- 29.11.2019
- 6 min czytania
Kiedy myślisz o imbirze, pewnie od razu widzisz go w rozgrzewającej herbacie lub w towarzystwie sushi. Okazuje się, że to nie tylko pyszny dodatek do wielu potraw. Imbir ma też wiele zalet zdrowotnych i powinien być elementem codziennej diety. Mamy na to aż 7 dowodów!
Imbir zawiera gingerol, substancję o silnych właściwościach leczniczych. Ma unikalny zapach i smak. Jest blisko spokrewniony z kurkumą, kardamonem i galangalem. Najczęściej stosuje się go w postaci świeżej, suszonej lub sproszkowanej, ale czasem znajdziesz go również w kosmetykach. Sprawdź, dlaczego warto włączyć go do diety.
Imbir właściwości lecznicze
Imbir pomaga na poranne mdłości, dlatego jest zalecany kobietom w ciąży. Równie świetnie sprawdzi się w walce z chorobą lokomocyjną. W randomizowanym badaniu klinicznym uczestnicy, którym podano imbir, stwierdzili, że jest on równie skuteczny co leki przeciw nudnościom – mówi Maya Feller, dietetyk specjalizująca się w żywieniu zapobiegającym chorobom przewlekłym.
Wystarczy, że wypijesz najprostszy napar z imbiru, a niestrawność i bóle brzucha zostaną złagodzone. Ponadto odkażające i odświeżające działanie imbiru zadba o miły zapach z ust i złagodzi ewentualne infekcje.
Na trawienie najlepszy imbir
Miewasz problemy z trawieniem? Imbir wspomaga pracę przewodu pokarmowego, pobudza jelita i stymuluje rozpad cząstek pokarmów. W ten sposób szansa na wystąpienie niestrawności i bólów brzucha jest znacznie mniejsza, a tłuszcze są szybciej metabolizowane.
Pamiętaj, że Twoje problemy z trawieniem prawdopodobnie są spowodowane niewłaściwym odżywianiem. Wybierz z naszej oferty najlepszą dietę dla siebie, wspomóż się dobroczynnym imbirem i pożegnaj kłopoty metaboliczne!
Sprawdź
diety NTFY
Imbiru właściwości zdrowotne – łagodzi ból mięśni, zwiększa odporność
Kolejne dobroczynne właściwości imbiru związane są z działaniem przeciwzapalnym. To oznacza, że drogocenny korzeń pomaga w walce z przeziębieniem i zmniejsza ból mięśni. Dodatkowo obniża on stężenie glukozy we krwi, więc odgrywa dużą rolę w łagodzeniu powikłań cukrzycy i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca. Jest szczególnie wskazany właśnie dla Ciebie, jeśli regularnie ćwiczysz bądź pracujesz fizycznie. Skutecznie obniża też poziom cholesterolu LDL i redukuje utlenianie, zwiększając w ten sposób odporność.
Imbir – właściwości ochrony funkcji mózgu i ochrona przed chorobą Alzheimera
Stres oksydacyjny, którego doświadczasz na co dzień, oraz przewlekłe stany zapalne przyspieszają proces starzenia. Uważa się, że te czynniki należą do głównych powodów występowania choroby Alzheimera i związanego z wiekiem spadku funkcji poznawczych. Niektóre badania sugerują, że przeciwutleniacze i związki bioaktywne występujące w imbirze hamują reakcje zapalne w mózgu. W badaniu przeprowadzonym na 60 kobietach w średnim wieku wykazano, że ekstrakt z imbiru poprawia czas reakcji i pamięć roboczą.
Imbir – działanie dla zdrowia w każdej postaci
Nie ma znaczenia, czy lubisz dodawać spore ilości imbiru do gotowanych przez siebie azjatyckich potraw, czy wystarcza Ci kubek herbaty imbirowej. Okazuje się, że imbir w każdej postaci ma korzystne właściwości zdrowotne. Marynowany ma dodatkową zaletę – jest bogaty w probiotyki. Gdy kupujesz imbir w słoiczku, zwróć jednak uwagę na listę składników i zweryfikuj, czy nie ma tam zbyt dużo niepotrzebnych cukrów i sodu. Mimo że sól jest niezbędnym składnikiem marynowanego imbiru, to zwróć uwagę na jej ilość oraz na sztuczne konserwanty i barwniki. Imbir w wersji kandyzowanej będzie świetny do ssania dla osób, które miewają rozstroje żołądka, ale tu również należy wybierać tylko ten z niewielką ilością cukru.
Właściwości imbiru – nieekologiczny też jest wartościowy
Jeśli stawiasz na organiczne produkty, a cena imbiru eko Cię nie odstraszy, wybierz ten ekologiczny. Pamiętaj jednak, że dobre oczyszczenie, umycie i obranie ze skórki zwykłego korzenia także w zupełności wystarczy, by móc się cieszyć z jego prozdrowotnych właściwości.
Wszechstronne zastosowanie imbiru w kuchni
Dzięki temu, że imbir jest dostępny w tak wielu formach (korzeń, sproszkowany, marynowany), z łatwością użyjesz go też na wiele innych sposobów. Od zup, mięs i potraw z ryb, po warzywa z grilla, marynaty, a także sałatki i dipy, które dzięki jego dodatkowi nabiorą orientalnego smaku. Co ciekawe, imbir nada się również do słodkości, na przykład do maślanych ciasteczek, bułeczek czy zdrowych batoników zbożowych. Pole do popisu jest spore!
Jak widzisz, imbir to prawdziwe bogactwo wartości odżywczych! W dodatku jest łatwo dostępny, niedrogi i dobrze podkręca smak potraw. Musisz mieć go w swojej kuchni – nie tylko w sezonie przeziębień!
Sprawdź także, jak soja wpływa na zdrowie i czy to prawda, że mężczyźni powinni jej unikać.