- 10.01.2024
- 6 min czytania
Czym jest dieta redukcyjna – co to dokładnie oznacza?
Dieta redukcyjna często kojarzona jest po prostu z odchudzaniem. Musisz wiedzieć jednak, że to nie tylko chwilowa zmiana jadłospisu – to przede wszystkim sposób na zdrowe życie i długoterminowe efekty.
Zanim przerazisz się wizją zmiany nawyków żywieniowych, musisz na spokojnie zacząć od podstaw – w NTFY chcemy przeprowadzić Cię przez ten proces krok po kroku, wyjaśniając, czym dokładnie jest dieta redukcyjna, jak ją skutecznie stosować, i co najważniejsze, jak zrobić redukcję bez utraty mięśni.
W uproszczeniu dieta redukcyjna to skuteczna metoda na pozbycie się tkanki tłuszczowej, która nie opiera się tylko na ograniczeniu kalorii. To świadome zarządzanie tym, co znajduje się na Twoim talerzu.
Dieta odchudzająca to nie tylko chwilowa zmiana. Myśl o niej jak o długotrwałej inwestycji w swoje zdrowie, formę i samopoczucie. Twoim głównym celem nie powinna być szybka utrata kilogramów, lecz stopniowe zmniejszanie procentowej zawartości tłuszczu, przy jednoczesnym zachowaniu, a nawet zwiększaniu masy mięśniowej.
To wyzwanie, które łączy się z czymś więcej niż tylko z liczeniem kalorii. Wymaga zrozumienia, jak działają Twoje ciało i poszczególne składniki odżywcze. Dzięki temu schudniesz zdrowo i bez efektu jo-jo.
Dieta na redukcję – jak działa?
Wyobraź sobie, że Twoje ciało to skomplikowana maszyna, którą możesz dostroić tak, by pracowała efektywniej, spalała nagromadzoną tkankę tłuszczową, a jednocześnie zwiększała siłę i wytrzymałość. Jak schudnąć bez ćwiczeń i to osiągnąć?
Skuteczna dieta, której celem jest utrata masy ciała, powinna być dostosowana do Twoich potrzeb. Kluczowe jest tutaj połączenie zdrowego deficytu kalorii z utrzymaniem odpowiedniej jakości codziennych posiłków. Więcej o tym, jak obliczyć deficyt kalorii piszemy w osobnym wpisie. Nie chodzi o skrajne trzymanie się postów i zawzięte głodówki. To raczej umiejętność wybierania produktów, które są nie tylko niskokaloryczne, ale też bogate w składniki odżywcze.
Redukcja tkanki tłuszczowej to proces, który wymaga cierpliwości, jednak podchodząc do tematu „z głową”, efekty będą nie tylko widoczne, ale także długotrwałe.
Jak powinna wyglądać dieta na redukcji?
Od czego zacząć odchudzanie? Najlepiej od fundamentu, czyli deficytu kalorycznego, bez którego żadna dieta odchudzająca nie będzie skuteczna. Deficyt kaloryczny to spożywanie mniejszej ilości kalorii, niż tej, której Twój organizm potrzebuje do utrzymania obecnej wagi.
Pomyśl o swoim ciele jak o samochodzie. Paliwo (czyli jedzenie) jest niezbędne do tego, aby auto jeździło przez cały dzień. Co się stanie, jeśli wlejesz za dużo paliwa? – będzie ono zbierać się w „baku” (w postaci tkanki tłuszczowej). Deficyt kaloryczny to jakby delikatne zmniejszenie ilości paliwa, aby zmusić urządzenie do wykorzystania tego, co już ma w zbiorniku.
W przypadku, gdy nie będziesz uzupełniać odpowiednich ilości paliwa (zastosujesz zbyt duże restrykcje), mimo zapasów (nagromadzonej tkanki tłuszczowej), to Twój samochód nie tylko nie pojedzie, ale także „wyląduje” u mechanika. Zbyt niskokaloryczna dieta, nawet na redukcji, przyczyni się do licznych zaburzeń pracy Twojego organizmu i będzie stanowić realne zagrożenie dla zdrowia.
Znaczenie składników diety na redukcji – o czym pamiętać?
Następnym krokiem jest zrozumienie roli makroskładników na redukcji: białka, tłuszczów i węglowodanów. To one decydują o tym, jak Twój organizm będzie się czuł i funkcjonował oraz – jak efektywny okaże się proces zrzucania zbędnej tkanki tłuszczowej przy jednoczesnym zachowaniu mięśni.
Jakie znaczenie mają poszczególne makroskładniki w procesie zdrowego odchudzania?
- Białko to Twój główny sprzymierzeniec w walce o utrzymanie masy mięśniowej i zwiększenie uczucia sytości w ciągu dnia.
- Tłuszcze są ważne, nawet w diecie redukcyjnej. Wybieraj zatem zdrowe źródła tłuszczów, które wspierają Twoje serce, mózg i ogólną kondycję, a przy tym urozmaicają smak przygotowywanych potraw.
- Węglowodany są źródłem energii, jednak wybieraj te złożone (z dużą ilością błonnika), które dają długotrwałe uczucie sytości i nie powodują gwałtownych skoków cukru we krwi.
A co z nawodnieniem i suplementacją? To jak akcesoria do Twojego „samochodu”. Woda jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu i przyspieszenia metabolizmu. A suplementy? W niektórych przypadkach mogą być pomocne, jednak pamiętaj, że nie zastąpią zróżnicowanej diety.
Co jeść na redukcji?
Podczas stosowania diety redukcyjnej ważne jest, aby skupić się na spożywaniu odpowiednich składników odżywczych, które wspierają utratę tkanki tłuszczowej, jednocześnie zachowując masę mięśniową i ogólne zdrowie.
Sprawdź
diety NTFY
Co najlepiej jeść na redukcji, aby uzyskać wymarzone efekty?
Białko
- Zwierzęce – pierś z kurczaka, indyk, ryby, jaja, chuda wołowina.
- Roślinne – tofu, tempeh, strączki, orzechy, nasiona.
Węglowodany
- Pełnoziarniste produkty zbożowe – brązowy ryż, pełnoziarniste makarony, razowe pieczywo, kasze, płatki zbożowe, komosa ryżowa
Tłuszcze
- Zdrowe tłuszcze roślinne – oliwa z oliwek, olej rzepakowy, awokado, orzechy, nasiona, pestki.
- Tłuste ryby morskie.
Warzywa i owoce
- Zadbaj o urozmaicone produkty. Owoce i warzywa to doskonałe źródło błonnika pokarmowego, witamin, składników mineralnych, a także licznych substancji bioaktywnych m.in. antyoksydantów.
Pamiętaj, że catering dietetyczny może być Twoim wsparciem w procesie odchudzania. Dieta pudełkowa Daily, Smart, Veggy, a nawet ta, w której samodzielnie skomponujesz swoje menu (znajdziesz ją w naszej aplikacji mobilnej, w opcji Select), pomogą Ci przeprowadzić zdrową redukcję i zbudować nowe nawyki żywieniowe.
Dopasuj kaloryczność i opcję jadłospisu do swoich potrzeb – ciesz się zdrową, skuteczną i efektywną drogą w kierunku swoich celów sylwetkowych.
Na naszym blogu znajdziesz jeszcze więcej porad w zakresie przeprowadzanie zdrowej redukcji. Dowiedz się, ile można schudnąć w miesiąc, jak schudnąć 5 kg, a także, co jeść na diecie, aby efekty były satysfakcjonujące, a cały proces został przeprowadzony z głową.
Bibliografia
- Gawęcki, J., Berger, S., & Brzozowska, A. (2011). Żywienie człowieka. Wydawnictwo Naukowe PWN.
- Jarosz, M., Rychlik, E., Stoś, K., & Charzewska, J. (2020). Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie (Vol. 83). Warsaw, Poland: Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego-Państwowy Zakład Higieny.
- Cichocka, A. (2012). Dieta redukcyjna opracowana w oparciu o piramidę zdrowego żywienia. Żywienie Człowieka i Metabolizm, 5(39).
- Ciborowska, H., & Dietetyka, R. A. (2007). Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 359, 465-469.