-
07.07.2025
-
6 min czytania
Omówmy ten temat dokładniej. Czym jest dieta z niskim indeksem glikemicznym? Jakie są jej zasady? Jakie korzyści przyniesie ich przestrzeganie? Przeczytaj artykuł i zdobądź najważniejsze informacje – dostarczamy je „w pigułce”.
Czym jest indeks i ładunek glikemiczny?
Indeks glikemiczny (IG) opisuje wpływ porcji danego produktu (takiej, która dostarcza 50 g węglowodanów przyswajalnych [WP]) na stężenie glukozy we krwi w ciągu dwóch godzin po jej spożyciu.
- Samodzielnie nic nie trzeba kalkulować. To już obliczone i uśrednione wartości, które zostały przypisane konkretnym produktom – zgodnie z definicją – tym, które w swoim składzie zawierają węglowodany.
Jako wartość referencyjną przyjęto czystą glukozę, której IG wynosi 100. Oznacza to, że produkt o IG równym 70 powoduje wzrost glikemii o 70% w porównaniu z takim samym ładunkiem glukozy. Im wyższy IG produktu, tym szybszy i intensywniejszy jest wzrost stężenia cukru we krwi po jego spożyciu.
IG produktów można podzielić na niski, średni i wysoki:
- Niski – IG < 55
- Średni – IG 56-70
- Wysoki – >70
Wartość indeksu glikemicznego może się zmieniać. Zależy od:
- rodzaju i struktury węglowodanów,
- stopnia dojrzałości owoców i warzyw,
- zawartości błonnika pokarmowego,
- stopnia przetworzenia lub rozdrobnienia produktu,
- metody obróbki cieplnej.
Produkty surowe lub minimalnie przetworzone zwykle mają niższy IG niż ich odpowiedniki po ugotowaniu, usmażeniu czy upieczeniu. Podgrzewanie skrobi prowadzi do jej „rozklejenia”, a tym samym do przyspieszenia wchłaniania glukozy.
Sprawdź
diety NTFY
Dieta o niskim indeksie glikemicznym a ładunek glikemiczny
Obok indeksu glikemicznego zazwyczaj pojawia się pojęcie ładunku.
Ładunek glikemiczny (ŁG) uwzględnia zarówno indeks glikemiczny, jak i ilość WP w porcji. Jest bardziej miarodajnym parametrem, ponieważ może odnosić się do samego produktu, ale i do posiłku czy nawet całej diety.
- Aby obliczyć ŁG, należy pomnożyć IG produktu przez ilość WP w porcji (w gramach) i podzielić wynik przez 100.
Dość typowy przykład (ale bardzo dobrze obrazujący przewagę ŁG nad IG): arbuz.
Owoc ma wysoki indeks glikemiczny (IG ≈ 72), ale stosunkowo niską zawartość WP w 100 g (ok. 7 g/100 g). Przypomnijmy, że wartość IG odnosi się do ilości produktu, która dostarczy aż 50 g WP – czyli w tym przypadku do ponad 700 g arbuza. ŁG porcji arbuza (np. 200 g) jest znacznie niższy od IG i nie wpływa tak istotnie na glikemię, jak mogłoby się zdawać.
- 14 g (WP w 200 g arbuza) x 72 (IG arbuza) ÷ 100 = 10,1.
Ładunek glikemiczny można wyliczyć dla całego posiłku. Wystarczy uwzględnić wszystkie źródła węglowodanów i przeliczyć je w odniesieniu do ich IG. Dzięki temu łatwiej przewidzieć wpływ posiłku na poziom glukozy we krwi i zaplanować jadłospis w sposób bardziej dostosowany do potrzeb pacjenta.
- Jeśli do takiego arbuza dorzucimy garść migdałów, a całość popijemy kefirem, skomponujemy pełnowartościową przekąskę, która doskonale wpisze się w zasady jadłospisu diety Niski IG.
Zasady diety z niskim indeksem glikemicznym – co jeść?
W przeciwieństwie do niektórych jadłospisów eliminacyjnych koncepcja diety o niskim indeksie glikemicznym nie wymaga całkowitej rezygnacji z konkretnych grup produktów, a jedynie świadomego planowania kompozycji dań. Nie narzuca skrajnych restrykcji, a mimo to sprzyja stabilizacji glikemii i wspiera kontrolę apetytu. Można ją stosować przez długi czas, bez obaw o niedobory czy nadmierne ograniczenia.
W planowaniu posiłków warto jednak wybierać te produkty, które będzie nam łatwiej wkomponować w dietę. Te z grupy wysokiego IG będą wymagać od nas trochę więcej uwagi.
Produkty z niskim indeksem glikemicznym to większość owoców i warzyw, pełnoziarniste produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych i nabiał (tak, produkty z tej grupy też dostarczają węglowodanów). Jak widzisz to żywność, która niezależnie od diety powinna stanowić podstawę jadłospisu.
Które produkty lepiej ograniczyć? Słodycze, słodzone napoje, rafinowane (białe) pieczywo i żywność wysokoprzetworzona. Nie ma potrzeby wykluczania z diety wszystkich „jasnych produktów”. Na makaron z pszenicy durum czy ryż basmati w przepisach diety niskie IG znajdzie się miejsce! Jednak w towarzystwie odpowiednich dodatków.
Jak obniżyć indeks glikemiczny? Dieta powinna uwzględniać także te produkty, które nie są źródłem węglowodanów. Uzupełniaj posiłki o:
- chude źródła białka (drób, tofu, wspomniany także wcześniej nabiał),
- tłuste ryby morskie,
- roślinne źródła tłuszczów.
Dieta z niskim IG – dla kogo to będzie dobry wybór?
Dieta pudełkowa Niski IG będzie zalecana przede wszystkim osobom z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej oraz tym, które są w grupie podwyższonego ryzyka wystąpienia takich zaburzeń (w wyniku predyspozycji genetycznych czy innych chorób współistniejących).
Pierwotnie model został opracowany jako narzędzie, które miało być wykorzystywane do lepszej kontroli glikemii u osób z cukrzycą typu 2 i diecie w insulinooporności.
Obecnie stosuje się go także w:
- zespole policystycznych jajników (PCOS),
- problemach z kondycją skóry (w leczeniu AZS i trądziku),
- chorobach układu sercowo-naczyniowego,
- stanach zapalnych o podłożu metabolicznym;
- redukcji otyłości i nadwadze.
Nie jest to dieta przeznaczona wyłącznie dla pacjentów z problemami zdrowotnymi. Sprawdza się także u osób zdrowych, które chcą utrzymać stabilną masę ciała, zapobiegać wahaniom energii w ciągu dnia i poprawić profil odżywczy swojej diety.
Jakie zalety ma dieta z niskim indeksem glikemicznym?
Z zaplanowaną dietą można realnie ograniczyć wahania poziomu cukru we krwi, a tym samym zmniejszyć ryzyko hiperglikemii, hipoglikemii czy niekontrolowanego podjadania.
Inne efekty? Dieta Niskie IG sprzyja również:
- utrzymaniu stabilnego poziomu energii w ciągu dnia;
- lepszej kontroli apetytu;
- zmniejszeniu ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2;
- poprawie parametrów lipidowych (obniżeniu frakcji LDL, wzrostu HDL).
Ogromną zaletą jest to, że dietę z niskim IG można z łatwością dostosować do indywidualnych potrzeb pacjenta. Dobrze współgra z zasadami diety śródziemnomorskiej i diety DASH. Z powodzeniem można wzbogacić ją w białko (z myślą o osobach aktywnych fizycznie) lub wykluczyć z niej mięso (by stworzyć wegetariańskie menu).
Bibliografia
- Atkinson, F. S., Brand-Miller, J. C., Foster-Powell, K., Buyken, A. E., & Goletzke, J. (2021). International tables of glycemic index and glycemic load values 2021: a systematic review. The American journal of clinical nutrition, 114(5), 1625-1632.
- Ciborowska, H. (2021). Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL.
- Nowosad, K. (2021). Rola diety i stylu życia w leczeniu insulinooporności. Kosmos, 70(4), 731-739.
- Drozdowska, H., & Kręgielska-Narożna, M. (2024). Niefarmakologiczne metody prewencji i leczenia cukrzycy typu 2–modele żywieniowe. Forum Zaburzen Metabolicznych, 15(3-4), 121.