• data 12.05.2025
  • 6 min czytania
  • Ocena 5.00

Jak ograniczyć węglowodany? Poznaj ich zdrowe zamienniki w diecie

Dla zdrowej osoby dorosłej rekomendowana zawartość węglowodanów w diecie to 40-60%. Istnieją jednak modele żywieniowe, które albo znacznie zmniejszają tę ilość, albo trzymają się dolnych wartości tego zakresu.

Poradnik ciasto czekoladowe z polewą na talerzyku

Czy to bezpieczne? Tak – jeśli wszystko odbywa się „z głową”, a jadłospis pozostaje zbilansowany. Jak ograniczyć węglowodany w diecie, aby sobie nie zaszkodzić? Przedstawimy konkretne wskazówki.

Węglowodany – jak je ograniczyć i od czego zacząć?

Nie rezygnuj od razu ze wszystkich produktów zbożowych. Zacznij ograniczanie węglowodanów w diecie od najmniej odżywczych i najbardziej przetworzonych źródeł – cukru, słodzonych napojów, gotowych przekąsek i białego pieczywa. Zastąp je żywnością o niższym ładunku glikemicznym i wyższej wartości odżywczej.

Jeśli poranny posiłek był tostem z dżemem, owsianką z owocami czy płatkami z mlekiem, zamień go na wytrawną opcję śniadania niskowęglowodanowego – lepszym wyborem będzie omlet z jajek i twarogu, podany z warzywami i kromką żytniego chleba na zakwasie. Taka zmiana to realna różnica – nie tylko w poziomie cukru we krwi, ale też w odczuwaniu głodu w ciągu dnia.

Najczęstsze błędy przy ograniczaniu węglowodanów

Jeśli Twoje „mniej węglowodanów w diecie” będzie oznaczać zmianę przyzwyczajeń o 180° z dnia na dzień, to szybko możesz spodziewać się efektu jo-jo. I nie chodzi nam tutaj o przyrost masy ciała (chociaż to także często efekt uboczny). W tym przypadku mamy na myśli powrót do swoich wcześniejszych nawyków „ze zdwojoną mocą”. Po tygodniu restrykcji kolejny będzie prawdziwym El Dorado węglowodanów – słodyczy, pieczywa, makaronów i ziemniaków. 

  • Organizm przyzwyczajony do łatwo dostępnej energii potrzebuje czasu, aby przestawić się na inne źródła paliwa. Dlatego zmiany powinny być stopniowe.

Innym częstym błędem jest eliminacja produktów pełnoziarnistych przy jednoczesnym zwiększeniu spożycia tłuszczów niskiej jakości. Redukcja węglowodanów nie oznacza, że w diecie mają pojawić się gotowe przekąski „low-carb” z olejem palmowym i sztucznymi dodatkami. Klucz leży w jakości – a nie w liczbach na opakowaniu. 

Co jeść, żeby ograniczyć węglowodany? Rozłóżmy dwa najpopularniejsze podejścia na czynniki pierwsze. 

Sprawdź
diety NTFY

Więcej białka, mniej cukru

Sport

W menu znajdziesz wysokobiałkowe dania mięsne. Cukier biały zastąpiliśmy zamiennikami, takimi jak erytrytol i ksylitol, aby zapewnić Ci zdrowe i sycące posiłki.

Sprawdź Szczegóły
Zbilansowana dieta, niski IG

Niski IG

Nasze posiłki są komponowane tak, by miały niski bądź średni ładunek glikemiczny, wspierając kontrolę masy ciała. Pełnowartościowe białko, błonnik i naturalne składniki sprawiają, że czujesz się syty na dłużej.

Sprawdź Szczegóły
Bez mleka i jego przetworów

Bez nabiału

To idealny wybór dla osób z nietolerancją laktozy, alergią na mleko lub tych, którzy chcą ograniczyć nabiał bez utraty różnorodności i smaku. Dieta jest bogata w warzywa i owoce, zapewniając witaminy i błonnik.

Sprawdź Szczegóły
Wege, bez mięsa

Wege

Chcesz jeść zdrowo, ale bez mięsa? Dieta wegetariańska od Nice To Fit You zapewni Ci pełnowartościowe posiłki bazujące na źródłach białka, takich jak strączki, tofu, tempeh, a także jaja i nabiał, złożonych węglowodanach i zdrowych tłuszczach.

Sprawdź Szczegóły
Zdrowie mamy i dziecka

Dla Mam

Zdrowa dieta to podstawa w ciąży i podczas karmienia piersią. Dieta Dla Mam od Nice To Fit You powstała z myślą o przyszłych i młodych mamach.

Sprawdź Szczegóły
Mniej glutenu

Less Gluten

Jeśli chcesz ograniczyć gluten, ale nie rezygnować z różnorodności, Less Gluten od Nice To Fit You to idealne rozwiązanie!

Sprawdź Szczegóły
Wysoka zawartość tłuszczów

Keto

Dieta bazuje na zdrowych tłuszczach, ograniczając węglowodany do minimum i dostarczając solidną porcję tłuszczów i białka. W menu znajdziesz także niskowęglowodanowe desery na bazie erytrytolu, które osłodzą Twój dzień bez wyrzutów sumienia.

Sprawdź Szczegóły
Różnorodnie

Flexitarian

To elastyczna dieta, która łączy różnorodność kuchni roślinnej i tradycyjnej, dostarczając organizmowi niezbędnych składników.

Sprawdź Szczegóły

Jak ograniczyć węglowodany na diecie ketogenicznej? 

Ten model zakłada drastyczne ograniczenie (wręcz wyeliminowanie) węglowodanów – zwykle do poziomu poniżej 10% całkowitej energii. W przeliczeniu na faktyczne ilości najczęściej jest to maksymalnie 20-50 g węglowodanów dziennie (w zależności od ogólnej kaloryczności diety). Takie podejście zmusza organizm do wejścia w stan ketozy. 

W codziennym menu miejsce produktów skrobiowych zajmują zamienniki:

  • ryż z kalafiora lub brokułów,
  • purée z kalafiora,
  • tortille z jajek i twarogu,
  • domowe pieczywo z mielonych pestek, nasion, siemienia lnianego, babki płesznik i babki jajowatej – gotowe produkty można czasami kupić w sklepie, 
  • makaron konjac (glukomannan) – praktycznie pozbawiony kalorii,
  • pizza na spodzie z jajek i mozzarelli.

Jak zmniejszyć węglowodany w diecie? Jedz mniej, ale z głową

Nie każdy chce lub może funkcjonować w ketozie. Dla wielu osób znacznie lepszym wyborem będzie dieta niskowęglowodanowa – o podaży węglowodanów w dolnej granicy zaleceń, czyli ok. 35-45% dziennego zapotrzebowania energetycznego. To podejście nie eliminuje produktów zbożowych, ale uczy, jak je dobierać.

W takim modelu lepiej sięgnąć po:

  • pełnoziarniste kasze – gryczaną, pęczak,
  • komosę ryżową,
  • produkty o niskim indeksie glikemicznym – np. płatki owsiane górskie zamiast błyskawicznych,
  • ciemne pieczywo na zakwasie, najlepiej żytnie lub orkiszowe z dużą zawartością błonnika,
  • zamiast ziemniaków inne warzywa skrobiowe – np. marchew, dynię, seler, pietruszkę. 

W przypadku diet niskowęglowodanowych znaczenie ma porcja produktu, który jest źródłem węglowodanów. 

Jak ograniczać ilość węglowodanów w jadłospisie? 

Krótka ściąga wielkości porcji:  

  • pieczywo – 1 kromka (30-35 g),
  • makarony, kasze i ryż – 40-50 g suchego produktu, 
  • warzywa skrobiowe – 150-200 g, 
  • płatki zbożowe – 30-40 g, 
  • owoce – 100-150 g.

Pamiętaj o tym, że zmniejszając porcje węglowodanów, należy uzupełnić posiłek innymi produktami  –  dobrej jakości źródłami białka, roślinnymi tłuszczami i warzywami.

Warzywa i owoce – czy wolno z nich rezygnować?

Dlaczego na pytanie „Jak jeść mniej węglowodanów?” odpowiedzią nigdy nie będzie zrezygnowanie z owoców i warzyw?  

Czy warto w ogóle się nad tym zastanawiać? Odpowiedź jest prosta: nie. Nawet w modelu diety ketogenicznej, który zakłada bardzo niską podaż węglowodanów, całkowita rezygnacja z warzyw i owoców to błąd. 

Warzywa – zwłaszcza te niskoskrobiowe – są źródłem błonnika, potasu, witaminy C, folianów i związków bioaktywnych, których nie da się zastąpić innym produktem. 

Co jeść, żeby ograniczyć węglowodany, nie rezygnując z owoców i warzyw?

W diecie z ograniczoną ilością węglowodanów najlepiej sprawdzą się:

  • warzywa liściaste, 
  • brokuły,
  • kalafior,
  • cukinia,
  • ogórki,
  • pomidory,
  • papryka,
  • seler naciowy,
  • fasolka szparagowa, 
  • rzodkiewka, 
  • kalarepa.

Można je jeść na surowo, gotować na parze lub smażyć w niewielkiej ilości tłuszczu – w zależności od modelu diety.

Owoce to trudniejszy temat, ponieważ zawierają więcej naturalnych cukrów (głównie fruktozę i glukozę). Niemniej wśród nich także znajdą się takie, które wpiszą się zarówno w model diety z niską zawartością węglowodanów jak i diety ketogenicznej.  

Najlepsze opcje:

  • maliny,
  • truskawki, 
  • jagody, 
  • borówki, 
  • grejpfruty,
  • pomarańcze
  • kiwi, 
  • świeża żurawina. 

Wskazania i efekty ograniczenia węglowodanów w diecie 

Dieta ketogeniczna sprawdza się u osób z insulinoopornością, hiperglikemią, padaczką lekooporną oraz w niektórych zaburzeniach neurodegeneracyjnych. Przynosi stosunkowo szybki efekt unormowania glikemii, obniża poziom insuliny i sprzyja stabilizacji apetytu. Wymaga jednak ścisłej kontroli i dobrego przygotowania. Jest znacznie bardziej restrykcyjna, dlatego jej praktykowanie wymaga opieki dietetyka lub korzystania z dobrej jakości cateringu. 

Dieta niskowęglowodanowa jest bardziej elastyczna i lepiej tolerowana na dłuższą metę. Sprawdza się przy nadwadze, w stanach przedcukrzycowych i w profilaktyce chorób metabolicznych. Pozwala zachować większy udział węglowodanów, ale z naciskiem na ich jakość i źródło. W cateringach dietetycznych warto szukać jej pod nazwą diety pudełkowej z niskim IG. 

Bibliografia 

  1. Rychlik, E., Stoś, K., Woźniak, A., Mojskiej, H. (2024). Normy żywienia dla populacji Polski. Warszawa: Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy.
  2. O’Neill, B., & Raggi, P. (2020). The ketogenic diet: Pros and cons. Atherosclerosis, 292, 119-126.
  3. Giugliano, D., Maiorino, M. I., Bellastella, G., & Esposito, K. (2018). More sugar? No, thank you! The elusive nature of low carbohydrate diets. Endocrine, 61(3), 383-387.

Kalkulator kalorii

1500, 2000, 2500 czy więcej? Jaka ilość kalorii będzie dla Ciebie odpowiednia? Uzupełnij pola i poznaj swoje potrzeby oraz swojego organizmu.

Jaki jest Twój cel
Ile masz wzrostu i ile ważysz?
Ile masz lat a ile ćwiczysz?
Twoja płeć?

Twoje zapotrzebowanie kaloryczne to: