• data 23.02.2023
  • 5 min czytania
  • Ocena 4.00

Magnez w diecie – dlaczego jest taki ważny?

Zdrowe odżywianie nie polega wyłącznie na dostarczeniu do organizmu makroskładników, jak węglowodany, białka i tłuszcze. Kluczowe znaczenie odgrywają również fitoskładniki, witaminy i minerały. Wśród tych ostatnich można wymienić m.in. magnez. Dlaczego należy go dostarczać i czym grozi niedobór magnezu?

Poradnik magnez w diecie

Zdrowe odżywianie nie polega wyłącznie na dostarczeniu do organizmu makroskładników, jak węglowodany, białka i tłuszcze. Kluczowe znaczenie odgrywają również fitoskładniki, witaminy i minerały. Wśród tych ostatnich można wymienić m.in. magnez. Dlaczego należy go dostarczać i czym grozi niedobór magnezu?

Czym jest magnez (Mg)?

Magnez to pierwiastek, bez którego życie zarówno roślin, jak i zwierząt (w tym człowieka) nie byłoby możliwe. Odpowiada za setki różnych procesów biochemicznych, które warunkują prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego, nerwowego, mięśniowego. Współtworzy również kości.

Najwięcej magnezu w organizmie człowieka jest ulokowane w kościach (nawet 60-65%). Sporo znajduje się go w mięśniach i innych tkankach miękkich (30-35%).

Nasze organizmy nie są w stanie same produkować magnezu. Musi on być dostarczony razem z pożywieniem. Stężenie tego pierwiastka regulują nerki, dlatego ich niewydolność lub inne choroby często prowadzą do zaburzenia poziomu Mg w organizmie. Organizm dorosłego człowieka zawiera około 20-30 g tego pierwiastka.

Na co wpływa magnez w organizmie człowieka?

Rolę magnezu trudno przecenić. Według obecnego stanu wiedzy jony tego pierwiastka są katalizatorem ponad 300 enzymów. Biorą udział m.in.:

  • procesie uwalniania i wychwytu noradrenaliny. Można powiedzieć, że to dzięki niej masz chęć i energię do działania;
  • warunkuje prawidłowe działanie mechanizmu pompy sodowo-potasowej (odpowiedzialnej m.in. za pracę mięśni i nerwów, a także transport cukrów i aminokwasów);
  • wspiera przesyłanie sygnałów nerwowych;
  • jest niezbędny do prawidłowej pracy kardiomiocytów (komórek serca);
  • pomaga w utrzymaniu prawidłowej gęstości kości.

Co istotne dietoprofilaktyka miażdżycy polega m.in. na utrzymywaniu prawidłowego stężenia magnezu w organizmie, ponieważ zmniejsza on ryzyko wystąpienia i spowalnia rozwój tej choroby.

Odpowiednia wysoka podaż magnezu jest szczególnie ważna dla osób aktywnych fizycznie. Jego niedobór negatywnie wpływa na siłę i wytrzymałość mięśniową oraz może powodować bolesne skurcze. Magnez bierze również udział w procesie superkompensacji (syntezy nowych białek mięśniowych) oraz wspiera wykorzystanie kwasów tłuszczowych jako źródła energii. To ważne dla osób, które trenują dyscypliny wytrzymałościowe.

Produkty bogate w magnez

Na wstępie warto zauważyć, że przyswajalność magnezu z pożywienia wynosi zaledwie 20% jonów. Dodatkowo jego wchłanianie ograniczają m.in. wapń i fosfor, tłuszcze oraz szczawiany. Dlatego tak ważne jest utrzymanie zbilansowanej diety, które pomogą uzupełnić niedobory. Jaka żywność jest szczególnie bogata w magnez?

  • pestki dyni – 583 mg w 100 g;
  • gorzkie kakao – 420 mg w 100 g;
  • migdały – 270 mg w 100 g;
  • kasza gryczana – 220 mg w 100 g;
  • soja – 216 mg w 100 g;
  • gorzka czekolada – 170 mg w 100 g.

Z pewnością zauważyłeś, że szczególnie dużo magnezu zawierają produkty pochodzenia roślinnego. Dlatego u osób, które bazują na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej problem niedoboru magnezu nie powinien się pojawić.

Sprawdź
diety NTFY

Najprostsza kuchnia

Smart

Idealne połączenie ceny i jakości, dla tych, którzy preferują prostotę i doskonałe smaki. Po prostu jakość i zdrowie!

Sprawdź Szczegóły
Najprostsza kuchnia

Smart Wege

Idealne połączenie ceny i jakości dla osób, które wybierają dietę bez mięsa. Jedz to, co kochasz, ceniąc prostotę i smak – w wersji wege.

Sprawdź Szczegóły
Kuchnia domowa

Daily

Domowe smaki jak u mamy. Sezonowe produkty od lokalnych dostawców. Jedz wszystko, co kochasz!

Sprawdź Szczegóły
Polskie i światowe klasyki

Classic

Tradycyjne dania z nowoczesnym twistem. Ulubione potrawy całego świata. Zdrowa dieta bez wykluczeń.

Sprawdź Szczegóły
W 100% roślinna dieta

100% Vegan

Pełnowartościowa, innowacyjna dieta wegańska, z naciskiem na różnorodne źródła roślinnego białka.

Sprawdź Szczegóły
Dieta wegetariańska

Veggy

Dania bez mięsa i ryb, źródłem białka są produkty takie jak: nasiona roślin strączkowych, tofu i jego przetwory, roślinne zamienniki mięsa.

Sprawdź Szczegóły
Mniej glutenu, bez nabiału i mięsa

Light LG&DF

Mniej glutenu, bez nabiału i mięsa. Ryby są! Lekka, antyoksydacyjna, wspierająca trawienie i odporność!

Sprawdź Szczegóły
Dla trenujących!

ProActive

Zbilansowane posiłki dla aktywnych, z naciskiem na białko i niską zawartość glutenu. Idealna dla trenujących!

Sprawdź Szczegóły
Ketogeniczna dieta tłuszczowa

Keto

Ketogeniczna dieta tłuszczowa. Minimum węglowodanów, maksimum efektów! Przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej.

Sprawdź Szczegóły
Keto z wyborem menu

Keto+

Zyskaj dostęp do 5 dodatkowych dań keto w menu! Poprawia skuteczność spalania tkanki tłuszczowej. Wspomaga koncentrację w pracy oraz lepszy, bardziej jakościowy sen.

Sprawdź Szczegóły
Dla kobiet

Glow Up

Idealnie zbilansowane dania pełne superfoods, antyoksydantów i nieprzetworzonych produktów. Bo piękno i zdrowie zaczyna się od środka.

Sprawdź Szczegóły
Światowe smaki

Foodie

Restauracyjne smaki premium, kreowane przez szefów kuchni zorientowanych na wykorzystanie sezonowych i unikatowych składników

Sprawdź Szczegóły

Jak wzbogacić dietę w magnez?

Jeśli w Twoim menu jest zbyt mało produktów bogatych w magnez możesz rozważyć uzupełnienie jadłospisu o suplementację. Powinieneś jednak wybierać ją świadomie, ponieważ nie każda forma chemiczna będzie równie dobrze przyswajalna. Obecnie za najlepiej przyswajalne uważa się m.in. mleczan, chlorek i glicynian. Gorzej przyswajalne formy to np. wodorotlenek lub węglan.

Suplementy z lepiej przyswajalną formą magnezu są zwykle droższe i zawierają mniej substancji czynnej, ale ostatecznie korzystasz na nich bardziej, ponieważ Twój organizm w większym stopniu wykorzystuje dodatkowe zasoby.

Suplementacja powinna stanowić jedynie dodatek do żywności i nie może jej zastępować. Pamiętaj, aby nie przekraczać zalecanej dziennej dawki magnezu. Do typowych objawów przedawkowania należy rzadkoskurcz (bradykardia), spowolnienie odruchów, spadek ciśnienia, niewydolność oddechową oraz biegunki.

Niedobór magnezu w diecie – objawy

Niedobór magnezu pociąga za sobą wiele negatywnych skutków dla organizmu. Wśród nich można wymienić chociażby:

  • apatię i brak energii;
  • trudności w koncentracji;
  • osłabienie, drżenie i skurcze mięśni;
  • rozdrażnienie;
  • przewlekłe bóle głowy.

Choć może się wydawać, że bardzo łatwo jest dostarczyć magnez wraz z pożywieniem, okazuje się, że w erze, gdzie króluje wysoko przetworzona żywność, może być to problemem. Dlatego warto budować swoją dietę przede wszystkim na produktach pełnowartościowych.

Zalecane dzienne dawki magnezu

Zalecane normy dziennej podaży magnezu publikuje co pewien czas Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej. Zgodnie z wytycznymi dorosłe kobiety powinny przyjmować dziennie między 310 a 320 mg pierwiastka dziennie. U mężczyzn zapotrzebowanie jest jeszcze wyższe i wynosi 400 do 420 mg magnezu w zależności od wieku. Równie wysokie zapotrzebowanie pojawia się u kobiet w ciąży (400 miligramów do 19. tygodnia ciąży i 360 miligramów w kolejnych tygodniach).

W Nice To Fit You mamy dla Ciebie aż 9 zróżnicowanych i zbilansowanych diet ułożonych przez profesjonalnych dietetyków. Wybierając nasze propozycje masz gwarancję, że Twoje menu będzie prawidłowo skomponowane nie tylko pod względem gęstości energetycznej. Nie musisz obawiać się o niedobory poszczególnych witamin i minerałów, zadbamy o to za Ciebie.

Nice To Fit You – dieta, z którą wszystko można

Bibliografia:

  1. https://dietetycy.org.pl/jaka-jest-rola-magnezu-w-organizmie/;
  2. https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/fakty-i-mity/magnez-czy-trzeba-go-suplementowac/;
  3. https://dietetycy.org.pl/jak-zwiekszyc-przyswajanie-magnezu/

Kalkulator kalorii

1500, 2000, 2500 czy więcej? Jaka ilość kalorii będzie dla Ciebie odpowiednia? Uzupełnij pola i poznaj swoje potrzeby oraz swojego organizmu.

Jaki jest Twój cel
Ile masz wzrostu i ile ważysz?
Ile masz lat a ile ćwiczysz?
Twoja płeć?

Twoje zapotrzebowanie kaloryczne to: