lepiej unikać, aby nie zjeść założonych ilości węglowodanów już w pierwszym posiłku?

Węglowodany w warzywach – skąd się biorą i jak je liczyć?

Już na wstępie warto zaznaczyć, że warzywa (z pewnymi wyjątkami) są grupą produktów, którą zazwyczaj zalicza się do tych niskowęglowodanowych. Niemniej, jeśli ograniczamy ogólną ilość tego makroskładnika w diecie, zmienia się nieco rozumienie pojęć „dużo” czy „mało”. Już niewielka ilość węglowodanów może nie wpisywać się w założenia menu. 

Z tego względu niektóre warzywa niestety nie będą najlepszym wyborem na diecie low-carb – na szczęście lista jest długa i znajdują się na niej takie produkty, które z powodzeniem można uwzględniać w planowaniu niskowęglowodanowych posiłków.

Węglowodany w warzywach występują głównie jako skrobia, cukry proste i błonnik. Najwięcej „trudności” w diecie niskowęglowodanowej sprawiają warzywa skrobiowe: ziemniaki, bataty, kukurydza oraz większość roślin strączkowych.

Z jakiego powodu? Warzywa bulwiaste i korzeniowe dostarczają największe ilości skrobi przy równoczesnej, stosunkowo niskiej zawartości błonnika pokarmowego – wiąże się to z tym, że podnoszą poziom glukozy we krwi szybciej niż np. warzywa liściaste czy kapustne. 

Cukry proste pojawiają się głównie w burakach, marchwi i dyni. Występują w znacznie mniejszych ilościach, jednak przy spożywaniu dużych porcji danych produktów nie można ich ignorować. 

  • Ważna informacja dla osób pilnujących limitu węglowodanów: do bilansu wlicza się wyłącznie węglowodany przyswajalne – czyli sumę skrobi i cukrów prostych po odjęciu błonnika. 

Nie należy skupiać się wyłącznie na tym, jak ograniczyć węglowodany, a na tym jak robić to z głową. 

Sprawdź
diety NTFY

Więcej białka, mniej cukru

Sport

W menu znajdziesz wysokobiałkowe dania mięsne i wegetariańskie. Cukier biały zastąpiliśmy zamiennikami, takimi jak erytrytol i ksylitol, aby zapewnić Ci zdrowe i sycące posiłki.

Sprawdź Szczegóły
Zbilansowana dieta, niski IG

Niski IG

Nasze posiłki są komponowane tak, by miały niski bądź średni ładunek glikemiczny, wspierając kontrolę masy ciała. Pełnowartościowe białko, błonnik i naturalne składniki sprawiają, że czujesz się syty na dłużej.

Sprawdź Szczegóły
Bez mleka i jego przetworów

Bez nabiału

To idealny wybór dla osób z nietolerancją laktozy, alergią na mleko lub tych, którzy chcą ograniczyć nabiał bez utraty różnorodności i smaku. Dieta jest bogata w warzywa i owoce, zapewniając witaminy i błonnik.

Sprawdź Szczegóły
Wege, bez mięsa

Wege

Chcesz jeść zdrowo, bez mięsa, a jednocześnie zadbać o odpowiednią ilość białka w diecie? Wege od Nice To Fit You to pełnowartościowe posiłki na bazie tofu, tempehu, jaj, nabiału oraz roślin strączkowych – teraz wzbogacone o dodatkowe, wysokobiałkowe dania sportowe!

Sprawdź Szczegóły
Zdrowie mamy i dziecka

Dla Mam

Zdrowa dieta to podstawa w ciąży i podczas karmienia piersią. Dieta Dla Mam od Nice To Fit You powstała z myślą o przyszłych i młodych mamach.

Sprawdź Szczegóły
Mniej glutenu

Less Gluten

Jeśli chcesz ograniczyć gluten, ale nie rezygnować z różnorodności, Less Gluten od Nice To Fit You to idealne rozwiązanie!

Sprawdź Szczegóły
Wysoka zawartość tłuszczów

Keto

Dieta bazuje na zdrowych tłuszczach, ograniczając węglowodany do minimum i dostarczając solidną porcję tłuszczów i białka. W menu znajdziesz także niskowęglowodanowe desery na bazie erytrytolu, które osłodzą Twój dzień bez wyrzutów sumienia.

Sprawdź Szczegóły
Różnorodnie

Flexitarian

To elastyczna dieta, która łączy różnorodność kuchni roślinnej i tradycyjnej, dostarczając organizmowi niezbędnych składników.

Sprawdź Szczegóły

Warzywa skrobiowe – produkty, które trudno włączyć do diety low carb

Produkty bogate w skrobię i cukry proste mogą wypełnić cały dzienny limit węglowodanów w jednym posiłku. Największe wyzwanie stanowią:

  • ziemniaki (ok. 17 g węglowodanów w 100 g),
  • bataty (20 g/100 g),
  • kukurydza (15-20 g/100 g),
  • groszek zielony (12-15 g/100 g),
  • buraki (9-10 g/100 g),
  • marchew (7-8 g/100 g),
  • dynia (7-8 g/100 g),
  • większość roślin strączkowych (ponad 12 g/100 g).

