- 01.03.2023
- 5 min czytania
Krótka definicja keto diety
Dieta keto, czyli dieta ketogeniczna, to strategia odżywiania, która polega na maksymalnym ograniczeniu spożycia węglowodanów na rzecz zwiększenia udziału tłuszczów w diecie.
Celem diety keto jest wprowadzenie organizmu w stan ketozy, gdzie głównym źródłem energii stają się ciała ketonowe. W praktyce dieta ketogeniczna wymaga spożycia produktów bogatych w zdrowe tłuszcze i białka, przy jednoczesnym unikaniu cukrów prostych, węglowodanów złożonych i w głównej mierze produktów skrobiowych. Jeśli chcesz poznać mechanizm wpływu ketozy na organizm, przeczytaj artykuł, w którym dieta keto została omówiona bardziej szczegółowo.
Dla tych osób, które szukają wygodnej alternatywy dla samodzielnego gotowania zgodnie z zasadami keto, ketogeniczna dieta pudełkowa z wyborem menu może być naprawdę zachęcającą opcją, dużym ułatwieniem i oszczędnością czasu. Catering dietetyczny pozwala na utrzymanie zasad diety keto bez konieczności codziennego planowania i przygotowywania posiłków.
Sprawdź
diety NTFY
Co jeść na diecie keto?
Podczas gdy dieta ketogeniczna jest znana przede wszystkim z wysokiego spożycia tłuszczów, odpowiedni dobór produktów bogatych w białko będzie równie kluczowy. Wybierając pokarmy na diecie keto, ważne jest skupienie się na tych, które dostarczą organizmowi nie tylko energii, ale również niezbędnych składników odżywczych. Należy przy tym zachować niski poziom węglowodanów.
Poniżej przedstawiamy listy produktów z różnych grup, które są szczególnie zalecane na diecie keto. Przyjrzyjmy się temu, co się je na diecie keto.
Oleje roślinne
Tłuszcze roślinne powinny stanowić podstawę diety ketogenicznej, ponieważ w porównaniu do tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, mają znacznie lepszy skład kwasów tłuszczowych. Oleje tłoczone na zimno dostarczają tłuszczów nienasyconych oraz są źródłem witamin, takich jak witaminy A i E, które wykazują silne właściwości przeciwutleniające. Najbardziej zalecane oleje roślinne to:
- oliwa z oliwek,
- olej rzepakowy,
- olej lniany (spożywany tylko na zimno).
Pełnotłuste produkty mleczne
Pełnotłuste produkty mleczne są doskonałym źródłem wapnia, jednak także nasyconych kwasów tłuszczowych, których obecność w diecie powinna być ograniczona. Właśnie dlatego tego typu produkty mogą stanowić element keto jadłospisu, jednak należy pamiętać o ich umiarkowanym spożyciu. Produktu nabiałowe dozwolone na diecie ketogenicznej to:
- sery twarogowe,
- sery żółte,
- śmietana,
- jogurt grecki,
- masło.
Orzechy, nasiona i pestki
Są bogate w zdrowe tłuszcze jedno- i wielonienasycone, błonnik pokarmowy, a przy tym zawierają niewiele węglowodanów przyswajalnych. Dodatkowo dostarczają ważnych składników mineralnych, takich jak magnez, potas, wapń i żelazo. Zalecane orzechy, nasiona i pestki:
- migdały,
- pistacje,
- orzechy pekan,
- orzechy włoskie,
- orzechy laskowe,
- pestki dyni,
- sezam,
- siemię lniane,
- nasiona chia.
Mięso
Wybierając mięso na diecie ketogenicznej należy skupić się zarówno na chudszych gatunkach mięs, jak i na tych o większej zawartości tłuszczu. Kluczowe jest zwrócenie uwagi na odpowiednią kompozycję diety i łączenie tłuszczów zwierzęcych (pochodzących z mięsa) z nienasyconymi kwasami tłuszczowymi (np. olejami roślinnymi). Zalecane gatunki mięs:
- kurczak,
- indyk,
- cielęcina,
- wołowina,
- wieprzowina.
Tłuste ryby
Tłuste gatunku ryb dostarczają głównie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, które mają pozytywny wpływ na zdrowie serca i funkcjonowanie układu nerwowego, a przy tym redukują stany zapalne. Ryby są także dobrym źródłem białka i witaminy D. Zalecane ryby na diecie keto:
- łosoś,
- makrela,
- śledź,
- szproty,
- sardynki.
Jaja
Jajka zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy, witaminy A, D, E, K, oraz szereg witamin z grupy B.
Awokado
Awokado jest niezbędnym elementem każdej przemyślanej diety ketogenicznej. To owoc wyjątkowo bogaty w tłuszcze jednonienasycone, które sprzyjają zdrowiu serca. Awokado jest również źródłem błonnika pokarmowego, witamin K, C, E oraz folianów.
Warzywa i owoce
Podczas komponowania diety ketogenicznej, wybór warzyw i owoców powinien być przemyślany, aby nie przekroczyć dziennego limitu spożycia węglowodanów. Warzywa i owoce niskowęglowodanowe są doskonałym uzupełnieniem jadłospisu, dostarczając organizmowi niezbędnych witamin, składników mineralnych, substancji bioaktywnych i błonnika pokarmowego, które są kluczowe dla zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia.
Przykłady owoców niskowęglowodanowych:
- jagody,
- maliny,
- truskawki,
- borówki,
- omówione wyżej awokado.
Przykłady warzyw niskowęglowodanowych:
- warzywa liściaste — szpinak, sałata, jarmuż, rukola,
- kalafior,
- brokuł,
- bakłażan,
- cukinia,
- fasolka szparagowa,
- pomidor,
- ogórek,
- seler naciowy,
- pieczarki,
- rzodkiewka,
- kalarepa.
Pamiętając o tych produktach, można z łatwością skomponować zdrowe i zbilansowane posiłki, które będą zgodne z zasadami diety ketogenicznej. Dla tych, którzy szukają wygodnego rozwiązania bez konieczności codziennego planowania posiłków, ketogeniczna dieta pudełkowa może być doskonałym wyborem. Dostarcza wszystkie wymienione składniki odżywcze w odpowiednio zbilansowanej formie, prosto pod wskazany adres.
Dieta keto — suplementacja i regularne badania kontrolne
Dieta ketogeniczna wymaga nie tylko starannego doboru produktów, ale również monitorowania stanu zdrowia i wprowadzenia ewentualnej suplementacji. Jakie witaminy na keto? Na diecie ketogenicznej niektóre składniki żywności mogą być dostarczane w niewystarczających ilościach w wyniku ograniczenia spożycia niektórych grup pokarmowych. Warto rozważyć suplementację magnezu i potasu, a także witamin z grupy B.
Co więcej, osoby na diecie keto powinny regularnie sprawdzać poziom lipidów we krwi oraz kontrolować funkcjonowanie wątroby i nerek. Współpraca z dietetykiem lub lekarzem może pomóc w dostosowaniu diety do indywidualnych potrzeb i zachowaniu optymalnego stanu zdrowia.