W tradycyjnej diecie powyższe produkty zaliczymy raczej do tych o niskiej zawartości węglowodanów. Porównując je chociażby do produktów zbożowych (np. chleba pszennego 41 g/100 g), możemy mówić o naprawdę niewielkich ilościach tego makroskładnika – 2-4 razy mniejszych. Tutaj właśnie pojawia się wspomniana wcześniej kwestia rozumienia pojęcia „dużo”/„mało”. 

Jakie warzywa można jeść na diecie niskowęglowodanowej? Jeśli Twoje założenia nie są bardzo restrykcyjne, produktów z powyższej listy nie musisz całkowicie ograniczać. Mając świadomość, ile węglowodanów dostarcza dane warzywo, bez trudu możesz wkomponować je w swoje menu. 

  • Należy jednak ująć to w dziennym bilansie – zamiast gotować „na oko”, odważ np. 80 g pieczonej dyni czy 60 g gotowanej soczewicy. 

Dlaczego już kolejny raz to podkreślamy? Ponieważ teraz przejdziemy do omówienia warzyw niskowęglowodanowych – to produkty, w przypadku których nie trzeba przykładać tak dużej uwagi w kontrolowaniu wielkości porcji.

Jakie warzywa mają najmniej węglowodanów? Węglowodany przyswajalne i błonnik – co warto wiedzieć?

Węglowodany przyswajalne (skrobia i cukry proste – inaczej węglowodany „netto”) to te, które po strawieniu realnie wpływają na poziom glukozy we krwi. Przeciwieństwem jest błonnik pokarmowy – ten nie zostaje wchłonięty, za to wspiera perystaltykę jelit, wydłuża sytość po posiłku i pomaga utrzymać stabilny poziom glukozy.

  • Dlatego licząc węglowodany przyswajalne z warzyw, zawsze odejmuje się ilość błonnika od wartości ogółem – to kwestia, która tłumaczy, dlaczego wiele produktów z tej grupy okazuje się bezpiecznym wyborem nawet na ścisłej diecie low-carb.

Najlepiej sprawdzają się te warzywa, które mają dużo błonnika, a mało węglowodanów netto. Przykład: brokuł, kalafior, brukselka, kapusta, sałata, szpinak, ogórek, cukinia, rzodkiewka czy seler naciowy.

Warzywa niskowęglowodanowe – tabela

Czas na praktyczną ściągę. Sprawdź listę dwudziestu warzyw, które bez obaw możesz wprowadzić do jadłospisu low-carb – nasi dietetycy kierują się nią w opracowywaniu jadłospisów diety pudełkowej Niski IG i wielu innych menu ukierunkowanych na ograniczenie węglowodanów. 

Wartości podano dla surowych warzyw w przeliczeniu na 100 g produktu.

WarzywoWęglowodany ogółem [g/100 g]Błonnik [g/100 g]WP – Węglowodany przyswajalne [g/100 g]
Ogórek3,60,53,1
Cukinia3,11,02,1
Rukola3,61,62,0
Sałata2,81,31,5
Brokuł6,62,64,0
Kalafior4,71,92,8
Kapusta biała5,82,53,3
Kapusta pekińska2,21,01,2
Brukselka9,03,85,5
Szpinak3,62,21,4
Seler naciowy3,01,61,4
Rzodkiewka3,41,62,8
Bakłażan5,93,02,9
Pomidor3,91,22,7
Papryka czerwona6,02,13,9
Roszponka2,21,60,6
Kiełki brokuła2,01,01,0
Kalarepa6,23,62,6
Fasolka szparagowa7,02,74,3
Jarmuż4,44,10,3

Jak korzystać z tabeli? To naprawdę proste. Spójrz, jak przygotować śniadanie niskowęglowodanowe

Śniadaniowy bowl z jajkiem i wędzonym łososiem 

Składniki: 

  • 2 jajka 
  • 50 g wędzonego łososia 
  • 60 g rukoli (1,2 WP)
  • 50 g rzodkiewek (1,3 WP) 
  • 160 g pomidora (4,1 WP)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 10 g pestek dyni (0,5 WP) 

Przygotowanie: 

  1. Jajka ugotuj na twardo. 
  2. Wszystkie warzywa umyj i pokrój.
  3. Wymieszaj jogurt, oliwę i sok z cytryny. Dodaj ulubione przyprawy. 
  4. Przełóż wszystko do miski, polej dressingiem i posyp pestkami dyni.

Bibliografia 

  1. USDA. FoodData Central Food Details. 2025. Pobrane z: https://fdc.nal.usda.gov/
  2. Rychlik, E., Stoś, K., Woźniak, A., Mojskiej, H. (2024). Normy żywienia dla populacji Polski. Warszawa: Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy.
  3. Kunachowicz, H., Przygoda, B., Nadolna, I., Iwanow, K. (2017). Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL.

Kalkulator kalorii

1500, 2000, 2500 czy więcej? Jaka ilość kalorii będzie dla Ciebie odpowiednia? Uzupełnij pola i poznaj swoje potrzeby oraz swojego organizmu.

Jaki jest Twój cel
Ile masz wzrostu i ile ważysz?
Ile masz lat a ile ćwiczysz?
Twoja płeć?

Twoje zapotrzebowanie kaloryczne to: